Tätä puhelinta ihmiset jonottivat – lue miksi

Viime viikolla myyntiin tullut OnePlus 3T sai ihmiset jonottamaan. Mikä OnePlus -puhelimissa kiinnostaa?

Teksti: Osku Kannisto

Marraskuun lopulla Elisalle myyntiin tullut OnePlus 3T on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä puhelimista. Se myös yllättää haastamalla kalliit huippumallit hinnallaan. Kun puhelin tuotiin myyntiin Elisa Kulmaan ennen varsinaisen myynnin aloitusta Euroopassa, jono kiemurteli pitkälle.

opt1

Mikä puhelimessa sitten kiinnostaa? Moni asia: OnePlus 3T:n ominaisuuslista kattaa esimerkiksi sormenjälkitunnistimen, kuvanvakaajan, 4k-videokuvan ja tuen kahdelle sim-kortille. Hinta on ominaisuuksiin nähden erittäin houkutteleva.

Tehokäyttäjää kiinnostaa suorituskyvyn ohella käyttöaika, eikä 3T tuota sen osalta pettymystä. Puhelimen akkukesto on erinomainen. Iso akku ja käyttöjärjestelmän sähköä säästävät ominaisuudet mahdollistavat raskaan päiväkäytön ongelmitta.

Puhelin tukee lisäksi pikalatausta. Testissä akku latautui lähes 60 % puolessa tunnissa. Jos akku näyttää olevan loppumaisillaan, saa puhelimen ladattua loppupäiväksi kahvihetken aikana. Pikalataukseen on kuitenkin käytettävä puhelimen omaa laturia.

Litteä, kevyt, tukeva

OnePlus 3T:n ulkoasu on ajattoman hillitty. Puhelin on litteä sekä kevyt ja istuu käteen tukevasti. Ison kosketusnäytön alta löytyy sormenjälkitunnistimen sisältävä kotinäppäin. Kotinäppäin on toteutettu haptisella palautteella. Se ei oikeasti liiku, mutta taakse sijoitetun mekanismin ansiosta vastaa tärinällä painallukseen. Talvella napin käyttöön vaaditaan samanlaiset hansikkaat kuin itse kosketusnäyttöön. Sormenjälkilukija toimii näkymättömän nopeasti viivästämättä puhelimen avausta. Yhden käden käytössä peukalo osuu kuitenkin helposti kotinäppäimen molemmille puolille sijoitettuihin hipaisunäppäimiin.

Puhelimen iso näyttö on väreiltään pirteän yltäkylläinen. Jos luonnollisemmat värit sopivat itselle paremmin, kannattaa käydä kytkemässä puhelin luonnollisempaan rgb-tilaan.

Käyttö on sujuvaa. Ruudun rullaus ja valikkojen selailu ovat viiveettömiä. Suuren keskusmuistin ansiosta sovellukset aukeavat ripeästi vaikka niitä olisi käytössä useita. Käyttöliittymää ei ole täytetty valmisohjelmilla. Käyttäjä vastaa itse sovellusvalikoimastaan lähes täydellisesti. Ja niitä mahtuu 64 tai 128 gigatavun muistiin paljon. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Vakaata kuvaa

Takakameran valovoima ja kuvanvakaaja mahdollistavat kuvien oton Suomen talvessakin ilman salamaa. Automaatiikalla valotusajat kasvavat hämärässä ja huoneenvalossa hyvinkin pitkiksi, mistä koituu ongelmia liikkuvien kohteiden, kuten lasten ja lemmikkien kanssa. Jos valotusaikaa pienentää siirtymällä manuaalitilaan, tulee koviin kohinaa herkkyyden noston vuoksi. Tarkennus on tyydyttävän nopea, mutta laukaisuviive vaihtelee runsaasti.

Kuvat ovat väreiltään neutraaleja, ja automaattinen valkotasapaino pitää värilämmön luonnollisena eri valaistuksissa. Yksityiskohdat toistuvat tarkkoina ja kuvanvakaaja hoitaa tehtävänsä hyvin.

Videoissa pidempi valotusaika ei tuota ongelmia liikkuvien kohteiden kanssa. Optisen vakaajan ansiosta käsivaralta voi kuvata jopa liikkuessa. Tarkennus pumppaa hämärässä, mutta valossa tarkennus sujuu ongelmitta. 4k-video on laadultaan hyvä, mutta kuvan terävyys ei käytännössä yllä täyteen 4k-tarkkuuteen.

opt3

Selfie-kuvat huipputarkkoina

Jos rakastat itsesi kuvaamista, on OnePlus 3T erinomainen vaihtoehto. Etukameran tarkkuus on huikea 16 megapikseliä vastaten takakameraa. Kamera ei kuitenkaan ole identtinen takakameran kanssa. Etukamerassa on kiinteä tarkennuspiste ja siitä puuttuu kuvanvakain. Kuvat eivät ole väreiltään yhtä eläviä kuin takakameralla.

Vähäisessä valossa etukameran kuvien valoisuus on hyvä, mutta kohina tulee esille ilman valoa. Naamaa voi ehostaa liukukytkimellä, joka poistaa silmäpussit ja rypyt tehokkaasti, mutta ihosta tulee helposti silitetyn näköinen. Kuvakulma on yllättävän laaja, joten puhelin on sijoitettava lähelle naamaa kuvatessa.

Puuttuuko jotain?

Moni varmasti ihmettelee, mitä OnePlus 3T:stä puuttuu kilpailijoiden huippumalleihin verratessa. OnePlussan ulkoasu on siisti, mutta ei onnistu hurmaamaan viimeistellyimpien kilpailijoiden rinnalla. Kamera ei pärjää kuvanlaadussa tai käytettävyydessä tuplasti kalliimpiin puhelimiin verratessa, eikä tarjoa tuplakameran tuomia etuja. Merkittävin puute on sertifioitu pöly- ja sääsuojaus, joka löytyy monen kilpailijan huippumalleista. Jos nämä eivät ole ongelmia, on OnePlus hyvä valinta. Omassa hintaluokassaan se on lähes vastustamattoman hyvä.

Hyvää: Hintalaatusuhde, pikalataus, tallennustila
Huonoa: Ei vesitiivis, kameran automatiikka hämärässä
Kenelle: Tehokäyttäjälle ja pitkäikäistä puhelinta etsivälle

OnePlus 3T

large_oneplus3t_h

Hinta: 439/479 €
Paino: 158 g
Koko: 153 x 75 x 7,4 mm
SIM: 2 x nano-Sim
Akku: 3400 mAh
Muisti: 64/128 Gt
4G-tuki: cat6 (300 Mbit/s)
Näyttö: 5,5 tuumaa (1080 x 1920)
Kamerat: 16 ja 16 MPix
Video: max 4k

Erot OnePlus 3:een

  • Merkittävästi parantunut akkukesto
  • Selfie-kameran 16 MPix:n tarkkuus
  • Pienet parannukset käyttöliittymässä
  • Nopeampi suoritin
  • 40 € korkeampi hinta
  • OnePlus 3 -omistajien ei kannata päivittää, ellei akkukesto ole oikeasti ongelma. Uuden puhelimen hankkijalle 3T on ehdottomasti lisähintansa arvoinen.

 

Tutustu OnePlus 3T -puhelimeen tarkemmin.