Paint jää historiaan – seitsemän potentiaalista korvaajaa

Microsoft lakkauttaa syyskuun suuressa Windows 10 -päivityksessä Windowsin mukana tulevan Paint-piirustusohjelman päivitykset. Paint on ollut osa Windowsia aina Windows 1.0 -versiosta lähtien – siis 1980-luvun lopulta, eli kyse on todellisen aikakauden lopusta. Omaguru vinkkaa potentiaaliset korvaajat.

Piirrustusohjelmaa tarvitsevat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä Paintille on onneksi olemassa vaihtoehtoja. Windows 10 Creators Update -päivitys huhtikuussa 2017 sisälsi Paint 3D:n, jolla voi tehdä myös kolmiulotteisten objektien käsittelyä. Lisäksi netissä on tarjolla koko joukko erilaisia kuvankäsittely- ja katseluohjelmia. Valitse tästä mieleisesi! Huomioithan, että tässä artikkelissa esitellyistä ohjelmista suurimmassa osassa on englanninkielinen käyttöliittymä.

Paint.NET tehtiin alun perin ilmaiseksi vaihtoehdoksi Microsoft Paintille, mutta siitä on ajan kuluessa kehittynyt ominaisuuksiltaan huomattavasti laajempi ja erittäin suosittu piirto-ohjelma. Ohjelmaa kehitetään ja ylläpidetään aktiivisesti. Ohjelma sisältää myös suomenkieliset valikot.

Krita on sekä harraste- että ammattikäyttöön tarkoitettu piirto-ohjelma, joka on kehitetty erityisesti piirto- ja maalauskäyttöön artisteille. Ohjelmassa on monipuoliset ominaisuudet, joista on hyötyä niin vasta-alkajalle kuin ammattilaisellekin. Ohjelmaa kehitetään ja ylläpidetään aktiivisesti.

MyPaint on piirto-ohjelma, joka on suunniteltu toimimaan myös erilaisten piirtoalustojen (mm. Wacom) ja muiden laitteiden kanssa ja on suosittu digitaalista taidetta tekevien artistien keskuudessa. Ohjelma on alun perin koodattu Linuxille, mutta siitä on saatavilla myös Windows-versio. Ohjelman asennustiedostot saa ladattua ohjelman Github-projektisivulta.

Pinta on ilmainen vapaan lähdekoodin ohjelma kuvankäsittelyyn ja piirtämiseen. Siinä on yksinkertainen käyttöliittymä ja monipuoliset ominaisuudet. Ohjelman viimeisin versio on kylläkin vuonna 2015 – sen jälkeen julkaistut versiot ovat betaversioita, eli niissä saattaa esiintyä epävakautta.

GIMP on Linux-käyttöjärjestelmälle kehitetty erittäin monipuolinen piirto- ja kuvankäsittelyohjelma, josta on olemassa myös Windows-versio. GIMPissä on mittava määrä ominaisuuksia ja se tukee lähes kaikkia mahdollisia kuvatiedostoformaatteja. Jotta siitä saa kaiken irti, GIMP vaatii perehtymistä, mutta viitseliäisyys palkitaan. GIMPin käyttöliittymä ei ole aivan perinteinen, vaan koostuu leijuvista osista, joita voi siirrellä ruudulla mielensä mukaan. Oletuksena näkyvissä ovat piirtotyökalut, siveltimet, varsinainen kuva ja kerrosten ja värikanavien työkalut. Ohjelmassa on suomenkielinen käyttöliittymä, mutta ohjekirjaa ei ole käännetty suomeksi. Englanniksi ja ruotsiksi se löytyy.

Pelkkään kuvien selailuun ja valokuvien muokkaukseen on lisäksi olemassa erilaisia muita ohjelmia kuten Irfanview, josta puuttuvat piirto-ominaisuudet ja Faststone Image Viewer, joka on nimenomaan valokuvien käsittelyä ja selailua varten. Siinäkään ei ole Paintia vastaavia piirto-ominaisuuksia.

Jos tarvitset apua sinulle sopivan vaihtoehdon etsintään tai niiden asentamiseen, Omaguru suosittelee ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.

 

Lue myös:

Nämä digiteemat puhuttavat suomalaisia

Kestävyys, sopuhinta ja helpot toiminnot – opas ensipuhelimen hankintaan