Parhaat elokuvat kotikatsomolle

Elokuvien vuokraaminen netistä on helppoa niin kotisohvalta kuin mobiililaitteelta. Kokosimme leffavinkit helpottamaan valintaa.

Teksti: Jenni Junkala ja Hanna Kangasniemi

 

Takuuvarmat hauskuuttajat

Jumanji: Welcome to the Jungle: Vitsikästä välienselvittelyä viidakossa

Ysärillä tulleen seikkailukomedia Jumanjin jatko-osassa ei pelata enää lautapeliä. Neljä jälki-istuntoon joutuvaa teiniä imeytyvät videopelin kautta viidakkoon, jossa joutuvat taistelemaan pahiksia ja luontoa vastaan päästäkseen takaisin kotiin. Viidakossa on aikaa selvitellä teinien kimurantteja ihmissuhdekuvioita ja totutella toimimaan aikuisena. Pelihahmon myötä lukiosta tutut kuviot käännetään päälaelleen: nörtistä tulee koko porukan pomo (Dwayne Johnson eli The Rock) ja urheilijakoviksesta hänen hännystelijänsä (Jack Black). 2010-luvun versio on hersyvän hauska – leffa saa paatuneimmankin komiikkavihaajan viihtymään ja piristää apeankin päivän.

Jumanji: Welcome to the Jungle. Ohjaus: Jake Kasdan K12

Yösyöttö: Arkista komiikkaa ensimmäisestä vauvavuodesta

Kun Paavo-vauva syntyy, Pia-äiti (Ria Kataja) päättää, että vauvaelämä ei olekaan häntä varten. Antti (Petteri Summanen) jää yksin Paavon kanssa. Sen myötä koko elämä mullistuu: työt toimittajana jäävät, vapaa-aikaa ei ole ja tukiverkosto on kasvatettava nopeasti. Ensimmäisestä vuodesta koti-isänä tulee kamppailu, josta Antti ei selviä ilman naapureita ja leikkipuistokavereita. Yösyöttö vitsailee yksinhuoltajan haasteilla ja ensimmäisen vauvavuoden raskaudella. Antti-isän kohtalo säälittää, vaikka samalla hänen puolestaan on ylpeä. Elokuva on täynnä viiltävän hauskoja kohtauksia, joita voisi tapahtua kenelle tahansa. Katso Yösyöttö, kun haluat irtioton omasta elämästäsi.

Yösyöttö. Ohjaus: Marja Pyykkö S

Viihdyttävät draamat

Kommuuni: Kriisit pintaan kimppakämpässä

Pitkään yhdessä olleen pariskunnan mies (Erik (Ulrich Thomsen) perii ison omakotitalon ja suhteen yllätyksettömyyteen tympiintynyt Anna-vaimo (Trine Dyrholm) ehdottaa asumiskulujen ja arjen tylsyyden ratkaisuksi yhteisöllistä asumistapaa ystävien kanssa. Pari ajautuu asumaan kimpassa värikkään porukan kanssa. Kommuuni nostaa kuitenkin pintaan niin suhteen kuin Annan ja Erikin omatkin ongelmat. Eikä vaikutuksilta säästy heidän Freya-tyttärensäkään. Mainio draama ruotii porvarillisia elämänodotuksia ja rajoja raikkaasti. Sopii keveän ihmissuhdedraaman tarpeeseen.

Kommuuni (Kollektivet). Ohjaus Thomas Vinterberg K12

MIAMI: Raastavasti sisarrakkaudesta

Anna (Sonja Kuittinen) etsii käsiinsä siskopuolensa Angelan (Krista Kosonen), jota ei ole aikuisiällä tavannut. Angela tekee töitä show-tanssijana ja elää kiehtovaa elämää. Kun siskokset ovat lyöttäytyneet yhteen, Anna huomaa, että Angelan elämä onkin melkoista hullunmyllyä.

Zaida Bergrothin MIAMI on tunnelmallinen draama siskopuolien syvästä suhteesta, joka kantaa ainakin tiettyyn pisteeseen asti vaikeuksienkin yli. Samalla se on raastava kertomus surullisista ihmiskohtaloista. Elokuva kannattaa katsoa, kun haluaa nähdä jotain koskettavaa.

MIAMI. Ohjaus: Zaida Bergroth K12

Aurinko sisälläni: Ironisesti keski-ikäisten rakkaushäröilyistä

Todellista rakkautta on vaikea löytää, jos sille ei oikeasti anna tilaisuutta. Ja on se vaikeaa, vaikka tilaisuuden antaisikin. Isabelle (Juliette Binoche) on klassinen neuroottinen sankaritar, joka heittäytyy, kokeilee ja vetäytyy. Keski-ikäisen taiteilijan ympärillä pörrää miehiä ja mahdollisuuksia. Ranskalaiseen tapaan elokuvassa puidaan ja puhutaan, soudetaan ja huovataan suhteiden ristiaallokossa, eikä valmista tule. Nautittavinta elokuvassa on lempeä ironia, jolla se suhtautuu henkilöihinsä. Elokuva jokaiselle, joka on joskus ollut epävarma rakkaudessaan.

Aurinko sisälläni. Ohjaus: Claire Denis K12

Tosipohjaista tarinaa

Ikitie: Inhimillinen katse Stalinin vainoihin

Antti Tuurin romaaniin perustuva Ikitie antaa Suomi-perspektiiviä Stalinin vainoihin 30-luvun Neuvostoliitossa, jonne suomalaisia päätyi eri syistä. Perheellinen Jussi Ketola (Tommi Korpela) ei muuta naapuriin vapaaehtoisesti, vaan pasifistimies muilutetaan Lapuan ”lakimiesten” toimesta itärajalle kommunismista epäiltynä. Ainoa tapa selviytyä hengissä on loikata rajan yli. Neuvostoliitossa Ketola päätyy rakentamaan työläisten onnelaa idealististen amerikansuomalaisten kanssa. Paratiisin sijasta hän joutuu todistamaan, miten Stalinin vainot pyyhkäisevät suomalaisyhteisön rajusti lakoon. Niille, jotka arvostavat yksilöllisiä, inhimillisiä näkökulmia historian synkkiin tapahtumiin.

Ikitie. Ohjaus: AJ Annila K16

Borg/McEnroe: Mainio draama tennislegendojen kohtaamisesta

Elokuva rakentuu Wimbledonin legendaarisen, kesän 1980, loppuottelun ympärille: Tenniskenttiä hallitseva Björn Borg kohtaa tenniksen kauhukakaran, amerikkalaisen John McEnroen. Viidettä Wimbledon-voittoaan tavoittelevan ruotsalaisen ja nousevan haastajan ottelu kuvataan hämmästyttävän uskottavasti. Samalla ottelun ympärille keritään hienovaraisesti auki taisteluparin persoonia, joista löytyy yllättävän paljon yhtäläisyyksiä, vaikka toinen on jää- ja toinen tulivuori. Sverrir Gudnason Borgina ja Shia LaBeouf McEnroena onnistuvat rooleissaan. Kiehtova johdatus tennikseen myös niille, joita laji tai urheilu ei kiinnosta.

Borg McEnroe. Ohjaus: Janus Metz

The Greatest Showman: Kummajaisten värittämä sokerinen rakkaustarina

Räätälin poika P.T. Barnum (Hugh Jackman) rakastuu varakkaan perheen tyttäreen (Michelle Williams) ja lupaa hänelle taivaalta tähdet ja kuun ja loppuelämän rakkauden. Heidän kaikki esteet ylittävästä suhteestaan tavalliset talliaiset voivat vain unelmoida.

P.T. Barnum ei ole mikään neuvoton tyyppi, vaan keksii rahantarpeessa perustaa kummajaisia esittelevän sirkuksen, josta tulee supersuosittu. Kaikki vain eivät hyväksy tällaista viihdettä, ja Barnumkin joutuu taistelemaan sen välillä, paistatteleeko menestyksessä vai keskittyykö rakkaimpaansa.

The Greatest Showman -musikaali pohjautuu löyhästi kiertävän kummajaissirkusimperiumin luoneen P.T. Barnumin elämään. Kaikille Moulin Rougen ystäville näyttävä tanssin- ja musiikintäyteinen elokuva on helmi. Varoitus: kappaleet voivat koukuttaa!

The Greatest Showman. Ohjaus: Michael Gracey K7

Kiehtovaa jännitystä

Get Out: Satiirista kauhua rasismista

Rose (Allison Williams) vie uuden poikaystävänsä Chrisin (Daniel Kaluuya) ensimmäistä kertaa näytille vanhempiensa luokse. Chrisiä epäilyttää, miten valkoihoisen tyttöystävän vanhemmat suhtautuvat häneen, tummaihoiseen mieheen. Epäilykset tuntuvat osoittautuvan turhiksi, sillä Chris otetaan vastaan äärimmäisellä lämmöllä. Mutta onko Rosen vanhempien käytöksessä kuitenkin jotain epäilyttävää? Ainakin siltä alkaa näyttää.

On parempi, ettei kauhusatiiri Get Outista tiedä yhtään enempää, jotta sille antaa mahdollisuuden yllättää. Ylistetty elokuva on virkistävä taidonnäyte siitä, miten rasismia voidaan käsitellä tuoreella tavalla. Elokuva on onnistuu olemaan hauska, mutta aiheuttamaan sätkyjä.

Get Out. Ohjaus: Jordan Peele K16

Yön eläimet: Hengästyttävän piinaavaa kirjanlukua

Sellaiselle, joka ahmii dekkareita ja haluaa tuudittautua henkeäsalpaavaan jännitykseen, tämän täydellisempää elokuvaa ei löydykään. Jos piinallinen Gone Girl on lempielokuvasi, psykologinen jännäri Yön eläimet on yksinkertaisesti pakko katsoa.

90-luvun Tony & Susan -kirjaan perustuva elokuva on tyylikäs taidonnäyte siitä, kuinka samanaikaisesti voi olla vähäeleinen mutta hengästyttävän jännittävä. Moniulotteisessa elokuvassa Edward (Jake Gyllenhaal) lähettää ex-puolisolleen Susanille (Amy Adams) uusimman kirjansa ennen sen julkaisua. Susan ahmii kirjan läpi ja huomaa, että se on kuin heidän päättynyt rakkaustarinansa mutta maustettuna. Parasta elokuvassa on se, että se jättää myös jotain purtavaa aivoille.

Yön eläimet. Ohjaus: Tom Ford K16