Onko puhelimesi täynnä onnistuneita kesäkuvia? Helppokäyttöiset kuvankäsittelysovellukset auttavat tekemään kuvistasi entistä onnistuneempia.
Teksti: Osku Kannisto
Kuvankäsittely puhelimella tarkoittaa monelle lähinnä sopivan filtterin lisäämistä kuvaan. Kuvia voi kuitenkin parannella helposti eri käyttötarkoituksiin suunnatuilla sovelluksilla. Sovelluksista suurin osa on täysin ilmaisia, ja ne toimivat myös tableteissa.
Snapseed – helppokäyttöinen
Googlen ilmainen Snapseed on ehdottomasti tutustumisen arvoinen sovellus. Sen käyttö on tehty esimerkillisen helpoksi ja havainnolliseksi. Säädöt valitaan rullaamalla sormella listaa pystysuunnassa ja niiden voimakkuutta säädetään vaakasuunnassa sormea siirtäen. Tuttujen perussäätöjen, kuten kirkkauden, kontrastin ja kylläisyyden ohella kannattaa tutustua rakennesäätöön ja värilämpöön, joilla kuviin saa helposti näyttävämmän tunnelman ja viimeistelyn. Kuvien rajaus ja kehystys onnistuvat helposti. Lisäksi käytössä on muutamia retrosuodattimia.
AirBrush – selfieiden viimeistelyyn
AirBrushilla omakuvat saa näyttämään entistä paremmilta selkeiden suodattimien ja video-ohjeiden avulla. Kasvoja voi silottaa, kaventaa tai jopa ihoa ruskistaa haluamistaan paikoista. Silmiä voi korostaa ja kasvoista poistaa tummentumat sekä näppylät. Lisäksi kuvaan saa korostavan tumman vinjetin ja taustaa voi sumentaa kohottamaan kasvot irti taustasta. Lisämaksusta voi poistaa myös ryppyjä kasvoilta.
Photo Editor by Aviary – monipuolisempaan käsittelyyn
Sopivilla tehosteilla kuviin saa ilmettä ja korostettua niissä näkyvää kohdetta. Photo Editorilla oleellisen saa helposti esiin kuvista. Korostukseen voi käyttää sumennusta, vinjettiä tai vaikka mustavalkotehostetta. Muodissa olevat meemit tai kuvatekstien lisäys onnistuvat sovelluksen avulla käden käänteessä. Erikoisempia korjausvaihtoehtoja ovat perspektiivin korjaus sekä tarra- ja peittokuvat.
Lightroom – täydelliseen hienosäätöön
Adoben Lightroom on ansaitusti harrastaja- ja ammattikuvaajien suosikkiohjelmia kuvien säätöön tietokoneella. Suuri osa sen monipuolisesta säätövarasta on käytettävissä myös ilmaisessa mobiiliversiossa. Harjoittelun jälkeen esimerkiksi kuvien värit saa säädettyä hyvin pikkutarkasti juuri sellaisiksi kuin haluaa. Muun muassa käyrät, tarkat värisäädöt sekä sovelluksen selkeys erottavat Lightroomin kilpailijoistaan. Uusimmassa versiossa sovellus sai kaivatun tuen raw-raakakuville.