Pelaajan kannettavat – ostajan opas

Pöytäkoneen ja konsolien ohella kannettavat tietokoneet sopivat pelaajille, kunhan ei tyydy peruskannettavaan. Lue vinkit pelikoneen valintaan.

Teksti: Osku Kannisto

Mistä tunnistaa hyvän pelikannettavan?

  1. Erillinen näytönohjain

Pelikannettavan tunnistaa parhaiten erillisestä näytönohjaimesta, joka on aina mainittu laitteen ominaisuuslistassa (GeForce/Radeon). Tyypillisimpiä vaihtoehtoja ovat Nvidian eri GeForce-näytönohjaimet. Jos ominaisuuksissa mainitaan vain Intelin näytönohjain,  kannettava ei tuo lisäarvoa pelaamiseen.

2. Suorituskyky

Suorituskyky on pelikäytössä tärkeää. Käytännössä pelikannettavassa tulisi olla 16 gigatavun keskusmuisti (ram). Suorittimeksi paras vaihtoehto on Intelin Core i7-sarja, jonka suorittimet ovat aina vähintään neliytimisiä ja varustettu turboboost-ominaisuudella, joka nostaa suorituskykyä pelatessa.

3. Nopea kovalevy mutta tarpeeksi tilaa

Käyttöjärjestelmälle on hyvä olla 256 Gt:n nopea ssd-levy. Tähän ei kuitenkaan mahdu ahkeran pelaajan pelit, jotka vievät nykyään jopa yli 50 gigatavua asennettuina. Pelit varastoituvat parhaiten omalle, edullisemmalle teratavun rinnakkaiskiintolevylle (hdd) tai vielä mukavammin isommalle ssd-levylle.

4. Pelaamiseen optimoitu näyttö

Uusimpana trendinä kannettavissa on pelikäyttöön optimoidut näytöt. Käytännössä tämä tarkoittaa, että näyttöjen päivitysnopeutta on nostettu perinteisestä 60 Hz (kuvaa/sekunti) jopa 144 hertsiin. Peleissä tämä näkyy sulavampina liikkeinä, kun kuva päivittyy nopeammin.

Toinen näyttöihin liittyvä parannus on näytön dynaaminen päivitysnopeus (Nvidia G-Sync ja Amd Freesync). Näytönohjain ja näyttö pystyvät lennosta vaihtamaan ruudun päivitysnopeutta jokaisen näytettävän kuvan ehdoilla. Kun graafisesti vaativissa pelitilanteissa koneen suorituskyky ei riitä 144 Hz:n nopeuteen, voidaan ruudun päivitystä silloin tiputtaa esimerkiksi 70 Hz:iin tai alemmas.

Dynaamisen ruudunpäivityksen ansiosta pelaajalle välittyvä kuva on aina nopeudeltaan paras suhteessa koneen suorituskykyyn. Kuvasta puuttuu repeämät, jotka perinteisessä staattisessa ruudunpäivityksessä kuvaan tulee, kun ruudun synkronointi (v-sync) on kytketty pois päältä nopeuden optimoimiseksi. Tällöin ruudun ylä- ja alaosissa näytetään todellisuudessa kahden eri tilanteen kuvaa, josta aiheutuu repeämä ruudun keskelle.

5. Pieni sisäinen viive

Tärkeää pelatessa on myös sisäinen viive. Tämä on aika, joka kuluu kuvaruudun eli pelitapahtumien näyttämiseen ruudulla. Hyvissä tietokoneissa tämä aika on alle 20 millisekuntia, joka vastaa käytännössä noin yhtä kuvaruutua 60 hertsin päivitysnopeudella. Televisioissa vastaava viive on usein yli sata millisekuntia, eli pelaajan näkymä on noin viisi kuvaruutua perässä itse ohjausta.

Viivettä ei sovi sekottaa ominaisuuksissa usein mainittuun vasteaikaan. Vasteaika kertoo lähinnä (vanhojen) lcd-näyttöjen kyvystä vaihtaa ruudulla näkyviä värejä. Toki vasteenkin tulee olla alhainen, jotta kuvanlaatu pysyy tiukassakin pelitilanteessa kohdallaan, eikä kohteiden perässä näy yksityiskohtia pehmentäviä haamukuvia.

6. Tarpeeksi hintaa

Pelikannettavien hinnat alkavat hieman alle tuhannesta eurosta, jolla saa satunnaiseen pelailuun hyvin sopivan laitteen. Hintahaarukan toisesta päästä (yli 2000 €) löytyy tinkimättömiä pelikoneita, jotka vastaavat käytännössä ominaisuuksiltaan ja ergonomialtaan tehokkaita pelipöytäkoneita.

Neljä erilaista vaihtoehtoa pelikannettavaksi

Osa-aikaiseen pelailuun: Acer Swift 3

Acer Swift 3 on hyvä ja edullinen valinta ensimmäiseksi pelikannettavaksi. Se päihittää edullisemmat peruskannettavat, koska siinä on erillinen näytönohjain, hyvä ergonomia ja akkukesto peruskäytössä. Hieman pienempi näyttö saa koneen painon ja ulkomitat pysymään siroina, ja konetta jaksaa kantaa mukana ongelmitta.

Suorituskyvyltään Acer on lähes tehokannettava neliydinsuorittimellaan. Kahdeksan gigatavun keskusmuisti käy kuitenkin ahtaaksi raskaimmilla peleillä ja useiden ohjelmien rinnakkaiskäytössä. Sisäinen 256 ssd-levy ei yksin riitä kovin monelle pelille, mutta lukuisiin liitäntöihin saa kiinni usb-muisteja tarpeen mukaan.

GeForce MX150 näytönohjain ei pärjää suorituskyvyltään GTX/RTX-sarjoille. Se sopii tehoiltaan keskitason grafiikka-asetuksille full hd -tarkkuudella pelatessa. Intelin yhdysrakenteisiin näytönohjaimiin verratessa suorituskyky on kuitenkin huomattava eli noin kolminkertainen.

Acer Swift 3 SF314-54G

Hinta: 899 €

Näytön koko: 14’’ (1920×1080)

Näytön virkistystaajuus: 60 Hz

Suoritin: Intel Core i5-8250U neliydin (1,6-2,4GHz)

Näytönohjain: Nvidia GeForce MX150 (2Gt)

Keskusmuisti: 8 Gt

Tallennustila: 256 Gt SSD

Mitat: 32 x 23 x 1,9 cm

Paino: 1,5 kg

 

Vakavampaan pelailuun: Asus Gaming FX504GM

Asus Gaming FX504GM on pelikäyttöön suunnattu kannettava, minkä näkee jo ulkoasusta. Tyylikkäisiin mustiin raameihin kasattu tehopaketti hohtaa näppäimistöstä punaista taustavaloa pimeässä.

15,6-tuumainen full hd -näyttö on hyvä ratkaisu pelikannettavaan. Koneen mitat pysyvät vielä sopivina kantamista varten ja pikselien koko riittävän pienenä.

Suorituskyvyltään Asus vastaa jo tehokasta työkannettavaa. Huipputehokas kuusydinsuoritin, 16 Gt keskusmuistia, nopea ssd ja pelien varastointiin soveltuva hdd eivät jätä jossitteluvaraa. Koneella hoituu siis pelien ohella helposti raskaimmatkin työaskareet, kuten videoeditointi.

GeForce GTX1060 mahdollistaa varsinkin hidastempoisemmissa seikkailupeleissä full hd -tarkkuudella jo korkeiden grafiikka-asetusten käytön. Kuvanlaatu on siis erittäin näyttävää.

Pelaajia ajatellen näppäimistön asettelu (erityisesti korostetut wasd-näppäimet) ja käyttötuntuma ovat kohdallaan. Tehokkaan erikoisjäähdytysratkaisun ansiosta kone ei kyykkää raskaimmissakaan pelitilanteissa.

Asus Gaming FX504GM

Hinta: 1499 €

Näytön koko: 15,6’’ (1920×1080)

Näytön virkistystaajuus: 60 Hz

Suoritin: Intel Core i7-8750U kuusydin (2,2-3,9GHz)

Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX1060 (6Gt)

Keskusmuisti: 16 Gt

Tallennustila: 256 Gt SSD + 1 Tt HDD

Mitat: 38 x 26 x 2,5 cm

Paino: 2,3 kg

 

Optimoitu pelaajille: HP Omen 15-dc0013no

HP Omen 15-dc013no on luotu toimintapelien ystäville. Sen suorituskyky on optimoitu peleille erityisesti näytön ja näytönohjaimen osalta. Kompakti kannettava on 15,6-tuumaisen näytön ansiosta vielä mukavasti mukana kulkeva, joten kone on oiva valinta myös lani-käyttöön.

Suorituskyky on huikea. Kuusydinsuoritin, 16 gigatavun keskusmuisti ja hulppea 512 Gt nopea ssd-levy jättävät taakseen jo monet pöytäkoneet. Erillistä hdd-levyä ei ole, mutta koneen liitännät, kuten Thunderbolt 3 -portti soveltuvat tallennustilan laajennukseen ripeiden usb-levyjen kanssa.

Koneen muotoilu ja ergonomia loistavat pelikäytössä. Hillitty musta olemus uhkuu suorituskykyä ja tyylikkäästi taustavalaistut, käyttötuntumaltaan hyvät näppäimet nostavat pelikokemusta.

Koneen GeForce GTX1070 on tuore tehonäytönohjain, joka soveltuu hyvin toimintapeleihin myös yli 60 hertsin päivitysnopeuksilla. Kun tämän yhdistää koneen 144 hertsin dynaamisella päivitystaajuudella toimivaan näyttöön, on pelikokemus lähes täydellinen. Täyttä 144 Hz:n nopeutta halutessa grafiikka-asetuksia on kuitenkin syytä pudottaa pykälä tai pari huippuasetuksista.

HP Omen 15-dc0013no

Hinta: 1899 € (tarjous!)

Näytön koko: 15,6 (1920×1080)

Näytön virkistystaajuus: 144 Hz G-Sync

Suoritin: Intel Core i7-8750H kuusydin (2,2-4,1GHz)

Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX1070 (8Gt)

Keskusmuisti: 16 Gt

Tallennustila: 512 Gt SSD

Mitat: 36 x 26 x 2,5 cm

Paino: 2,5 kg

 

Tinkimätön pelikone: Lenovo Legion Y740-17ICH

Lenovo Legion Y740-17ICH edustaa pelikannettavien aatelia. Iso 17,3-tuuman näyttö ja mahdollisuus komponenttien päivittämiseen ovat askeleita pöytäpelikoneen suuntaan ja saavat hymyn nettipelaajan suulle tulevaisuudessakin. Lenovon mitat ja varsinkin alle kolmen kilon paino ovat kuitenkin erinomaisen kompaktit.

Suorituskykyyn ei ole jätetty pullonkauloja. Kuusydinsuoritin ja 16 Gt keskusmuisti ovat saaneet rinnalle ison 512 Gt:n ssd-levyn sekä 1 Tt:n hdd:n harvemmin pelattavien pelien varastoksi. Liitännät ovat huippunopeita ja niillä kapasiteettia voi tarvittaessa laajentaa ongelmitta.

Kone näyttää ja tuntuu laadukkaalle eli sillä on ilo pelata pidempiäkin pelituokioita. Pelaamiskokemukseen on panostettu tosissaan. Erikoisuutena näppäimistö on roiskesuojattu. Rgb-taustavaloin korostetut eri värein loistavat näppäimet löytää helposti pimeässäkin. Jäähdytys on viritetty tehokkuuden ohella hiljaisuutta tavoitellen.

GeForce RTX2070 haastaa suorituskyvyllään pöytäkoneiden tehonäytönohjaimet. Dynaamisella näytönpäivityksellä varustetusta 144 hertsin näytöstä saa full hd -tarkkuudella kaiken ilon irti tiukimmassakin nettitaistelussa yksityiskohtien toistuessa täydellä tarkkuudella.

Lenovo Legion Y740- 17ICH

Hinta: 2299 €

Näytön koko: 17,3’’ (1920×1080)

Näytön virkistystaajuus: 144 Hz G-Sync

Suoritin: Intel Core i7-8750H kuusydin (2,2-4,1GHz)

Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX2070 (8Gt)

Keskusmuisti: 16 Gt

Tallennustila: 512 Gt SSD + 1 Tt HDD

Mitat: 41 x 31 x 2,5 cm

Paino: 2,9 kg