Puuttuuko kaiutin? Näin teet puhelimestasi bilejukeboksin

Juhlailta yllätti, eikä langaton kaiutin sattunut mukaan? Ei hätää, testaa näitä kikkoja ja yllätä ystäväsi näppäryydelläsi.

Teksti: Tapio Berschewsky

 

Puhelimen kaiuttimesta kuunneltuna musiikki kuulostaa harvoin hyvältä. Äänenvoimakkuutta saa kuitenkin lisättyä helposti kaikukopan avulla. Testasimme neljä erilaista tee se itse -kaiutinta ja mittasimme, millainen vaikutus kotitekoisella kaikukopalla oli puhelimen ääneen.

Äänentason mittaus suoritettiin puolen metrin päästä laitteesta, ja tulos on kerrottu desibeleinä. Muista, että desibeli on logaritminen asteikko, joten 10 desibelin lisäys tarkoittaa äänen kaksinkertaistumista.

Katso testin tulokset alta ja valitse oma suosikkisi.

 

ilmankaikukoppaa

Ilman kaikukoppaa

Testilaitteena toimi parin vuoden ikäinen OnePlus One. Ilman kaikukoppaa puhelimen kaiuttimista irtosi korkeimmillaan 67,3 desibelin ääni. Testilaitteen äänenlaatu ilman kaikukoppaa on puhelimeksi kohtuullinen, mutta hieman ohut ja korkeita äänentaajuuksia korostava.

 

muovimukissa

Muovimuki

Testilaite asetettiin neljän desin muovimukiin. Tällä ääni nousi 74,1 desibeliin. Muovimuki toi bassoa esiin, mutta ääni puuroutui pahasti. Muki osoittautui nelikon huonoimmaksi kaikukopaksi.

 

pizzalaatikkokaiutin2

Pizzalaatikko

Pizza ja ilmastointiteippi ovat molemmat klassikoita, joten kokeilimme niiden yhdistämistä ja teippasimme pizzalaatikosta kaikukopan. Testasimme muutamaa erilaista versiota. Ääni oli selvästi muovimukia parempi. Bassoa tuli lisää, ja ääni puuroutui vain vähän. Askartelun tulos nosti äänen 75,6 desibeliin asti. Kelvollinen tulos, mutta hieman vaivalloinen, eikä pärjännyt vertailussa testin parhaisiin kaikukoppiin.

 

pahvimukissa

Pahvimuki

Testilaite asetettiin pahviseen kahden desin kuppiin. Muovimukin jälkeen odotukset olivat aika matalalla, mutta pahvimuki toimi yllättävän hyvin. Äänenvoimakkuus nousi ohi vaivalla askartelemamme pizzalaatikkokajarin ja kipusi jopa 75,9 desibeliin. Pahvimukin ääni oli testikuuntelijoiden mielestä laadultaan paras. Basso lisääntyi mutta korkeat taajuudet ja laulu pysyivät kirkkaina ilman puuroutumisen häivääkään.

 

evssrasiassa

Eväsrasia

Kaikkein kovimpaan ääneen päästiin viimein eväsrasiaa käyttäen. Eväsrasiasta mittasimme jopa 77,8 desibeliä, eli ääni yli kaksinkertaistui puhelimen kaiuttimiin verrattuna. Bassot nousivat selvästi kovimmaksi, mutta aivan matalimmat taajuudet kumisivat hieman. Korkeat äänet pysyivät hyvinä. Äänenlaadultaan eväsrasia oli vain hieman pahvimukia huonompi ja äänenvoimakkuus oli selvästi kovempi. Selkeä suosikkimme.

Muista nämä:

  • Jos työnnät puhelimen kaikukoppaan vain osittain, ääni ei vahvistu yhtä paljon.
  • Ennen käyttöä varmista, että kaikukoppasi on varmasti täysin kuiva. Jos kannoit rasiassa eväät bilepaikalle tai joit kupista juoman, kuivaa se siis talouspaperilla ennen käyttöä.
  • Jos tarvitset kaiutinta usein, harkitse kunnollisen laitteen ostoa. Vaihtoehtoja löydät esimerkiksi täältä.