Ennen telttoja pystytetään verkko

Mitä tarvitaan ennen kuin keskelle metsää voidaan pystyttää 17 000 partiolaisen suurleiri? No tietenkin langaton verkko.

Kuva ja video: Vesa Koivunen

Takana ovat ajat, jolloin partioleiriläisiä kehotettiin jättämään kännykät kotiin. Kun Hämeenlinnan kupeessa Evolla järjestettiin heinäkuun lopulla partiolaisten suurleiri Roihu, osallistujia kannustettiin jakamaan leirikuulumisia myös somessa. Leirin 17 000 osallistujaa varten alueelle rakennettiin lisää 4G-yhteyksiä ja luotiin oma langaton verkko.

Verkon ansiosta kävijät pystyivät esimerkiksi käyttämään leirin omaa RoihuApp-älypuhelinsovellusta.

”Roihu-sovellus auttaa monissa käytännön asioissa, kuten kartoissa ja aikatauluissa. Enää ei tarvitse selata mitään paperista leiriopasta, kun kaikki on sovelluksessa”, kertoi leirille osallistunut Essi Koski.

Elisan toimittama ja partiolaisten asentama langaton verkko oli metsäolosuhteisiin poikkeuksellisen laaja, ja sitä hyödynnettiin monin tavoin niin leirin käytännön hallinnoinnissa, leiriohjelmassa ja kuin vapaa-ajallakin. Leirin metsäohjelmassa käytettiin MobiMetsä-mobiilipeliä, leirikahviloissa maksupäätteet toimivat langattomassa verkossa, leirilehteä luettiin sähköisenä ja somesisältöjä päivittämällä kerrottiin myös ulkomaailmalle, mitä leirillä tapahtui.

”Kavereiden kanssa voi sopia treffit ja se sujuu helposti, kun laittaa viestin ja sopii paikan ja ajan”, leirille osallistunut Anni Pietarinen totesi.

Katso videolta, kuinka partiolaiset hyödynsivät verkkoa: