Sähköisten kirjojen kuukausitilaus monipuolistaa lukemista

Yhä useampi lukee tai kuuntelee sähköisiä kirjoja. Kuukausitilaus on tehnyt käytöstä entistä helpompaa. Sähköisillä kirjoilla on myönteinen vaikutus kirjojen kulutukseen – ja jopa liikunnan määrään.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Sähköiset kirjat ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten lukuharrastuksessa. Ne ovat helppo tapa saada nopeasti käyttöön haluttu luettava missä ja milloin vain.

Tutkimuksen* mukaan sähköisiä kirjoja hankkivat  yhä enemmän myös ne, jotka ovat lukeneet aiemmin vähemmän. Tätä selittää erityisesti äänikirjat, joiden osuus luetuista sähkökirjoista on kasvanut viime vuonna. Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista sanoo, että juuri äänikirjat ovat lisänneet kirjojen kulutusta.

Pidän ajatuksesta kirjoista palveluna. Jos kuulen jostain kiinnostavasta kirjasta, se on heti käytössäni. Kuukausitilauksen ja erityisesti äänikirjojen olen huomannut lisäävän ”lukemista”, kun pystyy kuuntelemaan koiralenkeillä tai vaikka siivotessa.

Anna-Leena, 53 vuotta

Kuukausitilaus lisää lukemista ja äänikirjat liikuntaa

Kun kirjoja ostaa kuukausitilauksena, kirjan hinta jää varsin pieneksi. Tämä puolestaan madaltaa kynnystä hankkia enemmänkin kirjoja luettavaksi.

Kuukausitilaus on saanut lukemaan enemmän kirjoja. Kirjan aloittaminen tuntuu jostain syystä entistä vaivattomammalta. Arkena tulee kuunneltua enemmän äänikirjoja, kun taas lomalla ja matkoilla on kivempi lukea. Matkoille pakkaaminen helpottuu, kun mukaan täytyy ottaa vain tabletti eikä tarvitse etukäteen miettiä, mitä kirjoja haluaa matkalla mahdollisesti lukea.

Charlotta, 27 vuotta

Äänikirjojen kuuntelemisen moni kertoo lisänneen liikkumista, koska kirjoja kuunnellaan usein liikkeellä ollessa. Lisäksi kiva kirja madaltaa kynnystä tai suorastaan innostaa lähtemään lenkille.

Äänikirjojen kuunteleminen on lisännyt liikunnan määrää. Esimerkiksi kävelylle on kiva lähteä, jos on joku jännittävä kirja kesken. Olen myös erityisesti nauttinut kirjojen kuuntelusta muilla kielillä kuin suomeksi: oman kielitaidon ylläpitämisestä tulee aikaansaanut olo ja samalla on tehnyt jotain mikä on vaan tosi kivaa. Usein myös kuuntelen kirjaa esimerkiksi siivotessa, jolloin homma on huomattavasti vähemmän ikävää.

Charlotta, 27 vuotta

Hankittujen kirjojen kirjo laajenee

Kynnys kokeilla erilaisia lajityyppejä on matalampi, kun kirjojen hankinta ei ole kallista. Tutkimukseen* osallistuneiden mukaan erityisesti äänikirjat ovat monipuolistaneet kirjojen kulutusta (48 % tutkimukseen vastanneista).

Koska teen paljon töitä tietokoneen ääressä, käytän kuukausitilausta vain äänikirjojen kuuntelemiseen. Kun on kuukausitilaus, tulee kuunneltua kirjoja helpommin laidasta laitaan dekkareista proosaan, faktakirjallisuuteen ja elämänkertoihin ilman sen isompaa hankintakynnystä.

Minulla on erityyppisiä kirjoja samanaikaisesti äänikirjahyllyssä. Kuuntelen niitä mielialojen mukaan. Kuuntelen kirjoja enimmäkseen kävelylenkeillä ja kuntosalilla.

Leena, 53 vuotta

Kirjoja voi hyödyntää jopa nukahtamisen tukena, kun tulee aiempaa helpommin hankittua kirjoja monenlaiseen käyttöön

Joskus kuuntelen äänikirjaa jopa yöllä, jos uni ei tule.Yöllä laitan kirjan hyvin hiljaiselle ja säädän ohjelman loppumaan uniajastimella puolen tunnin kuluttua. Siihen mennessä olen yleensä nukahtanut uudestaan. Paitsi jos kirja on erityisen jännittävä! Onkin valittava juuri oikeanlainen teos yölukemiseksi.

Leena, 53 vuotta

Sopiva määrä kirjoja kuukaudessa

Monilla lukijoilla aktiivisen lukemisen kaudet vaihtelevat: välillä tulee luettua enemmän ja välillä taas vähemmän. Kun uusia kirjoja saa hankittua kiinteällä kuukausihinnalla itselleen sopivaan tahtiin, kirjojen hankkiminen on helppoa ja huoletonta. Sähköisiä kirjoja ostaville onkin yleensä tärkeää, että he voivat mukauttaa hankinnat tarpeen mukaan.”

[––] Kaksi kirjaa kuukaudessa riittää minun lukunopeudelle.

Anonyymi käyttäjä

Kaksi kirjaa on minulle optimaalinen määrä, sillä kuuntelen kirjoja autossa ja ehdin 1–2 kirjaa kuukaudessa.

Anonyymi käyttäjä

Näin Elisa Kirjan kuukausitilaus toimiiElisa

Kirjan kuukausitilaus on kuukausimaksullinen kirjapalvelu, jota voit käyttää kätevästi puhelimella tai tabletilla. Aktivoituasi kuukausitilauksen ja ladattuasi ilmaisen Elisa Kirja -sovelluksen, voit lukea e-kirjoja sekä kuunnella äänikirjoja ja podcasteja niin paljon kuin haluat. Elisa Kirjasta löydät maan laajimman valikoiman suomenkielisiä ääni- ja e-kirjoja.

Näin hankit Elisa Kirjan kuukausitilauksen

*Näin Suomi viihtyy -tutkimus on Elisan Prior Oy:lla teettämä tutkimus. Aineisto kerättiin nettipaneelilla joulukuussa 2018. Tutkimukseen osallistui 1331 vastaajaa, jotka olivat 16–75-vuotiaita suomalaisia internetin käyttäjiä.

Haastattelulainaukset on kerätty sähköisten kirjojen käyttäjiltä.

Lue lisää

Matkusta kirjan seurassa.

Tämän takia sähköinen kirja on huippu!

Äänikirja säästää lukiolaisen aikaa.