Amerikansuomalainen Eeva Simard-Sallinen, 43, pitää yllä äidinkieltä ja kosketusta suomalaiseen kulttuuriin kirjojen avulla. Sähkökirjoina kotimaiset uutuudet saa nopeasti myös Yhdysvaltoihin.
Teksti: Hanna Kangasniemi

“Suomenkielisen nykykirjallisuuden lukemisella on iso merkitys oman suomen kielen taitoni säilymisessä ja kehittymisessä. Asun pysyvästi Yhdysvalloissa kanadalais-amerikkalaisen mieheni ja kahden lapseni kanssa. Kotikielemme on englanti. Ilman suomenkielistä nykykirjallisuutta en karttuttaisi sanavarastoani tai pitäisi kieltäni elävänä. Kun puhuu enimmäkseen englantia, se vaikuttaa varkain myös lauserakenteisiin ja ilmauksiin.
Vaikka lukeminen on ollut minulle aina mielettömän tärkeää, en lapsena ymmärtänyt vielä kirjallisuuden merkitystä maailmankuvaan ja ajatteluun. Tämä ymmärrys tuli vasta iän myötä.
Monille ulkomailla pysyvästi asuville syntyy melankolinen ja nostalgisen kaipaava Suomi-suhde. Kun käyn Suomessa, huomaan, ettei sitä muistojen Suomea enää edes ole olemassa. Kirjallisuus on minulle ikkuna Suomeen tässä ja nyt, ei menneisyydessä.
Seuraan kotimaista kirjallisuutta sosiaalisen median vaikuttajien välityksellä. Instagram on ehkä tärkein kanava kirja-arvioineen. Seuraan esimerkiksi Eeva Kolua ja Ronja Salmea ja heidän kirjavinkkejään, koska koen heidän ajattelunsa antaa minulle jotain.
Sähköiset kirjat mahdollistavat sen, että saan heti käyttööni uusimmat ja tuoreimmat teokset. Tämä on tärkeää varsinkin asiakirjojen kohdalla. Kaunokirjallisuutta saatan kuunnella äänikirjoina, mutta kun haluan oppia ja tutkia uutta, e-kirjat ovat käteviä. Niihin voi tehdä muistilappuja ja merkintöjä.
Luen tällä hetkellä työelämää kuvailevia kirjoja, kuten Työelämän toisinajattelijat, josta huomaa, että Suomessa ollaan monessa muuta maailmaa edellä siinä miten työelämässä. asioita voisi tehdä paremmin. Myös naistutkijoiden silmin kirjoitetut Unelmaduunarit-kirjat ovat suosikkejani.
Kiinnostuin Ronja Salmen Instagramissa vinkkaamana Maria Veitolasta. En ole ole nähnyt häntä televisiossa, enkä tiedä hänen elämästään julkisuudesta. Kiinnostuin kuitenkin hänen ajattelustaan. Hänen kirjojensa kautta sain nähdä maailmaa sellaisen naisen silmin, joka on vapautunut meitä niin usein rajoittavista asenteista ja odotuksista. Juha Itkosen kirjoissa pidän myös. Hän osaa myös katsoa amerikkalaista kulttuuria ulkopuolisen silmin ja ymmärtää sitä silti todella hyvin.
Erityisen vaikutuksen teki Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Niin kauniisti kirjoitettu ja hyvin tutkittu kirja. Kirjailija osaa herättää henkiin uskomattomalla tavalla ihmisiä jopa 1400-luvulta.
Eevan kirjasuosittelut
Satu Rämö, Hanne Valtari: Unelmaduunarin tilipäivä e-kirja, äänikirja
Juha Itkonen Minun Amerikkani, e-kirja
Maria Veitola, Toisinpäin, e-kirja äänikirja
Mia Kankimäki, Naiset joita ajattelen öisin, e-kirja, äänikirja
Tutustu: Elisa Kirja toimii myös ulkomailla
Lue lisää
Äänikirjat mahdollistivat eläkeläisen lukuharrastuksen jatkumisen