Kuinka suojella nuorta verkon K-18-materiaalilta?

Internetissä ja sen sovelluksissa pyörii paljon materiaalia, joita vanhempi ei haluaisi lapsensa näkevän. Täysin varman suojan saaminen onkin haastavaa, ja siksi alan asiantuntijat suosivat puhumaan avoimesti nuorten kanssa. Omaguru listaa lisäksi muutamia keinoja, joilla asettaa rajoituksia.

Älypuhelimissa ja tableteissa sovellusten lataamista ja käyttöä voi rajoittaa, ja erilaisia sisältörajoituksia asettaa. Windows-mobiililaitteissa Microsoft-tilejä voi käyttää hyödyksi rajoitusten asettamisessa, mutta tällöin nuoren tilin pitää olla vanhemman tilin alaisuudessa. Tällöin käytetään Microsoft Perhe -ominaisuutta.

Voit määrittää sovelluslatauksille myös erilaisia rajoituksia, kuten ikärajan ja sen, sallitaanko maksulliset sovelluslataukset. Apple-laitteissa rajoitukset voi määrittää rajoitukset suoraan laitteen asetuksista. Asetuksissa voidaan määrittää yksitellen ne sovellukset ja ohjelmat, jotka ovat lapsen käytettävissä. Lisäksi sisältörajoituksia voi asettaa sisältötyypeittäin. Android-laitteissa sovellusten lataamista voi rajoittaa Google Play -sovelluskaupan asetuksista. Sovelluslatauksille voi määrittää myös salasanan, joka kannattaa jättää vain vanhemman omaan tietoon.

Internet-selauksen rajoittamiseen tarvitaan oma sovelluksensa, jossa voi olla suodattimet esimerkiksi väkivaltaan, aikuisviihteeseen tai huumeisiin. Esimerkiksi Elisa Turvapaketti sisältää Turvaselaimen, jonka pystyy asentamaan kaikille alustoille. Elisa Turvapakettiin voi määrittää lapsilukon, jossa on sisältöluokkiin perustuva suodatus.

Myös tietokoneille voi määrittää sisältörajoituksia. Helpointa on luoda nuorelle oma käyttäjätili, johon halutut rajoitukset on tehty. Hyvänä lisänä tietokoneelle on hankkia tietoturvaohjelma, jossa on lapsilukko-ominaisuus. Lapsilukon avulla sisältösuodatus hoituu kätevästi.

Mikäli tarvitset apua sisällönsuodatukseen, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.