Syksyn parhaat elokuvat kotikatsomoon

Elokuvan vuokraaminen netistä on helppoa, mutta oikean leffan valinta on joskus vaikeaa. Kokosimme hyvää katsottavaa draaman, toiminnan ja perhe-elokuvien ystäville.

Teksti: Jenni Junkkala, Hanna Kangasniemi ja Leena Filpus

Elokuvia koko perheen leffailtaan

Supermarsu: Supervoimilla saastumista vastaan

Lemmikkimarsun pureman jälkeen Emilia (Ella Jäppinen) saa supervoimia. Niillä hän yrittää pelastaa saastuneen Itämeren. Samalla Emilia joutuu ratkaisemaan arkisia ongelmia: kuinka auttaa koulukiusattua parasta ystävää? Paula Norosen lastenkirjaan perustuva elokuva on ihana sekametelisoppa, joka yhdistää luonnonsuojelun ja koulukiusaamista vastaan taistelemisen. Siinä animoidut marsut lentävät öisen Helsingin taivaalla ja silakat juonivat salaliittoja. Lastenelokuvassa on lempeyttä ja hitunen taikaa, joten se pelastaa ankeimmankin sadepäivän. Sopii hyvin alakouluikäisille ja koko perheen katsottavaksi.

Osta tai vuokraa:

Supermarsu. Ohjaus: Joona Tena. S

Petteri Kaniini: Vauhdikasta pupuenergiaa modernilla tvistillä

Beatrix Potterin tuttu piirroskani Petteri Kaniini loikkaa elokuvassa suoraan tähän päivään. Taidokkaasti animoidut eläimet pistävät riehakkaan raivoisasti vastaan puutarhaansa vaalivalle Tuomas Vänskälle (Domhnall Gleeson). Kaneista puutarhan antimista riittää heillekin, Vänskä on tästä toista mieltä. Lisäbuustia uhkarohkean Petteri Kaniinin kohellukseen tuo se, että kaniineja puolustavan Bean (Rose Byrne) ja Tuomas Vänskän välillä kipinöi. Sekös kismittää Petteri Kaniinia. Vauhdikas ja viihdyttävä koko perheen elokuva saa myös miettimään anteeksi antamista ja sitä, miten tärkeä on myöntää omat virheensä. Loistavaa koko perheen viihdettä alakouluikäisistä alkaen. Tämä on nappivalinta, jos eläimet ovat sydäntä lähellä. Hahmot puhuvat suomea.

Osta tai vuokraa

Petteri Kaniini. Ohjaus Will Gluck. K7

Asennetta elokuviin kaipaaville

Lady Bird: Todentuntuinen kasvutarina 2000-luvulta

Joskus parhaat tarinat ovat sellaisia, joissa ei tunnu tapahtuvan juuri mitään. Greta Gerwigin Lady Bird on juuri sellainen elokuva. Se on 2000-luvun alkuun sijoittuva kasvutarina Breakfast Clubin, Junon tai Boyhoodin henkeen. Siinä katolilaista lukiota käyvä Christine, joka haluaa itseään kutsuttavan Lady Birdiksi, haaveilee muutosta suurkaupungin taidekouluun, pois kotipaikkakunnaltaan. Kasvaessaan hän saa ensimmäisen poikaystävän, uhmaa äitiään, riitelee parhaan ystävänsä kanssa ja yrittää päästä koulun suosittujen suosioon. Lady Bird onnistuu olemaan samaan aikaan realistinen ja lämminhenkinen, ja siihen voivat samastua kaikki, jotka ovat olleet teinejä tai teinien vanhempia.

Lady Bird. Ohjaus: Greta Gerwig. K12

I, Tonya: Mustaa huumoria omanlaisestaan sankarista

Tonya Hardingia on vaikea unohtaa. Taitoluistelijaurasta haaveilevat pikkutytöt ihailivat hänen asennettaan, vanhemmat seurasivat supisten käänteitä hänen elämässään. Media on seurannut menestyneen taitoluistelijan elämää tiiviisti, ja Tonyaa on käsitelty lukemattomissa dokumenteissa, sarjoissa ja elokuvissa. Niistä tuorein on mustaa huumoria tursuava I, Tonya. Se kertoo, kuinka Tonya ahersi tiensä menestykseen, kamppaili vahvan äitinsä kanssa ja taisteli väkivaltaisessa parisuhteessa. Vaikka I, Tonya ei ole mikään komedia, käsitellään siinä Tonyan väkivaltaista ja dramaattista elämää huumorin avulla. Lopulta se on melko kevyttä katseltavaa omanlaisensa sankarin elämästä. Elokuvan nappasi aikanaan parhaan naissivuosan Oscarin (Allison Janney) ja pari ehdokkuutta. Jos muistat Tonya Hardingin tai kaipaat asennetta arkeen, elokuva on sinua varten.

I, Tonya. Ohjaus: Craig Gillespie. K12

Armomurhaaja: Erilainen kostotarina kotimaasta

Teemu Nikin Armomurhaaja on Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscariin – eikä suotta! Se on kiehtova, vähän kieroutunut ja täysin omanlaisensa. Armomurhaajassa säälistä vanhoja ja sairaita eläimiä työkseen lopettava Veijo (Matti Onnismaa) viihtyy enemmän eläinten kuin ihmisten kanssa. Hän ajautuu ongelmiin jätettyään lopetettavaksi tuodun Mussu-koiran henkiin. Ongelmat paisuvat melkoisiin mittoihin, eikä uhreilta vältytä.

Armomurhaaja on kai jonkinlainen kostotarina, mutta hauskalla ja kipeällä tavalla. Se kannattaa katsoa, jos janoaa jännittävää draamaa, joka jää mieleen. Elokuvan kruunaa sen musiikki, joka on kotimaisen K-X-P-duon käsialaa. Jos pidit He ovat paenneet -elokuvasta, rakastat myös tätä teosta.

Armomurhaaja. Ohjaus: Teemu Nikki. K16

Laadukkaan draaman kaipuuseen

Talo meren rannalla: Haikeita ja tärkeitä elämänvalintoja

Keski-ikäiset sisarukset (Ariane Ascaride, Gérard Meylan ja Jean-Pierre Darroussin) kokoontuvat lapsuudenkotiinsa Marseillen lähellä sijaitsevaan rannikkokylään, kun heidän isänsä (Fred Ulysse) sairastuu. Vanhat muistot, eletyn elämän kolhut ja sisarusten väliset vanhat kahnaukset palaavat mieleen. Kukin miettii tekemiään ratkaisuja elämän taitekohdassa: jäädäkö menneeseen vai ei?

Elokuva ottaa kantaa myös Afrikasta Eurooppaan suuntautuvaan pakolaisvirtaan. Kenellä on vastuu auttaa ja kuka uskaltaa uhmata viranomaisia? Ranskalaisen laatudraaman ystävälle, joka nauttii siitä, ettei tarinan langanpätkiä solmita elokuvan päättyessä yhteen. Asiat jäävät avoimiksi, aivan kuten elämässä yleensä.

Vuokraa:

Talo meren rannalla. Ohjaus Robert Guédiguian. K7

The Post: Jännitystä ja draamaa sananvapauden puolesta

The Post kertoo Yhdysvaltojen mediahistorian murrosajasta ennen Watergate-skandaalia. Poliitikkoja silkkihansikkain käsittelyt media-ala kypsyy totuuden puolustajaksi: lukijoilla, kuulijoilla ja katselijoilla on oikeus tietää, mitä Vietnamin sotaan liittyvän päätöksenteon taustalla oikeasti tapahtuu, mutta riskejä pitää silloin ottaa.

The Post sijoittuu The Washington Post -sanomalehteen, jonka kustantajaksi on noussut sattumien kautta perheyhtiön perillinen Kay Graham (Meryl Streep). Elokuva onkin myös hieno kuvaus hienostorouvaksi kasvatetun Grahamin kasvusta viisaaksi ja omaääniseksi johtajaksi. Meryl Streepin vastaparina on lehden päätoimittajaa Ben Brandleä esittävä Tom Hanks. The Post on ajankohtaista laatudraamaa tutkivan journalismin kulta-ajoista kiinnostuneille, valeuutisten aikakaudella.

Jos Yhdysvaltain johdon vehkeilyt kiinnostavat, The Postista on loogista jatkaa klassikon parissa: Presidentin miehet (1976) löytyy myös vuokraamosta.

Osta tai vuokraa:

The Post. Ohjaus: Steven Spielberg. K7

Fantasiatoiminnan ystäville

Avengers: Infinity War: Avaruuden Linkola Marvel-spektaakkelissa

Avenger-supersankarisarjan kolmannessa osassa universumin tasapainosta omalaatuisella filosofiallaan huolehtiva Thanos-pahis saa kimppuunsa Avengers-tiimin lisäksi kasapäin Marvel Studiosin supersankareita.

Thanoksen linkolalaisessa ajattelussa universum pelastuu, jos valtaisa määrä sen asukkaita karsitaan kuljeksimasta. Avukseen hän kerää “lapsineen” erilaisia voimia omaavia ikuisuuskiviä ja pian heiluu kosminen kirves.

Mieletön ilotulitus tuhoa, värikästä porukkaa ja huikeita visioita pitää katsojan taatusti hereillä. Tai vaatii hereillä oloa, sillä juonessa ja henkilögalleriassa on seuraamista. Iso paha Thanos yllättää vivahteikkuudellaan. Vauhdikkaan supersankariviihteen ystäville.

Osta tai vuokraa:

Avengers: Infinity War. Ohjaus: Anthony ja Joe Russo. K12

Ready Player One: Tieteisseikkailu virtuaalieläjien kaipuusta todellisuuteen

Ernest Clinen kirjaan pohjaava tieteisleffa sijoittuu vuoteen 2040. Energiakriisien runtelemassa maailmassa ihmiset pakenevat supersuositun Oasis-tietokonemaailman virtuaalipelitoimintoihin.

Oasiksen luonut James Halliday on kuollut mutta julistanut kisan, jossa ns. pääsiäismunan löytänyt voittaa Oasiksen hallinnan. Elokuvan päätapahtumat kietoutuvatkin munajahdin ympärille. Vastakkain ovat orpo teinipoika Wade Watts kumppaneineen ja pahiskorporaation IOI:n edustajat.

Vauhdikkaassa seikkailussa on sopivasti jännitystä, käänteitä, huumoria ja teiniromantiikkaa. Populaarikulttuurin viitteitä on hengästyttävän paljon. On Kubrickin Hohtoa ja Paluu tulevaisuuteen -viittauksia. On Ritari Ässää, Overwatchia ja Rautajättiä.

Sanomakin elokuvalla on ja se arvostaa muiden huomioimista ja tietenkin todellista elämää. Sujuvaa tieteisviihdettä populaarikulttuurin bongareille.

Vuokraa:

Ready Player One. Ohjaus: Steven Spielberg. K12

Solo: A Star Wars Story: Teinipojasta suvereeniksi avaruuspilotiksi

Yksi Star Wars -saagan pidetyimmistä sankareista on Han Solo (Alden Ehrenreich), jonka tarinan nimikkoelokuva kertoo. Tyttöystävänsä Qi’ran (Emilia Clarke) kanssa ankealta planeetalta pakenemisesta ja lentäjän urasta haaveileva teinipoika kasvaa leffassa suvereeniksi pilotiksi.

Antologiaelokuvan haviteltu aarre on polttoaine nimeltä coaxium, jonka perässä on yksi sun toinen saalistaja omine motiiveineen. Polttoaineen jahdista saadaan avaruuswesternin taistelut ja jännitys.

Tarinassa ensiesitellään Han Solon vakiparit: wookie nimeltä Chewbacca (Joonas Suotamo) sekä heidän legendaarisen ajokkinsa Millenium Falcon. Hauska sivuhahmo on “tietoisten olentojen” oikeuksia puolustava äänekäs robotti L3-37. Alkuperäisestä Tähtien sodasta tutun Han Solon karismaattisen kyyninen luonne sen sijaan ei juuri pilkahda tässä vaiheessa tarinaa. Eniten elokuvasta saa, kun tuntee saagan mutta toimii se ekakertalaisellekin. Menevä elokuva kaikille Star Warsin ja sci-fin ystäville.

Osta tai vuokraa:

Solo: A Star Wars Story. Ohjaus: Ron Howard. K12