Korea on teknologian edelläkävijä: Soulissa konserteissa esiintyvät hologrammiartistit ja netissä surffataan huippunopeuksilla. Vierailimme Soulissa ja selvitimme, mitä tulevaisuudessa on luvassa – ehkä meillä Suomessakin.
Teksti: Noora Hostikka Kuvat: Noora Hostikka ja iStock
Autoista tulee älykkäitä
Ilman kuljettajaa kadulla kiitäviä robottiautoja näkee toistaiseksi vasta elokuvissa, mutta Koreassa autoista on jo tullut aiempaa älykkäämpiä. Korealaisen KT Telecomin lanseeraama Inno Car -laite on korttipakan kokoinen, matkapuhelimeen yhteydessä oleva valkoinen palikka, joka asennetaan auton konepellin alle. Ennen ajoa laite varmistaa kaiken olevan kunnossa, ja ajon aikana se tarkkailee kuljettajan ajotapoja, bensan kulutusta sekä auton toimintaa. Inno Carin avulla voi myös ottaa selvää, kuka on kaveripiirin paras kuski, sillä sovellus antaa pisteitä kuljettajan ajotyylistä ja tuloksen voi jakaa sosiaalisessa mediassa.
Tulevaisuuden huippunopea 5G-verkko tulee tekemään autoilusta entistä turvallisempaa. Ensimmäinen kaupallinen 5G-verkko avataan todennäköisesti Soulin olympialaisten yhteydessä vuonna 2020. Huippunopeassa 5G-verkossa latenssi on aiempaa pienempi, mikä tarkoittaa sitä, että tieto laitteiden välillä kulkee varmemmin perille. 5G-verkon avulla esimerkiksi autot voivat olla yhteydessä toisiinsa ja auto voi varoittaa kuljettajaa kulman takana olevasta toisesta autosta, jota kuski ei vielä näe.
Huippunopea netti kaikkialla
Korean pääkaupungin Soulin metrossa lähes kaikki matkustavat älypuhelimen äärelle kumartuneena. Isossa kaupungissa työmatkaan kuluu helposti yli tunti, ja monimutkaisessa metroverkossa seikkaillessa soulilaiset kuluttavat aikaa lempiohjelmiensa parissa: näytöillä vilkkuvat elokuvat ja pelit. Elokuvat ja sarjat voi ladata puhelimeen hetkessä, sillä monen soulilaisen kotona netin nopeus on jopa 1 Gbit/s. Se tarkoittaa, että parin tunnin elokuva latautuu 25 sekunnissa. Viestintäviraston mukaan Suomessa lähes puolet kiinteistä yhteyksistä on nopeudeltaan 10–30 Mbit/s.
Ja jos kiinnostavat urheilukisat alkavat ikävästi kesken pahimman ruuhka-ajan, ei maaleja tarvitse katsoa koosteena iltauutisista. Metrossa internetyhteys toimii jopa 300 Mbit/s nopeudella ja tv-lähetystä voi katsoa HD-laatuisena suoraan netistä.
Älylaitteet tulevat terveydenhuoltoon
Huolestuttaako yksin asuva vanhempi sukulainen, joka välillä unohtaa sammuttaa uunin ja kyselee läheisten nimiä? Myös Koreassa väestö vanhenee jatkuvasti ja paikalliset yritykset kehittävät uusia teknologioita, joilla voidaan pienentää terveydenhoidon kustannuksia ja taata entistä parempaa hoitoa ikäihmisille.
The Korea Herald kertoi elokuussa dementiaa estävästä älypannasta ja 4G-verkon varassa toimivasta vanhusten älyrannekkeesta. Ybrain-yrityksen älypanta lähettää aivoihin heikkoja sähkösignaaleja, jotka aktivoivat aivojen etuotsalohkon kuorta. Yrityksen tuotekehitys on edelleen kesken, mutta Ybrainin perustajien tähtäimessä on kehittää tuote, joka päivittäin käytettynä ehkäisisi vanhuusiän dementiaa.
Vastikään lanseerattu matkapuhelinverkossa toimiva älyranneke puolestaan mittaa vanhuksen aktiivisuutta, auttaa soittamaan apua ja hälyttää kaasu- ja häkähavainnoista. Rannekkeen bluetooth- ja wifi-ominaisuuden avulla sen voi liittää videokameraan ja lähettää live-kuvaa läheisille.
Kotia ohjataan etänä
Jos kuulut säännöllisesti silitysraudan päälle jäämisestä stressaaviin ihmisiin, tuo älykoti sinulle helpotusta. Korean suurimman operaattorin SK Telecomin keväällä lanseeraama älykotipalvelu yhdistää kaiken kodin teknologian yhteen sovellukseen. Sovelluksen avulla voi ottaa pistokkeista virrat pois, käynnistää ilmastoinnin, kytkeä hälytykset ja kurkata, mitä koiralle kuuluu kotona.
Älykodit yleistyvät pikku hiljaa, kun aiemmin kalliita sensoreita löytyy yhä useammista laitteista. Sensoreiden avulla laitteet voivat jutella keskenään ja niitä voi ohjata etänä. Gartnerin ennusteen mukaan vuoteen 2020 mennessä kaikista yli 100 euroa maksavista tuotteista, myös vaatteista, löytyy sensori, jolla voi kerätä tietoa ja jonka kautta tuotetta on mahdollista ohjata.
Hologrammit viihdyttävät
Kirkuvia teinityttöjä, pinkkejä valoja ja saparot heiluen lavalla hyppiviä laulajattaria. Kukapa ei haluaisi energiselle K-Pop-keikalle? Nyt keikalle pääsee, vaikka suosikkibändin laulaja kärsisi kurkkukivusta tai huitelisi kiertueella toisella puolella maailmaa. KT Telecom on lanseerannut hologrammikonsertit, jotka luovat konserttitunnelmaa ilman varsinaisia artisteja. Kaksikerroksiseen konserttihalliin voi saapua hologrammilimusiinilla yhdessä päätähden kanssa ja keikan jälkeen jokainen voi poseerata idolinsa vieressä.
Korean älykaupunki odottaa asukkaita
Etelä-Koreassa Soulin lähistöllä sijaitsee älykaupunki Songdo. Kaupungin rajan ylittäessä liikenne vähenee ja kaduilla näkyy vain muutamia jalankulkijoita. Se on erikoinen näky maassa, jossa on yli 50 miljoonaa asukasta. Songdosta on tarkoitus tulla malliesimerkki älykaupungista, jossa kaikki liikenteestä energiankäyttöön ja arkkitehtuuriin on tarkkaan mietitty, ja teknologia auttaa kaupunkilaisia arjessa.
Kun kaupunki rakennetaan lähes tyhjästä, voidaan kaupunkisuunnittelussa huomioida pienimmätkin yksityiskohdat. Roskikset sijaitsevat maan alla, jolloin roskat eivät haise kesällä, eivätkä roska-autot ole liikenteen tukkeena. Kaupunkilaisten jätteistä tuotetaan energiaa ja energiantuotannossa hyödynnetään aurinko- ja tuulivoimaa. Puistoja rakastaville korealaisille on tehty oma Central Park, ja suunnitelmat ohjaavat jättämään rakennusten väliin tyhjää tilaa vähintään 40 % kaupungin pinta-alasta. Liikenne sujuu vaivattomasti, kun liikennevalot toimivat led-teknologialla ja niitä ohjataan etänä. Parkkihalleista löytyy latauspisteet sähköautoille ja julkista liikennettä suosivat voivat työmatkalla mittauttaa verenpaineen metroaseman automaatissa.
Toistaiseksi Songdo on kuitenkin vielä aavekaupunki, joka vasta etsii asukkaitaan.
Seuraa Elisaa Instagramissa täältä! Lue myös juttumme siitä, kuinka kodit digitalisoituvat.