Pokémon Go villitsi kansan kesällä, mutta aivan kaikilla puhelimilla peli ei kuitenkaan toimi tai tarjoa kaikkia ominaisuuksiaan. Testasimme viisi Pokémon-kelpoista puhelinta ja selvitimme, mikä niistä on hirviöjahtiin paras.
Teksti: Tapio Berschewsky
Pokémonien jahtaaminen on hauska ja aktivoiva peliharrastus, joka vie niin lapset kuin aikuiset pitkille kävelyille keräämään hirmuja. Jos harkitset uutta puhelinta ja aiot pelata sillä Pokémonia, nämä ovat tärkeimmät asiat, jotka huomioida kaupassa:
Riittävä tekninen lähtötaso. Puhelimen käyttöjärjestelmän on oltava riittävän uusi, ja se tarvitsee gyroskoopin, jotta kaikki pelin ominaisuudet saa käyttöön. Kaikki testatut puhelimet täyttävät vaatimustason hyvin.
Akkukesto. Pokémon Go käyttää yhtä aikaa kaikkia puhelimen eniten virtaa kuluttavia ominaisuuksia. Sitä pelataan pihalla auringonvalossa, joten näytön tulee olla kirkkaimmillaan. Lisäksi se tarvitsee nopean nettiyhteyden ja gps-paikannuksen. Kaikki nämä ominaisuudet kuluttavat akun nopeasti loppuun ja huonolla akulla pelisessio päättyy helposti juuri väärällä hetkellä. Akkukesto on siis tärkein Pokémon-puhelimen yksittäinen ominaisuus.
Mukava muotoilu. Pokémonia pelatessa puhelin pysyy joskus käsissä yhtäjaksoisesti tunteja. Samalla puhelin kuumenee vahvasti. Miellyttävään pelikokemukseen tarvitaan puhelin, joka tuntuu kädessä hyvältä. Myös puhelimen koolla on merkitystä, jos se tulee pienikätiselle pelaajalle kuten lapselle.
Laadukas kamera. Iso osa Pokémon Gon viehätyksestä varsinkin nuorille pelaajille on siinä, että niitä metsästäessä peli näyttää hirviöt aidossa ympäristössä kameran avulla. Niistä voi myös ottaa kuvia. Jos kameran kuva on suttuinen, peli näyttää ankealta. Hyvä kamera tekee Pokémonista viihtyisämmän ja pelatessa otetuista kuvista kivempia muistoja.
Graafinen suorituskyky. Pokémon ei ole kovin vaativa peli puhelimen grafiikkapiirille, mutta vanhoilla puhelimilla jotkut animaatiot saattavat silti pätkiä. Kaikki testatut puhelimet selviävät grafiikan suhteen Pokémon Gon haasteesta hyvin, mutta niiden suorituskyvyissä on silti todella isoja eroja, jotka vaikuttavat siihen miten pitkään laite on käyttökelpoinen uusimpiin peleihin.
Tarkka paikannus. Kaikissa puhelimissa on satelliittipaikannus, mutta niiden tarkkuudessa on eroja. Kaikissa testatuissa puhelimissa paikannus toimii riittävän hyvin peliä varten, mutta pari mallia jäi parempien kyydistä.
Nappien sijoittelu. Pokémonia pelatessa joutuu usein pitämään puhelimesta jämäkkää otetta toisella kädellä samalla kun heittää poképalloja toisella kädellä hirviöitä kohti. Pelin tiimellyksessä on tärkeää, ettei pelaajan tarvitse varoa näytön tai puhelimen sulkevaa nappia. Koska ote vaihtelee ihmisten välillä tottumuksen ja käden koon mukaan, yleispätevää neuvoa ei voi antaa. Kokeile siis miten sormet asettuvat laitteen ympärille mukavasti jo liikkeessä.
Liittymä ilman datakattoa. Pokémonin dataliikenne on kohtuullista, mutta intohimoinen pelaaja voi silti törmätä tiukkoihin datakattoihin lyhyessä ajassa. Kun pelin päälle lisää kaikki muut käyttötarkoitukset somesta videoihin ja musiikkiin, tullaan hyvin pian pisteeseen, jossa kuukauden datakatto tulee vastaan viikossa. Peliä varten kannattaa suosiolla hankkia liittymä, joka ei rajoita kulutetun datan määrää. Liittymän nopeudella ei ole pelin kannalta juurikaan väliä.
Testatut puhelimet
Apple iPhone SE – Luksustuote
Applen iPhone on aina varma valinta laadun puolesta. Se pätee myös SE-mallin kohdalla, joka on totutusti mukava käyttää. Se myös sopisi pienikokoisena hyvin lapsen käteen, mutta harva haluaa maksaa näin kovaa hintaa lapsen laitteesta.
Graafiselta suorituskyvyltään SE jäi mittauksissa toiseksi. Puhelin on monin verroin nopeampi kuin Huawei tai Alcatel, mutta jää selvästi jälkeen OnePlussan hirviömäisistä pelitehoista.
Kamera on selvästi testiryhmän paras. Värit toistuvat oikein, ja kamera nappasi aina hyviä otoksia – myös hektisen taistelun tiimellyksessä.
Akkukestoltaan Apple loistaa. Se ylsi mittauksissa vielä puoli tuntia parasta Android-puhelinta OnePlussaa pidemmälle, yli kuuteen ja puoleen tuntiin.
GPS oli virheettömän tarkka, joskaan eroa Huawein, OnePlussan ja Applen välillä ei pystynyt tämän suhteen tekemään.
Vaikka SE onkin hyvä, se ei pärjää suorassa vertailussa OnePlussalle, jossa on samaan hintaan nelinkertainen tallennustila ja parempi grafiikkapiiri. Myös iPhonen näytön vaatimaton tarkkuus harmitti.
Hyvää: paras kamera, paras akkukesto, tarkka gps, toisiksi paras graafinen suorituskyky, mukava kädessä
Huonoa: tallennustilasta saa kalliimmassa mallissa maksaa suhteettoman paljon, näytön vaatimaton tarkkuus
Alcatel IDOL 4 VR – Mukana virtuaalitodellisuus
Alcatelin uutuus IDOL 4 pakkaa paljon ominaisuuksia kohtuulliseen hintaan. Tyylikkään näköinen puhelin on kädessä mukavan tuntuinen. Graafiselta suorituskyvyltä se tosin jää selvästi Applesta ja Oneplussasta, asettuen Huawein kanssa tasoihin. IDOL 4:n kaiuttimista irtosi viisikon syvin ääni.
Myös puhelimen mukana toimitettava virtuaalitodellisuussilmikko on miellyttävä lisä varsinkin 360 asteen videoiden katseluun.
Ohjelmoitava erikoisnappi on muuten hauska, mutta koska se on keskellä oikeaa reunaa, sitä tulee välillä painaneeksi vahingossa kesken pokémon-jahdin. Napin toiminnon saa onneksi itse valittua, joten siihen voi valita jotain, mikä ei keskeytä peliä.
IDOL 4:n kamera on kohtuullinen. Sillä otetut kuvat ovat riittävän hyviä puhelimen ruudulla katsottavaksi, mutta tarkemmalla näytöllä paljastuu suttuinen epätarkkuus. Somekäyttöön kuvat kelpaavat hyvin.
GPS:n tarkkuus heittelehtii. Pelihahmo lähtee välillä juoksemaan kartalla 10–20 metriä johonkin suuntaan vain palatakseen hetken päästä takaisin. Se on pikkuvika, mutta harmittaa viimeistään silloin, jos himottu pokémon pääsee sen takia karkuun.
Akkukestoltaan IDOL 4 jäi mittauksissa viimeiseksi. Peli loppui tämän kanssa jo kahdessa ja puolessa tunnissa. Jos valitset IDOL 4:n esimerkiksi vr-silmikon takia, osta samalla mukaasi myös varavirtalähde.
Hyvää: virtuaalitodellisuussilmikko, äänentoisto, kohtuullinen hinta
Huonoa: gps:n tarkkuus heittelehtii, akkukesto oli testiryhmän kehnoin
Huawei Honor 7 – Tarkka paikannus kohtuuhintaan
Viime syksyn Honor 7 on graafiselta suorituskyvyltään suht tasoissa saman hintaisen IDOL 4:n kanssa, mutta ei pärjää sille äänentoistoltaan.
Honorin GPS on tarkka. Testilaite huomaa pienetkin liikkeet. Tässä se yltää Applen ja OnePlussan tasolle.
Honorin kamera työntyy ulos laitteen selkämyksestä selvästi, joka saattaa häiritä joitakin käyttäjiä. Sen ottamissa kuvissa värimaailma on hieman punertava, ja muutamaan kuvaan tuli näkyviä haamukuvia. Se ei haittaa pelaamista, mutta paljon kuvaavalle tämä ei ole hyvä vaihtoehto.
Huawein järeäksi kehuttu akku kyykähti testiryhmästä toisena. Täydellä akulla pystyy pelaamaan hieman yli kolme tuntia, joka on kohtuullinen suoritus, mutta pitkään ulkoilupäivään sekään ei vielä riitä ilman lisäakkuja.
Huawei oli Android-malleista kulmikkain ja sopi testaajan käteen huonoimmin. Näytön sulkeva nappi on vain hieman oikean reunan keskikohdan yläpuolella ja tuli kertaalleen tielle. Poképalloa heittäessä sormi hipaisi nappia ja näyttö lukittui.
Hyvää: tarkka gps, kohtuullinen hinta
Huonoa: epätasaisesti toimiva kamera, akkukesto ei riitä pitkään pelisessioon, nappien asettelu
OnePlus 3 – Testaajan valinta
OnePlus 3 tarjoaa huikean suorituskyvyn kohtuulliseen hintaan. Tämä on se puhelin, jonka testaaja valitsisi viisikosta omakseen. OnePlus 3:n grafiikkapiiri on tähän hintaan suorastaan naurettavan hyvä. Se pärjäsi testeissä noin 8 kertaa paremmin kuin IDOL 4 ja Honor 7 ja voitti myös toiseksi jääneen Applen selvästi. Tällä voi pelata vielä pitkään kaikkia uusia pelejä.
Puhelin sopii myös käteen erittäin hyvin, eivätkä sen napit tulleet kertaakaan tielle pelatessa.
Akkukestoltaan OnePlus oli paras Android. Kuuden tunnin suoritus riitti paremmin kuin hyvin pitkään pelipäivään ja jäi Applen akkukestosta vain puolella tunnilla.
GPS:n tarkkuus kuuluu Applen ja Huawein kanssa kärkikolmikkoon, jonka järjestystä ei saanut määriteltyä. Mitään virhettä ei ollut havaittavissa ja hahmo reagoi jo pieneenkin liikkeeseen säntillisesti.
OnePlussan kamera on keskinkertainen. Se on puhelimen ainoa ominaisuus, mikä ei tunnu luksukselta. Se ei silti ole huono ja päihittää sekä Alcatelin että Huawein. 150 euroa halvempi Samsung pääsi silti parhailla kuvillaan samaan tasoon sen kanssa.
Hyvää: tarkka gps, täysin ylivertainen graafinen suorituskyky, paras akkukesto Androidilla, sopii parhaiten käteen isommista puhelimista, ominaisuuksiin nähden hyvin hinnoiteltu
Huonoa: kameralta toivoisi enemmän
Samsung Galaxy A3 – Lapselle paras
Edullisin testatuista puhelimista on Samsungin Galaxy A3 (2016). Se on myös Android-vaihtoehdoista pienin ja sopii siten parhaiten lapsen käteen. Käteensopivaa on myös se, että kaikki puhelimen reunoissa olevat napit ovat lähellä puhelimen yläreunaa, joten niihin ei tullut vahingossa tartuttua.
GPS on Samsungilla kohtuullisen hyvä. Välillä pelihahmolla tosin kesti hetki lähteä kävelemään pelaajan mukana.
Edulliseen hintaan nähden kamera oli yllättävän hyvä. Värit toistuvat hyvin ja kuvia kelpasi katsella myös tarkemmalta näytöltä. Aina välillä tarkennus tosin epäonnistui jostain syystä.
Vaikka A3 on hyvä puhelin, hinta näkyy suorituskyvyssä, joka on muita testipuhelimia vaatimattomampi. Puhelin on testin ainoa, joka ei tue uusimpia graafisia kikkoja ja on muutenkin tehottomin. Se riittää kyllä varsin hyvin Pokémonille, mutta jos samalla puhelimella haluaa pelata myös tulevien vuosien huippupelit, Samsung ei ole oikea valinta.
A3:n akkukesto päihitti molemmat 300 euron Androidit, jääden testiryhmän kolmanneksi vaikuttavalla viiden ja puolen tunnin suorituksella. Tämän selittää pienempi näyttö ja virtapihi suoritin.
Hyvää: edullisena ja pienenä sopii hyvin lapselle, yllättävän kauniit kuvat, mainio akkukesto
Huonoa: vaatimaton suorituskyky, ei tue uusimpia graafisia kikkoja
Tietoa testauksesta
Puhelimia arvioitiin erityisesti pelikäyttöä ajatellen. Kameran sanalliset arviot kertovat takakameran laadusta, koska sitä tarvitaan Pokémoniin. Samoin gps:n tarkkuutta arvioitiin kävelyvauhdissa pelin sisällä sen mukaan miten hyvin hahmo seurasi puhelimen liikettä.
Akkukeston kuvaaja näyttää miten pitkään minkäkin puhelimen akku kesti Pokémon Go:ta täyteen lataamisen jälkeen. Mitä pidempi palkki, sen pidempään puhelimella voi pelata. Parhaaseen tulokseen ylsi Apple iPhone SE, mutta myös OnePlus 3:n ja Samsung Galaxy A3:n tulokset olivat riittävän hyvät. Alcatel IDOL 4 ja Huawei Honor 7 suoriutuivat huonommin ja kaipaavat varavirtalähdettä mukaansa pitkiin pelipäiviin. Mittaukset tehtiin pelaten. Näyttö oli asetettu kirkkaimmalle asetukselle, verkkoa käytettiin 4g-liittymällä, gps ja wlan olivat molemmat päällä ja paikannustarkkuus korkein mahdollinen. Koska jokainen pelikerta on hieman erilainen, mittaukset suoritettiin kullakin puhelimella kolme kertaa ja tuloksista otettiin keskiarvo.
Grafiikkatestien kuvaaja kertoo kuinka vaativaa grafiikkaa puhelin pystyy piirtämään. Kaikki puhelimet pärjäsivät Pokémon Gon kanssa hyvin, mutta pidempi palkki kertoo siitä, että puhelin on pidempään käyttökelpoinen myös tuleviin vaativampiin peleihin. Puhelimet mitattiin Futuremarkin 3dmark Slingshot -testillä. Testistä on kaksi versiota, joista teimme sekä vaativamman että kevyemmän testin. Ylivoimainen voittaja oli OnePlus 3 molemmissa testeissä. Myös Applen suoritus oli hyvä. Huawei Honor 7 ja Alcatel IDOL 4 jäivät tuntuvasti kärjestä. Samsung Galaxy A3 ei lainkaan pystynyt pyörittämään vaativampaa testiä, siksi siitä ei myöskään ole tulosta.
Katso mitä puhelinta tubettaja Herbalisti käyttää Pokémon-jahdissa.