Tietokone vaimeni yllättäen – mikä avuksi?

Mitä tehdä, jos tietokoneesta ei kuulu ääntä? Omaguru neuvoo, kuinka voit tarkistaa laitteesi äänenvoimakkuuden.

Äänenvoimakkuuden symboli näkyy Windows-koneissa alapalkin oikeassa reunassa, lähellä kellonaikaa. Tarkista ensimmäisenä, että äänenvoimakkuus ei ole nollilla tai kokonaan vaimennettuna. Tarkista myös toistolaitteesi, kokeile kuulokkeita 3,5 mm:n liitännästä.

Mikäli et suoraan näe äänenvoimakkuuden kuvaketta, katso vielä piilotetuista kuvakkeista. Jos et löydä sitä, tietokoneesi on siinä käsityksessä, ettei koneessa ole ääntä varten laitetta.

Voit tarkistaa laitehallinnasta, löytyykö äänentoistolaitteista tarvittavaa laitetta, ja onko siinä ”varoituskolmiota” tai muuta, joka ilmaisisi viasta.

Mikäli laitetta ei löydy lainkaan, kannattaa sammuttaa tietokone ja käynnistää se uudelleen. Jos laite on vikatilassa, se kannattaa poistaa ja sitten käynnistää uudelleen, yleensä uudelleenkäynnistyksen myötä laitteelle asentuu myös laitteen ohjain.

Mikäli laitetta ei tule näkyviin ollenkaan laitehallintaan, tietokoneen äänikortti on todennäköisesti rikki.

Äänikortilla kaiuttimiin

Kannettaviin tietokoneisiin helpoin ja vaivattomin tapa on hankkia USB-äänikortti, joka on usein kuin muistitikku, mutta siinä on kuulokeliitäntä (usein myös mikrofonin liitäntä), josta saa äänet ulkoisiin kaiuttimiin tai kuulokkeisiin.

Pöytätietokoneisiin on saatavilla USB-äänikortin lisäksi erilaisia sisäisiä äänikortteja. Niiden asentaminen ei ole yhtä yksinkertaista, koska kortti on asennettava tietokoneen sisälle.

Mikäli tarvitset apua, suosittelen asiantuntijan puoleen kääntymistä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia