Tubecon suorana lähetyksenä: Luvassa sukellus tubettajien elämään

Vuoden tärkeintä tubettajatapahtumaa Tubeconia voi seurata suorana lähetyksenä Elisa Viihteestä. Juontajat Ranaz Ebrahimi ja Pesojoonas lupaavat kiinnostavia haastatteluita ja tubettamisen syväluotausta.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Tubecon

 

Jos haluaa kokonaisnäkymän tubettamiseen, Messukeskuksessa järjestettävä Tubecon (17.-18.8.) on oikea paikka. Pohjoismaiden suurin tubettajayhteisön live-tapahtuma kokoaa yhteen YouTube-videoita tekevät ja niitä kuluttavat sekä antaa laajan katsauksen alaan. Tubecon sisältää ohjelmaa suosituista meet&greet-fanitapaamisista keskustelutilaisuuksiin ja konserteista peliluoliin, joissa seuraajat pääsevät pelaamaan yhdessä pelitubettajien kanssa eri tietokonepelejä.

Tubecon-tapahtuman uutuus on TubeCity-konsepti eli erilaisista kaupunginosista koostuva tapahtumaympäristö, jonka eri puolilla järjestetään monipuolista ohjelmaa. Tapahtuman teemana on Minun tarinani, jonka siivin tubettamista tutkaillaan monesta suunnasta. TubeCityn lavan paneeleissa aiheina ovat muun muassa fanitus, nettikiusaaminen ja trollaus ja siellä paneudutaan tubettajien elämän kuumiin aiheisiin kuin some parisuhteessa, itsetunto, minäkuva sekä seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuoli-identiteetti.

Suorassa lähetyksessä lähikuva tubettajien tarinoihin

Elisa Viihde striimaa tapahtuman livenä kahden juontajan, somepersoona Pesojoonaksen eli Joonas Pesosen ja Radio Helsingin toimittajan Renaz Ebrahimin vetämänä. Ebrahimi lupaa, että myös suoraa lähetystä katsovat pääsevät syvälle siihen, miten tubettaminen vaikuttaa tekijöidensä elämään ja tulevaisuuteen.

“Pidämme Minun tarinani -teemaa mukana myös omassa lähetyksessämme. Siellä kuullaan tubettajien tarinoita siitä, millaisia mahdollisuuksia tubetus antaa ja mitä se toisaalta ihmiseltä vaatii. Millaisia vastuita ja itsensä likoon laittamista siinä tarvitaan”, Ebrahimi sanoo.

”Kun on omalla nimellä ja naamalla täysillä mukana, pistää henkilökohtaiset asiansa, jopa terveys- ja seurustelutietonsa julki, voi saada mutta myös menettää paljon”, hän painottaa ja jatkaa:

“Ihmisiä laitetaan yhä enemmän vastuuseen sanomisistaan: #metoo on tästä hyvä esimerkki. Voi tipahtaa huipulta hetkessä, ja on tipahtanutkin.”

Ebrahimia innostaa, että paikalla on myös pitkän linjan suomalaisia tähtiä, kuten Eeddspeaks ja kansainvälisiä kovia nimiä, kuten kolmen miljoonaan tilaajan fanittama Bars and Melody sekä Disney-laulu-parodioistaan tunnettu Paint, jota seuraa neljä ja puoli miljoonaa fania.

Tubettaminen on yhä monipuolisempaa

Joonas Pesonen ja Renaz Ebrahimi haluavat lähetyksessä näyttää myös tubettamisen laajan nykykirjon. Kyse ei ole pelkästään junnujen peli- ja meikkausvideoista.

“Nuorimmat tubettajat ovat noin 10-vuotiaita ja vanhimmat keski-ikäisiä. Vaikka pelaaminen, muoti ja meikit ovat suosittuja aiheita, mukaan mahtuu myös arkea poliisien, palomiesten ja perheiden näkökulmasta. On komedia- ja sketsitubettajia ja paljon puhutaan myös todella tärkeistä aiheista, kuten masennus, itsetunto, seksuaalinen ja sukupuolinen tasa-arvo tai rasismi. Moni tubettaja tekee myös musiikkia, se lisää paineita monella tavalla”, Renaz Ebrahimi kuvailee.

Esimerkiksi Ebrahimi nostaa vaikkapa Deatan, joka on puhunut kiusaamisesta paljon kanavallaan. Myös Henry Harjusalon kauneusvideot ovat paljon enemmän ja syvällisempiä kuin meikkijuttuja.

Ketkä tubettajat kiinnostavat?

“Seuraan itse esimerkiksi Kontulan Hassania, jonka tekijä Hassan Maikal on nouseva nuori tubettaja, joka tekee myös itse musiikkia. Pidän hänen positiivisuudestaan ja tavastaan nostaa esiin itsensä hyväksymisen, rasismin ja kiusaamisen kysymyksiä tsemppaavalla tavalla. Hän on hyvän mielen tuoja. Myös Elisa Malik kiinnostaa. Hän rikkoo hyvällä tavalla ennakkokäsityksiä”, Renaz Ebrahimi vinkkaa.

Ebrahimi aikoo tavata myös Eeddspeaksin, joka “on oikeasti pro ja yksi pisimpään päätyönään tubettanut suomalainen (vuodesta 2012).

Seuraa suoraa lähetystä, koska

1) Saat lähikuvan tubettajiin henkilökohtaisten tarinoiden kautta: millaista on olla tubettaja.

2) Saat laajan näkökulman tubettamiseen: mitä kaikkea tubettaminen ja tubettajat voivat olla koko laajuudessaan harrastamisesta ammattilaisuuteen saakka.

3) Näet, että tubettaminen on myös tärkeä vaikuttamisen kanava, jolla on yhteiskunnallistakin merkitystä ja jossa ihmiset puhuvat ihmisille heille merkittävistä asioista.

Renaz Ibrahimi juontaa suoraa lähetystä.

Näin katsot Tubeconin Elisa Viihteestä

Tubeconin tunnelmiin pääsee, vaikka ei olisi paikan päälläkään: Pohjoismaiden suurin YouTube-yhteisön livetapahtuma nähdään myös suorassa lähetyksessä koko tapahtuman ajan pop up -kanavilta Elisa Viihteen sovelluksessa tai digiboksin kautta. Lähetystä voi katsoa myös suoraan osoitteessa elisaviihde.fi ja Elisan kaapeli-tv-verkossa.

Niin mobiililaitteilla kuin televisiostakin näkyvä live-lähetys vie katsojat muun muassa intiimeihin haastatteluihin tubettajien ja fanien kanssa. Lisäksi nähdään sekä päälavan ohjelmaa, kuten perjantai-illan konsertti ja lauantain Awards-gaala.

Myös uudet asiakkaat voivat katsella lähetystä maksutta rekisteröitymällä Elisa Viihde -palveluun verkossa. Ohjelma näkyy Elisa Viihteen digiboksissa kanavalta 499 (IPTV) ja Elisan Kaapeli-tv-verkossa kanavalta 60 (KTV).

Tubecon-lähetyksiä voi katsoa jälkikäteen tallenteina Elisa Viihde Aition ohjelmakirjastosta.

Katso täältä vielä ohjeet lähetyksen katsomiseen.

Pesojoonas on äänessä Tubeconin suorassa lähetyksessä. Kuva: Janita Autio.

 

Lisää juttuja tubettamisesta

Tubettajaksi voi ryhtyä tosissaan jopa 13-vuotias

Vanhempi, tiedä nämä asiat lapsen tubettamisesta