Katsotko tv-sarjoja vai surffailetko kanavalta toiselle? Tunnista katsojatyyppisi

Näin Suomi viihtyy -tutkimus kertoo, miten eri tavoin suomalaiset katsovat ohjelmia. Esittelemme kahdeksan katsojatyyppiä ja vinkkaamme jokaiselle sopivaa katsottavaa.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Minkä ohjelmatyypin katsojat laittavat eniten rahaa maksullisiin ohjelmapalveluihin? Onko leffafriikeissä enemmän miehiä vai naisia? Minkätyyppisiä ohjelmia perheelliset katsovat, kun taaperot kömpivät petiin ja Ryhmä Hau häipyy ruudulta? 

Elisa selvitti vuotuisessa Näin Suomi viihtyy -tutkimuksessaan, millaisiin katsojatyyppeihin suomalaiset jakaantuvat ja miten nämä katsojatyypit ohjelmia kuluttavat. 

Yhteistä kaikille katsojatyypeille on, että kaikkien pinna on pohjattomien suoratoistopalveluiden myötä lyhentynyt sen suhteen, kuinka kauan hyvää katsottavaa jaksetaan etsiä. Joka kolmannen katsoja kärsivällisyyden mitta on noin 15 minuuttia. 

Kaikille katsojille mieluisinta katsottavaa ovat tv-sarjat: kaksi kolmesta katsoo sarjoja päivittäin tai useita kertoja viikossa. Suosituimpia ovat draamat, komediat, toiminta ja seikkailu sekä dokumentit. Samat lajityypit kiinnostavat myös elokuvien ystäviä. Sen sijaan tosi-tv koetaan ärsyttävimpänä mutta naisten ja alle 26-vuotiaiden suosikkilistojen kärkeen ne pääsevät. Kauhu ja tieteisjutut yltävät lähes tosi-tv:n tasolle ärsyttävyydessään.

Katso, mihin kahdeksasta katsojatyypistä itse kuulut.

Ohjelmavirtaa seuraavat katsovat ohjelmia lähetysaikaan

Ohjelmavirran seuraaja löytyy monen kaukosäätimen varresta. Tämä yleisin katsojatyyppi (26 %) viihtyy television ääressä surffailen ja etsii ohjelmavirrasta mieleistä katsottavaa. Hän suosii asia- ja uutisohjelmia sekä sarjoja ja katsoo niistä yli puolet niiden lähetysaikana. Hän käyttää keskimääräistä harvemmin maksullisia viihde- tai suoratoistopalveluita. Elokuvia heistä ostaa tai vuokraa vain 11 prosenttia. Tyypillinen ohjelmavirrassa surffaileva on yli 51-vuotias ja lähes yhtä usein mies kuin nainenkin. 

Tärpit!

Vuosi The New York Timesin toimituksessa, neliosainen sarja siitä, miten Trumpin nousu vaikutti perinteiseen mediaan Amerikassa, Yle Areena

Kaikki synnit, palkittu Pohjanmaalle sijoittuva rikossarja, Elisa Viihde Viaplay

Amerikkalainen tehdas, dokumenttielokuva kannattamattomana suljetusta ja kiinalaisten uudelleen avaamasta tehtaasta Ohiossa sekä kulttuurien törmäyksestä, Netflix

Keskitien kulkijat ovat kaikkiruokaisia

Aika moni meistä katsojista on keskitien kulkija (17 %). Näistä katsojista hieman yli puolet on naisia. Eniten heitä on 51–64-vuotiaiden joukossa, mutta varsin tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Keskitien kulkijat eivät istu päivittäin ruudun ääressä, ja silloinkin he katsovat eri lajityyppejä varsin tasaisesti. Eniten he katsovat ohjelmia niiden lähetysaikaan, mutta suoratoistopalvelukin löytyy yhä useammalta: 39 prosenttia käyttää useamman kerran viikossa. 

Tärpit!

My Brilliant Friend, Ferranten suosikkikirjoihin perustuva sarja, HBO Nordic

Ivalo, Iina Kuustonen tähdittää poliisina jännäriä, jossa tappava virus pistää pohjoisen poliisit koville, Elisa Viihde Viaplay

Penkkiurheilija satsaa maksullisiin kanaviin

Penkkiurheilijat haluavat katsoa lempilajiensa tapahtumia silloin, kun ne ovat meneillään, sillä eihän loppuottelu tunnu samalta seuraavana päivänä katsottuna. Urheilukanavat ja -lähetykset ovat tämän katsojatyypin ykkösvalinta. Maksullisia suoratoisto- ja viihdepalveluita penkkiurheilija käyttää ahkerasti: 90 prosentilla on yksi tai useampi maksullinen palvelu, johon ollaan valmiita laittamaan jopa 35 euroa kuukaudessa. Penkkiurheilijat käyttävät kaikista katsojatyypeistä eniten maksullisia viihdepalveluja kuten Elisa Viihdettä. Penkkiurheilijoita on kaikissa ikäryhmissä, mutta 80 prosenttia heistä on miehiä. Suurin keskittymä on 51–64-vuotiaissa, mutta penkkiurheilijan katsojatyyppiä edustaa vain 6 prosenttia kaikista katsojista.

Tärpit!

F1-kausi: Jäämiehen vuosi. Yhdestätoista F1-kaudesta tehdyt koosteet ja dokumentit legendaarisista kuskeista kuten Mika Häkkinen. Yli kolmituntinen kooste Jäämiehen vuosi keskittyy Kimi Räikköseen. C More

ine Griezmann – legendan synty, dokumentti jalkapalloilijan vaiheista, Netflix

Moneyball, mainio, tosipohjainen baseball-elokuva valmentajasta, joka kokoaa joukkueen omintakeisin metodein, Netflix

Borg McEnroe, legendaarisen nuoren haastajan ja hallitsevan mestarin Wimbledon-ottelun ympärille rakennettu tennisdraama, Elisa Viihde Vuokraamo

Elisa Viihde Sport, urheilua 8 kanavalta, mm. Korisliiga, koripallon Bundesliiga ja e-urheilua. 9,90 €

C More Sport, mm. Mestarien liiga, Formula 1, huippujääkiekkoa ja -futista. 24,95 €/kk (toistaiseksi voimassa)

Anto

Perhekeskeiset katsovat lastensa kanssa maksupalveluja

Perhekeskeisen katsojan (5 prosenttia katsojista) ohjelmavalintojen vaikuttajia ovat lapset. Usein kuvaruudulla pyörivät lastenohjelmat, jos perheessä on alle kouluikäisiä. Yhdessä lasten kanssa katsominen jatkuu monilla vielä lasten teini-iässä. Keskimääräistä useammin perhekeskeiset asettuvat seuraamaan viihdettä ja tosi-tv:tä, vaikka he kaiken kaikkiaan katsovat varsin tasapuolisesti erilaisia sisältöjä asiaohjelmista sarjoihin ja urheiluun. 

Perhekeskeinen on maksullisten palveluiden suurkuluttaja. Tässä ryhmässä vuokrataan myös eniten videoita (43 %). Perhekeskeiset katsovat keskimääräistä vähemmän ohjelmia lähetysaikaan. Yli puolella on kaksi tai useampia maksullisia palveluita. Niihin menee keskimäärin 20 euroa kuukaudessa. Perhekeskeisiä on eniten 26–40-vuotiaissa.

Tärpit!

Kotimaisia lastenleffoja, paljon lastenelokuvia ja -ohjelmia, Elisa Viihde Viaplay

Naapurini Totoro, Studio Ghiblin legendaariset animaatiot nyt Netflixissä. 

Puuha Peteä, Pipsa possua ja Barbapapaa laidasta laitaan lapsille, HBO Nordic, Toonix Kids

Tuomas Veturista Palomies Pateen ja Late Lampaaseen, paljon lastenohjelmia, SF Kids

Sipoon herttua, hittikomediasarjasta on jo kaksi kautta, Elisa Viihde Viaplay

Posse, suorana lähetettävä komediallinen keskusteluohjelma, MTV

Elokuvafriikit satsaavat suoratoistopalveluihin

Elokuvafriikit ovat ahkerimpia suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin ja HBO Nordicin, käyttäjiä. Monilla heistä on myös maksullisia viihdepalveluja, kuten Elisa Viihde. Elokuvafriikeistä 65 prosenttia katsoo ohjelmia myös niiden lähetysaikaan useita kertoja viikossa.

Katsojista elokuvafriikkejä on kuitenkin vain 7 prosenttia ja heistä suurin osa on 26–40-vuotiaita ja miehiä.

Tärpit!

Marriage Story, Oscar-palkinnon saanut elokuva murenevasta avioliitosta, Netflix

The Irishman, Scorsesen ylistetty, tosi tapahtumiin perustuva elokuva ammattitappajasta, Netflix

Aurora, palkittu kotimainen elokuva, Elisa Viihde Viaplay

12 Years of Slave, Oscar-palkittu elokuva orjaksi ajautuvan miehen selviytymistarinasta, HBO Nordic

Chernobyl. Palkittu viisiosainen draamasarja on huikea kuvaus Tšernobylin onnettomuudesta ihmisten tarinoiden kautta, pääosissa mm. Stellan Skarsgård ja Emily Watson, HBO Nordic

Sarjafriikit ovat useimmiten naisia

Sarjat koukuttavat selvästi yhä useampia, sillä sarjafriikkeihin lukeutuu jopa 18 prosenttia katsojista. Heistä enemmistö on naisia. Eniten sarjoista ovat kiinnostuneet 26–40-vuotiaat ja toiseksi eniten 51–64-vuotiaat. Lähes puolella sarjafriikeistä on käytössään suoratoistopalveluita. Maksullisiin palveluihin heiltä kuluu noin 19 euroa kuukaudessa.

Tärpit!

The Loudest Voice, hiuksia nostattava minisarja Fox Newsin noususta ja sen perustajasta Roger Ailesista, HBO Nordic

The Outsider, Stephen Kingin kirjaan perustuva sujuva sarja synkistelyn ystäville, HBO Nordic

Giri/Haji, vaikuttava japanilainen rikosdraama, Netflix

Epäuskottava, tositapahtumiin perustuva sarja raiskaustapausten selvittämisestä. Netflix

Huone 301, psykologinen trilleri, jonka keskiössä on perhetragedia, Elisa Viihde Viaplay

Videoiden klikkailijat viihtyvät Youtubessa

Ilmaisia viihdepalveluita käyttävät klikkailijat melkein asuvat Youtubessa ja vastaavissa maksuttomissa videopalveluissa. Kolmannes heistä käyttää myös maksullisia suoratoistopalveluita. Vähiten heitä kiinnostavat asiaohjelmat ja sarjat ja suoratoistopalveluista he maksavat satunnaisesti. Nuoria miehiä klikkailijoista on 59 prosenttia. Katsojien kokonaisuudesta he muodostavat 14 prosentin siivun. Klikkailijat eivät juuri piittaa, mihin aikaan ohjelmat lähetetään, koska he seuraavat sisältöjä, jotka ovat saatavilla aina ja kaikkialla missä vain on verkko ja päätelaite.

Tärpit!

Kalifornian kommando, komediasarja Suomessa armeijaan joutuvasta amerikkalais-suomalaisesta nuoresta miehestä, Elisa Viihde Viaplay

Euphoria, sumeilematon sukellus Z-sukupolven elämään, HBO Nordic

Sabrina – pimeällä puolella, puoliksi noita, puoliksi ihminen, kauhunsekainen jännityssarja, Netflix

E-urheilutapahtumat Yle Areenassa

Välttelijät eivät piittaa maksullisista palveluista

Välttelijät käyttävät harvemmin maksullisia palveluita. Vain 37 prosentilla on jokin maksullinen palvelu käytössään. Tasaisesti miehistä ja naisista muodostuva katsojatyypin edustaja on useimmiten 26–40- tai 51–64-vuotias, mutta välttelijöitä on kaikista katsojista vain 7 prosenttia.

Välttelijää ei juuri kiinnosta, tuleeko ohjelma lähetysaikaan vai katsooko hän sen myöhemmin jostain palvelusta. Hänellä ei myöskään ole suuria intohimoja minkään lajityypin suuntaan. Yhtä vähän aikaa kuluu niin sarjoihin, elokuviin kuin urheiluunkin.

Tärpit!

The Crown, Elisabeth II:n valtakaudesta kertova sarja koukuttaa lapsista eläkeläisiin, miehistä naisiin. Sopii moneen makuun, Netflix

Nyrkki, vakoojasarja Kekkosen ajan Suomesta, Elisa Viihde Viaplay

Karppi, Venla-palkittu rikossarja, Yle

Tankki täyteen, legendaarinen kotimainen komediasarja 70-80-luvulta, Yle Areena 

*Näin Suomi viihtyy on Elisan Prior Konsultoinnilla teettämä tutkimus, johon osallistui 2019 yhteensä 1264 18-75-vuotiasta suomalaista netin käyttäjää.

Lue, miten ohjelmien katsominen muuttuu Näin Suomi viihtyy -tutkimuksen mukaan.