Trump vai Clinton? Näin saat tulokset etujoukoissa

Lataa nämä sovellukset, niin pääset mukaan USA:n presidentinvaalien huumaan, saat tulokset reaaliajassa ja opit samalla paljon uutta Yhdysvalloista.

Teksti: Teppo Kuittinen ja Matti Lintulahti

 

Politico

Politicon sovellus on sopiva vaaliseurantaväline politiikan suurkuluttajille. Suomessa on joukko ihmisiä, jotka ovat hurjan kiinnostuneita Yhdysvaltain politiikasta. Tyypillisesti tällainen henkilö on aikoinaan katsonut aikoinaan The West Wing -tv-sarjan ja vähintäänkin äskettäin Netflixistä House of Cards -sarjan. Näille USA:n poliitiikkaa seuraaville yhdysvaltalaisen politiikan huippumedia Politico on tärkeä tiedon lähde. Mutta sitä se on kaikille muillekin. Politicon sovelluksesta löytyy erinomainen reaaliaikainen tulospalvelu, josta näkee helposti miten vaalitulos kehittyy.

Android ja iOS
Ilmainen

 

NY Times

Laatujournalismia Yhdysvalloista. Sovellus itsessään on ilmainen, mutta se antaa normaalisti käyttäjänsä lukea kymmenen artikkelia kuukaudessa ilmaiseksi. Vaalien vuoksi New York Times -lehden sovelluksesta saa lukea niin monta artikkelia kuin ikinä haluaa 7.-9.11. välisenä aikana. Tosin harmittavasti Windows -sovelluksessa tarjous ei ole voimassa. Taitavasti ja kiinnostavasti kirjoitettuja pitkiä artikkeleita molempien ehdokkaiden taustoista ja vaalien vaiheista sekä tietenkin reaaliaikainen vaalitulospalvelu.

AndroidiOS ja Windows
Ilmainen

 

CNN

Suomalaisille tuttu uutiskanava kaapeli- ja satelliittikanavilta. CNN:n vaalistudio on monen amerikkalaisen valinta vaalivalvojaisissa. Harmittavasti CNN:n sovellus ei salli suoran lähetyksen seuraamista Yhdysvaltain ulkopuolella. Sovelluksessa on kuitenkin nopea uutis- ja tulospalvelu sekä kattavasti videoita vaaleihin liittyen. CNN:n Windows-sovellus lopetti toimintansa kesällä 2016.

Android ja iOS
Ilmainen

 

Fox News

Donald Trump on syyttänyt toistuvasti CNN-uutiskanavaa ja New York Times -lehteä Hillary Clintonin suosimisesta Trumpin kustannuksella. New York Times on vastannut, että sen tehtävänä on korjata Trumpin, kuten myös Clintonin, väärät väittämät ja arvioida kummankin soveltuvuutta Yhdysvaltain presidentiksi. Fox News -uutiskanava puolestaan on selkeästi kallellaan Trumpin puolueen eli republikaanien puolelle. Kannattaa vilkaista reaaliaikaisen vaalitulospalvelun lisäksi ihan mielenkiinnosta, kuinka Fox News uutisoi samoista aiheista verrattuna vaikka New York Timesiin.

AndroidiOS ja Windows
Ilmainen

 

All Politics

Yhdysvallat on hyvin voimakkaasti jakautunut poliitikassa. Internet ja erityisesti sosiaalinen media korostavat tätä jakautumista. All Politics -sovellus on jakanut uutisensa kahteen kategoriaan: vasemmisto ja oikeisto. Molemmissa uutisvirroissa on linkkejä todella vahvasti vasemmistolaisesti ja oikeistolaisesti värittyneisiin artikkeleihin. Tämän sovelluksen avulla suomalainen oppii nopeasti, kuinka rajua poliittinen jakautuminen Yhdysvalloissa todella on tällä hetkellä. Tarjolla tietenkin myös vaalitulospalvelu.

Android ja iOS
Ilmainen

 

Twitter

Ilmeinen valinta, mutta mikään ei ole niin nopea kuin Twitter. Yhdysvaltalaiset politiikan toimittajatkin uutisoivat ensin Twitterissä henkilökohtaisilla tileillään ja kirjoittavat heti perään uutisen tiedotusvälineelleen. Poliittinen keskustelu käy myös erityisen rajuna Twitterissä. Donald Trump on tullut tunnetuksi keskellä yötä lähettämistään Twitter-hyökkäyksistä. Kannattaa seurata, mitä hän tviittaa vaalivalvojaisissa. Lisäksi uuden ajan verkkomedia Buzzfeed on luvannut tarjota toisenlaisen vaalituloksen reaaliaikaisen raportoinnin nimenomaan Twitterissä.

AndroidiOS ja Windows
Ilmainen

 

Tutustu myös:

Settle It!

Settle It! -sovellus on kerännyt joukon molempien ehdokkaiden vaalitaistelun aikana esittämiä vääriä väittämiä ja kertoo totuuden väitteiden takana. Sovelluksessa on kätevä hakuominaisuus, jolla voi tarkistaa ehdokkaiden vääriä väittämiä. Lisäksi sovellus kertoo, mitä väitteitä ja niiden paikkansapitävyyksiä amerikkalaiset etsivät juuri nyt. Reaaliaikaista vaalitulospalvelua ei kuitenkaan ole tarjolla.

Android ja iOS
Ilmainen

 

divider

Vaalien tulospalveluja verkossa

Jos mobiilisovellukset eivät ole sinun juttusi, voit seurata vaalien tuloksia tietokoneella reaaliaikaisesti esimerkiksi näiltä kolmelta sivustolta:

Politico: Yhdysvaltalainen politiikan huippumedia Politico tarjoaa reaaliaikaisen vaalitulospalvelun yhdellä sivulla. Politicon tulospalvelu keskittyy osavaltioiden tulosten ja saatujen valitsijamiesten näyttämiseen helpolla ja nopealla tavalla ilman uutisia ja kommentteja.

New York Times: Perinteinen laatulehti New York Times tarjoaa visuaalisesti selkeän tavan seurata vaalien ratkaisuhetkiä. Reaaliaikainen tulospalvelu, vaaliuutiset ja analyysit pitävät eurooppalaiset ajan tasalla.

Guardian: Kun yhdysvaltalainen näkökulma ei kiinnosta, brittiläisen laatulehdistön Guardianin eurooppalainen näkökulma tarjoaa analyysejä, kommentteja, uutisia ja reaaliaikaisen tulospalvelun Atlantin valtameren takaisista presidentinvaaleista.

 

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 8. marraskuuta.