Uudet iPhonet: mikä sopii kenellekin?

Applen iPhonea myydään kolmessa koossa. Millä perusteilla valinta kannattaa tehdä?

Teksti: Osku Kannisto

Uusi iPhone kiinnostaa monia, mutta laitetta valitessa sormi menee helposti suuhun: valittavana on kolme kokoa, useita värejä ja eri kokoisia muisteja. Kokosimme listan siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun tekee valintaa iPhone 7:n, iPhone 7 plussan ja keväällä julkaistun iPhone SE:n välillä.

Ulkoasu

Ulkonäön ja koon merkitystä ei pidä väheksyä puhelinta valitessa. Pieni iPhone SE pysyy tukevasti pienessäkin kädessä kulmikkaan muotoilunsa takia. Litteä iPhone 7 sopii aikuisen käteen ja sujahtaa taskuun huomaamattoman helposti. Isoin 7 plus toimii miehellä yhdessä kädessä, mutta käytännössä sitä pidetään toisessa kädessä ja ohjataan toisella. Uusista värivaihtoehdoista tyylikkäin valinta on peilimusta Jet Black.

Näyttö

7 plussan iso näyttö soveltuu mainiosti työasioiden hoitoon ja viihdekäyttöön. Pienellä SE:llä pärjää, mutta esimerkiksi viestien ja sähköpostien kirjoitus on selkeästi hankalampaa. Seiska tarjoaa monelle juuri sopivan koon. Näytön kirkkauden osalta uudet 7 ja 7 plus ovat selkeästi SE:tä parempia ja niiden kuvanlaatu on puhelinmallien parhaimmistoa.

Kamera

Kaikissa tämän vuoden iPhoneissa on 12 megapikselin kamera, jolla voi kuvata myös 4k- ja hidastusvideoita. Seiskoissa on optinen kuvanvakain, josta on suurin hyöty hämärässä kuvatessa sekä videoita tehdessä. Se poistaa häiritsevän tärinän videoista ja saa kuvat terävämmiksi hämärässä. Selfie-kameroissa SE:n 1,2 megapikselin kamera on laadultaan vaatimaton seiskojen kameroihin verratessa.
Aktiivikuvaajan paras vaihtoehto on 7 plus. Sen uudella kaksoiskameralla voi perinteisen laajakulmanäkymän ohella kuvata 2x-zoomia kuvanlaadun kärsimättä. Erityistä hyötyä zoomista on videoidessa, kun päästään lähemmäs kohdetta. IOS 10:n seuraavassa versiossa 7 plussalla voi ottaa tyylikkäitä muotokuvia, joissa tausta sumennetaan automaattisesti. Kuvien kohde tulee tällöin selkeästi esille järjestelmäkameroilla otettujen kuvien tavoin.

Suorituskyky

Kaikki uudet iPhonet ovat tällä hetkellä ongelmattoman nopeita käyttää. Uusien 7-mallien suorituskyky vastaa jo kannettavaa tietokonetta ja mahdollistaa tulevaisuudessa entistä näyttävämpien sovellusten käytön. 7 plus -mallin suuremmasta keskusmuistista ei toistaiseksi saa lisähyötyä, mutta se varmasti pidentää puhelimen elinkaarta. Elinkaarta ajatellen seiskat tukevat myös SE:tä nopeampaa tiedonsiirtoa 4g-verkoissa sekä wifi-käytössä.

Muisti

Applen päätös nostaa perustallennustila 16 gigatavusta 32:een uusissa 7-malleissa palvelee peruskäyttäjää. SE-mallistossa on edelleen tarjolla 16 Gt:n versio, joka on vähänkään aktiivisempaan käyttöön vaatimaton. Puhelimen elinkaarta ajatellen houkuttelevin vaihtoehto on 128 Gt:n tila. Sen kanssa pärjää useamman vuoden, eikä ohjelmia ja kuvia tarvitse poistella puhelimesta.

Käytettävyys

Kaikki kolme mallia on varustettu kotinäppäimeen sisälletyllä sormenjälkilukijalla. SE-mallin sormenjälkilukija on aavistuksen seiskoja hitaampi. Seiskoissa kotinäppäin ei ole enää fyysinen alaspäin painuva näppäin, mutta toimii samalla tavoin kuin vanhemmissa malleissa. SE:stä puuttuu seiskoista löytyvä ruudun painovoimakkuuden tunnistus eli 3D Touch. Sen avulla suosituimpia sovelluksia voi käyttää nopeammin pikavalintojen kautta. Plus mallin erikoisuus on vaakatila. Esimerkiksi sähköpostien kirjoitus kahdella kädellä on vaakatilassa kätevämpää.

Äänentoisto

Seiskoista on poistettu SE:stä löytyvä perinteinen kuulokeliitäntä. Vanhat kuulokkeet saa niihin kiinni mukana tulevalla sovittimella. Seiskoissa on stereo-äänentoisto, joka toimii puhelimen vaakatilassa. Äänenlaatu ja -voimakkuus on merkittävästi SE:tä ja vanhoja iPhoneja parempi. Musiikkia voi kuunnella ilman bluetooth-kaiutinta ja videoita katselee seiskoilla mielellään ilman kuulokkeita.

Akkukesto

Kaikki iPhonet kestävät normaalissa aktiivikäytössä koko päivän. Seiskoissa akkukesto on merkittävästi parempi kuin viime vuoden 6S-malleissa. Tehokäyttöön parhaiten soveltuvasta 7 plussasta löytyy isoin akku, jolla nettikäyttö pitenee tunnilla muihin verratessa. Jatkuvaa gps-yhteyttä käytettäessä (esim. Pokémon Go) kaikki mallit hyytyvät nopeammin ja vaativat lisävirtaa kesken päivän.

Vesitiiviys

Uudet iPhone 7 -puhelimet ovat ensi kertaa roiske- ja pölytiiviit. IP67-standardin mukaisesti seiskat on suojattu täysin pölyltä ja kestävät hetkellisen upotuksen veteen ja käytön sateella. SE-malli ei kestä vettä.

Hinnat

Edullisimmillaan uuden iPhonen omistajaksi pääsee 16 Gt:n SE-mallilla alta 500 euron. Kallein 256 Gt:n 7 Plus maksaa puolestaan yli 1100 euroa. Hinta-laatuasetelmaltaan järkevimmät ostokset ovat 64 gigatavun SE sekä 32 ja 128 gigatavun 7.

Apple iPhone SE

iphonese

Hinta: 469 / 559 €
Muisti: 16 / 64 Gt
Näyttö: 4 tuumaa
Näytön tarkkuus: 1136 x 640
Kamerat: 12 ja 1,2 MP
Kuvanvakain: sähköinen
Koko: 124 x 59 x 7,6 mm
Paino: 113 g
Akku: 1620 mAh

IPhone SE on hyvä vaihtoehto lapselle tai mahdollisimman pientä puhelinta etsivälle. SE:stä ei löydy kaikkia iPhone 7:n hienouksia ja suorituskyky on noin 30% heikompi. Kamera on puhelimen hintaluokan huomioiden erittäin hyvä, mutta selfie- ja hämäräkuviin SE ei ole paras vaihtoehto. Kuudentoista gigatavun mallin sijaan kannattaa sijoittaa suoraan 64 gigatavun malliin, jotta muisti ei lopu heti kesken.

Hyvää: Mahtuu pieneenkin taskuun, käyttö yhdellä kädellä, kohtuullinen hinta.
Huonoa: Edullisimman mallin vain 16 Gt:n muisti, ei 3D Touchia.
Kenelle: Ensimmäistä ja hinta/laatusuhteeltaan hyvää iPhonea hankkivalle.

Apple iPhone 7

iphone7

Hinta: 779 / 889 / 999 €
Muisti: 32 / 128 / 256 Gt
Näyttö: 4,7 tuumaa
Näytön tarkkuus: 1334 x 750
Kamerat: 12 ja 7 MP
Kuvanvakain: optinen
Koko: 138 x 67 x 7,1 mm
Paino: 138 g
Akku: 1960 mAh

IPhone 7 on kooltaan erinomainen kompromissi näytön koon ja yhden käden käytön suhteen. Litteä puhelin istuu käteen ergonomisesti ja sujahtaa ahtaaseenkin taskuun huomaamattomasti. Suorituskyky on huikea, ja 32 gigatavun perusmuistikin riittää peruskäyttäjälle hyvin. Näytön kirkkaus ja väritoisto ovat erinomaiset. Optinen kuvanvakaaja uusitussa kamerassa takaa myös tärisemättömät videot.

Hyvää: Siro koko, optinen kuvanvakain, suorituskyky, laadukas näyttö, roisketiivis.
Huonoa: Ei sisällä plus-mallin kaksoiskameraa.
Kenelle: Mainiota ja näyttävää peruspuhelinta haluavalle.

Apple iPhone 7 Plus

iphone7plus

Hinta: 919 / 1029 / 1139 €
Muisti: 32 / 128 / 256 Gt
Näyttö: 5,5 tuumaa
Näytön tarkkuus: 1920 x 1080
Kamerat: 12 ja 7 MP
Kuvanvakain: optinen
Koko: 158 x 78 x 7,3 mm
Paino: 188 g
Akku: 2900 mAh

iPhone 7 Plus on malliston huippu. Tavallisesta 7:stä se eroaa isomman koon, paremman akkukeston ja kameran osalta. Plussan kaksoiskamera on sen ehdoton valtti. Tutun laajakulmakuvan lisäksi toisella kameralla saadaan tiiviimpiä rajauksia ilman laatua heikentävää digitaalista zoomia. Tästä on erityistä hyötyä videokuvauksessa, jolloin kohteita voidaan kuvata kauempaa. Otoksia on mukava katsella huippulaadukkaalta näytöltä.

Hyvää: Tuplakameran käyttömahdollisuudet, optinen kuvanvakain, suorituskyky, laadukas näyttö, roisketiivis.
Huonoa: Koko vaatii tottumista.
Kenelle: Paljon puhelimella kuvaavan unelma.

Tutustu kaikkiin iPhone-malleihin täällä.

Hankitko jo uuden iPhonen ja tarvitset vinkkejä sen käyttöön? Lue lisää!