Kamera on eräs modernin älypuhelimen tärkeimmistä ominaisuuksista. Laadukkaiden takakameroiden lisäksi selfie-huuma on pakottanut puhelinvalmistajat panostamaan myös laitteiden etukameroihin. Vertailimme kuuden puhelimen selfie-kyvykkyyttä erilaisissa käyttötilanteissa.
Teksti: Niko Haikala/Mobiili.fi
Mukana selfie-vertailussa ovat:
- Sony Xperia M4 Aqua – etukamera 5MP, hinta noin 230 euroa
- Huawei Ascend G7 – etukamera 5MP, hinta noin 290 euroa
- Honor 7 – etukamera 8MP, hinta noin 370 euroa
- Motorola Moto X Style – etukamera 5MP, hinta noin 550 euroa
- HTC One M9 – etukamera 4MP UltraPixel, hinta noin 600 euroa
- Apple iPhone 6s – etukamera 5MP, hinta noin 750 euroa
Puhelimet valittiin kyvykkäiden etukameroiden perusteella. Mukana on laitteita kaikista hintaluokista. Osa tarjoaa enemmän megapikseleitä, toisissa taas on etusalama. Mutta miten nämä ”selfie-puhelimet” pärjäävät käytännössä?
Hyvässä valossa mielipide ratkaisee
Kaikki testikuvat otettiin laitteiden automaattiasetuksilla. Lisäksi joissain tilanteissa on erikseen kokeiltu silottelevia kuvaustiloja ja salamavalon vaikutusta. Ensimmäiseksi testasimme selfie-kuvausta kirkkaasti valaistuissa olosuhteissa. Odotetusti kaikki puhelimet pärjäsivät varsin hyvin ja erot ovat vähäisiä. Halvemman hintaluokan puhelimet, kuten M4 Aqua ja Ascend G7, vaikuttaisivat tuottavan hieman vähemmän teräviä kuvia kuin kalliimmat kilpakumppaninsa, mutta pääasiassa erot liittyvät värisävyihin. Riippunee siis paljolti käyttäjästä, minkä puhelimen tuottamista selfieistä pitää eniten. Tilanne muuttui hieman mielenkiintoisemmaksi, kun auringonpaisteesta haettiin kameroille vastavaloa. Jälleen kaikki puhelimet saivat aikaan varsin kiitettäviä kuvia, mutta henkilökohtaisesti pidin Moto X Stylen ja iPhonen 6s:n tuloksista eniten. Ensimmäinen jätti etualan ihmisen näyttävästi näkyviin, kun taas iPhone 6s piirsi rajusta valosta huolimatta taivaan ja pilvet taustalle kauniisti, tummentamatta silti kuvattavaa henkilöä liikaa.
Hämärä paljastaa puutteet
Kameran kuin kameran todelliset koettelemukset alkavat vasta valoja vähennettäessä. Parhaiten valoa hämäristä tilanteista – ilman salamaa tai muuta valaistusta – sai irti One M9, kiitos puhelimen Ultrapixel-etukameran. Hyvänä kakkosena valoisuuden suhteen on iPhone 6s, joka kuitenkin jätti laadussa erittäin paljon toivomisen varaa. Laadullisesti miellyttävimpiä olivat yllättäen M4 Aqua ja Ascend G7, jotka onnistuivat piilottamaan pimeille kuville ominaisen kohinan varsin hyvin, vaikka kuvat ovatkin myös tummia. Tarkempiin ja valoisampiin kuviin ilmaantui taas helposti häiritsevä määrä kohinaa. Hyvän keskitien valoisuuden ja kohinan välillä tarjosi Honor 7. Kun lisäavut sallitaan, ovat etusalamalla varustetut Moto X Style ja Honor 7 erittäin vahvoilla. Näistä kahdesta huomattavasti paremmin suoriutui Moto X Style, joka sai aikaan varsin tarkkaa jälkeä. Lisäksi pidän kovasti Moto X Stylen helppokäyttöisestä asetusvalikosta ja valoisuudensäätötilasta, jolla jopa kaiken puhki polttavan salaman saa mukavasti kuriin. Salamattomista kilpailijoista Xperia M4 Aqua ja One M9 jäivät kaikkein pimeimmissä tilanteissa avuttomiksi. Ascend G7 ja iPhone 6s taas pysyivät kohtalaisesti kärryillä, sillä molemmat hyödyntävät laitteen näyttöä pimeiden kuvien valaisuun. Vahvuudessa efekti ei pärjää oikealle salamalle, mutta toisaalta puhelinsalamat ovat usein liiankin rajuja, joten pehmeämpi lähestyminen tuotti parhaimmillaan miellyttäviä tuloksia. Ascend G7:n ruutuvalaistus on tosin hieman arvaamaton ja saattaa tuottaa täysin erivärisiä kuvia peräkkäisillä otoilla.
Yhteenveto
Vertailun selkein havainto oli, että ylivoimaista voittajaa ei ole. Paras vaihtoehto riippuu paljon käyttäjän mausta ja tarpeista. Valoisalla kaikki puhelimet suoriutuivat hyvin, mutta korkeammalla hinnalla saattaa saada hieman enemmän terävyyttä. Pimeällä parhaat tulokset saavutti Moto X Style, mutta iPhone 6s ja Honor 7 olivat myös kiitettäviä suoriutujia. Muita laitteita vaivasi suuremmissa määrin joko tulosten arvaamattomuus, heikko valovoima, kohinan määrä tai täysi lisävalaistuksen puute. One M9 tosin ansaitsee erikoismaininnan siitä, että puhelin pärjäsi selvästi muita pidempään ilman salamaa tai muita lisävalaistuksia.
VAHVUUS: Hintaansa nähden kohtalainen suoriutuja.
HEIKKOUS: Ei salamaa eikä panoraamaa.
VAHVUUS: Kohina häiritsi hämäräkuvissa verrattain vähän.
HEIKKOUS: Salaman korvaava näyttövalo värittää kuvia vahvasti ja epäsäännöllisesti.
VAHVUUS: Salama ja monet myös etukameralla toimivat kuvaustilat.
HEIKKOUS: Hämärällä tulokset huomattavan rakeisia.
VAHVUUS: Salama, todella kätevä asetusvalikko ja valotuksen säätö.
HEIKKOUS: Heikohko valovoima ilman salamaa kuvattaessa.
VAHVUUS: Joukon paras valovoima.
HEIKKOUS: Ei salamaa eikä panoraamaa.
VAHVUUS: Nopea kamera, helposti selattava kuvaustilatarjonta.
HEIKKOUS: Todella rakeinen hämärässä, jos lisävalaistus ei käytössä.
Lue myös: 5 keinoa ottaa parempi selfie