Isoilla näytöillä varustetut älypuhelimet ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan. Otimme vertailuun viime vuoden lopulla ilmestyneet isonäyttöiset huippupuhelimet viideltä eri valmistajalta.
Teksti: Janne Laakso/Mobiili.fi
Mukana vertailussa ovat:
- Apple iPhone 6s Plus – näytön koko 5,5 tuumaa
- Huawei Nexus 6P – näytön koko 5,7 tuumaa
- Microsoft Lumia 950XL – näytön koko 5,7 tuumaa
- Samsung Galaxy S6 Edge+ – näytön koko 5,7 tuumaa
- Sony Xperia Z5 Premium – näytön koko 5,5 tuumaa
Miksi iso puhelin?
Kaikki eivät edelleenkään innostu isoista, yli 5,5-tuumaisella näytöllä varustetuista puhelimista. Tavallistenkin älypuhelimien näytöt ovat kuitenkin jo kasvaneet reiluun viiteen tuumaan, eikä hyppäys esimerkiksi 5,1-tuumaisesta 5,7-tuumaiseen näyttöön enää ole kovin järisyttävä.
Yhden käden käytettävyydessä iso puhelin ei pienemmille pärjää, mutta isolle näytölle mahtuu paljon sisältöä, ja esimerkiksi kuvia tai videoita on ilo katsella isolta näytöltä. Isoon puhelimeen mahtuu myös iso akku, mikä tarkoittaa hyvää akkukestoa.
Iso puhelin voi toimia kätevänä kompromissina älypuhelimen ja taulutietokoneen välillä. Tehokkaimman tai parhaiten varustellun älypuhelimen valinta tarkoittaa usein myös isonäyttöisen puhelimen valintaa, sillä pienemmissä kokoluokissa ei vastaavaa varustelua tai tehoa välttämättä ole tarjolla.
Useita erilaisia käyttöjärjestelmiä
Tässä vertailussa on mukana sekä Android-, iOS- että Windows-käyttöjärjestelmää käyttäviä puhelimia.
Jokaisella käyttöjärjestelmällä on omat hyvät ja huonot puolensa ja ne vastaavat kukin hieman eri tavoin käyttäjien tarpeisiin. Android-puhelimissa valmistaja on voinut lisätä perus-Android-käyttöjärjestelmään lisäominaisuuksia.
Käyttöjärjestelmien keskinäisiin eroihin voi tutustua tarkemmin Mobiili.fin vertailussa.
Käytettävyys vai tekniset ominaisuudet
Vertailun puhelimissa on käytetty materiaalina esimerkiksi lasia ja alumiinia, jotka saavat laitteet tuntumaan laadukkailta. Myös muotoilu on tyylikästä ja käyttökokemus viimeistelty.
Laitteet toimivat pääosin nopeasti, ja esimerkiksi kameroiden suhteen ei enää joudu tekemään valintaa joko kuvanlaadun tai kameran nopeuden välillä. Kaikissa testatuissa laitteissa kamera tarjoaa erinomaista kuvanlaatua ja tarkentaa sekä kuvaa nopeasti, mikä on monille kännykkäkuvaajille tärkeää. Tarkkuudet kameroissa vaihtelevat 12:sta 23 megapikseliin. Kannattaa pitää mielessä, ettei megapikselimäärä kerro kuvanlaadusta mitään, vaan siihen vaikuttaa myös muun muassa kameran optiikka.
Vertailun laitteista neljästä löytyy sormenjälkitunnistin, mutta Microsoft on päätynyt poikkeavaan ratkaisuun, eli iirisskanneriin. Nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin on mukava ja kätevä ominaisuus, jonka turvin laitteen voi pitää suojattuna, mutta silti avata lukituksen nopeasti. Iirisskanneri toimii mukavasti ja sen toteutus on hauska ja jännittävä. Silmien skannaaminen kuitenkin edellyttää, että puhelin tuodaan kohtuullisen lähelle kasvoja, eikä se nopeudessa pärjää muiden puhelimien sormenjälkitunnistimille.
Kahdessa paikka muistikortille
Teknisiltä ominaisuuksiltaan laitteet muistuttavat pitkälti toisiaan, sillä iPhonea lukuunottamatta jokaisen puhelimen sisältä löytyy kahdeksanytiminen suoritin sekä kolme tai neljä gigatavua RAM-muistia. Apple turvautuu itse suunnittelemaansa kaksiytimiseen A9-suorittimeen, jonka tukena RAM-muistia on kaksi gigatavua. Kaikki ovat hyvin tehokkaita, mutta suorittimien tehot tai muistien määrät eivät Androidin, iOS:n ja Windowsin keskinäisten erojen vuoksi ole suoraan vertailukelpoisia.
Käyttäjän vaihdettavissa olevat muistikortit tuntuvat olevan katoava ominaisuus. Vertailun laitteista Sony Xperian ja Microsoft Lumian tallennustilaa voi lisätä erillisellä muistikortilla. Muiden puhelimien kohdalla on jo ostotilanteessa määritettävä, kuinka paljon tallennustilaa sovelluksille, kuville, videoille, musiikille ja muulle sisällölle tarvitsee.
Esimerkiksi iPhonen pienin 16 gigatavun tallennustila voi loppua nopeasti kesken. Tarjolla ovat myös 64:n ja 128 gigatavun versiot, mutta ne ovat hinnaltaan kalliimpia.
Apple iPhone 6s Plus
Applen uusimmissa iPhone-malleissa uudistuksina ovat muun muassa rungon vahvempi alumiini, uusi A9-suoritin, 12 megapikselin takakamera sekä voimakkaan painalluksen tunnistava 3D Touch -kosketusnäyttö. 6s Plus on 5,5-tuumaiseen näyttöönsä nähden ulkomitoiltaan iso, mutta pyöreän muotoilun ansiosta miellyttävä pidellä. Viimeistely on esimerkillistä. Laite toimii todella nopeasti ja sulavasti. iPhonen Plus-versiossa kotivalikko ja monet sovellukset toimivat vaaka-asennossa samaan tapaan kuin tableteilla, jolloin ison näytön edut nousevat esiin.
3D Touch on mielenkiintoinen ja hauska lisä, joka kirjaimellisesti tuo uusia ulottuvuuksia kosketusnäytön käyttöön. Sen avulla voi nopeuttaa esimerkiksi tiettyjen sovellusten käyttöä, tekstin muokkaamista ja sovellusten välillä liikkumista.
Kamerasovellus iPhonessa toimii nopeasti ja kuvanlaatu on hyvä. Toisin kuin perusmallin iPhone 6s:ssä, Plus-mallin kamerassa on myös optinen kuvanvakain, joka auttaa muun muassa hämärässä kuvatessa. Kameran väritoisto on etupäässä luonnollinen, joskin joissain tilanteissa hieman haalistunut.
Kenelle: iPhone soveltuu helppoa, laadukasta ja miellyttävää älypuhelinta kaipaavalle.
Hyvää: Nopeus, käytön helppous, laadukkaat sovellukset.
Huonoa Käyttöjärjestelmä hieman vanhentunut ja rajoittunut, ulkomitoiltaan iso, vertailun kallein.
Huawei Nexus 6P
Nexus 6P on viime syksyn kahdesta Nexus-puhelimesta isompi ja prameampi. Se on varustettu 5,7-tuumaisella näytöllä ja metallikuorilla. Nexus-puhelimille ominaisesti 6P:n Android-käyttöjärjestelmä oletussovelluksineen on suoraan Googlelta, eikä siinä ole minkäänlaisia valmistajan mausteita tai lisäsovelluksia. Niin sanottu vanilja-Android pyörii sulavasti ja käytettävissä on aina uusin Android-versio, sillä päivitykset tulevat suoraan Googlelta.
Nexus 6P on saanut paljon ylistystä arvosteluissa ja onkin pääsääntöisesti mainio Android-puhelin. Testaajalla sen käyttöä kuitenkin haittasivat laitteen sivulle sijoitetut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka aiheuttivat runsaasti virhepainalluksia ja esimerkiksi tahattomia puhelimen uudelleenkäynnistymisiä. Laitetta kannattaakin sovittaa omaan kouraan ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.
Nexus 6P:n takakamera jää vertailussa 12,3 megapikselillään tarkkuudessa häntäpäähän yhdessä iPhonen kanssa. Kameran kennon pikselit ovat kuitenkin älypuhelimen kameralle poikkeuksellisen suuria, mikä tarkoittaa, että kenno tallentaa valoa hyvin. Optista kuvanvakainta Nexuksen kamerassa ei ole, mutta kuvanlaatu on silti mainio ja kamerasovellus toimii nopeasti.
Kenelle: Nexus sopii puhdasta ja yksinkertaista Android-laitetta kaipaavalle.
Hyvää: Aina uusin Android ilman turhuuksia, vertailun edullisin.
Huonoa: Hieman karu viimeistely, näppäinten sijoittelu.
Microsoft Lumia 950 XL
950 XL ja sen pikkuveli 950 ovat ensimmäiset huippuluokan Lumiat pitkään aikaan. Lumioilla on oma kannattajakuntansa, joka arvostaa esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmää, yksinkertaisen korutonta muotoilua tai erittäin hyvää kameraa. Materiaaliensa tuntuman osalta muovikuorinen Lumia kalpenee vertailussa muihin laitteisiin, mutta vastapainona kyseessä on vertailun laitteista ainoa, jossa on käyttäjän vaihdettavissa oleva akku. Windows-käyttöjärjestelmällä on vahvuutensa esimerkiksi yritysmaailmassa.
Sovellustarjontansa osalta Lumia ei pärjää Android- tai iOS-laitteille. Lisäksi Windows 10 Mobile ja monet sovellukset eivät ota laitteen isosta näytöstä kaikkea hyötyä irti, sillä usein tekstit ja kuvat ovat näytöllä turhan suurina, eikä sisältöä mahdu näytölle paljoakaan. Käyttäjän tunnistamiseen käytettävä iirisskanneri vie ajatukset tieteiselokuvien maailmaan ja hauskana yksityiskohtana skannerin kuvake iskee silmää ja tervehtii, kun käyttäjä tunnistetaan.
Huippu-Lumiat ovat tunnettuja erinomaisista kameroista, eikä 950 XL tuota pettymystä. Kuvanlaatu on erinomainen ja erityisesti hämärässä kuvatessa Lumia erottuu kilpailijoista selvästi edukseen. Nopeudeltaan kamerasovellus ei asetu vertailun kärkeen, mutta on silti kohtuullisen miellyttävä käyttää.
Kenelle: Lumia 950 XL on erinomainen valinta Windowsia tai hyvää kameran kuvanlaatua arvostavalle. Microsoftin järjestelmä on hyvin tuettu esimerkiksi yritysratkaisuissa.
Hyvää: Windows sen kannattajille, kameran kuvanlaatu, vaihdettava akku.
Huonoa: Muovinen ja halpa tuntuma, heikko sovellustarjonta.
Samsung Galaxy S6 Edge+
Syksyllä esitelty Galaxy S6 Edge+ jatkaa viime keväänä julkaistujen S6-mallien sarjaa hienosti. Samsungin aikaisempien vuosien tahmeasti toimineet, muovikuoriset Galaxy S -mallit ovat enää kaukainen muisto. S6-perhe tarjoaa materiaaleina lasia ja alumiinia yhdistettynä tyylikkääseen muotoiluun, hienoon viimeistelyyn ja huolella toteutettuun Android-käyttöjärjestelmään. Samsung on todella paiskinut töitä Galaxy S6 Edge+:n kanssa, ja lopputulos on hyvin miellyttävä.
S6 Edge+ erottuu heti vertailun muista laitteista erikoisen näyttönsä ansiosta: näyttö kiertyy hieman laitteen sivuille. Edge-näytölle Samsung on kehittänyt muutamia erikoisuuksia, kuten nopean pääsyn suosikkiyhteystietoihin, mutta pääasiassa kaareutuva näyttö on silkkaa erikoisuuden tavoittelua, joskin toimivaa sellaista. Yksinkertaisiin laatikkopuhelimiin verrattuna S6 Edge+ on mielenkiintoisen näköinen ja tuntuu kädessä kokoisekseen sirolta. S6 Edge+ on vertailun puhelimista kevyin ja kooltaan pienin.
Kamerasovellus Edge+:ssa tarjoaa runsaasti ominaisuuksia ja on vertailun laitteista nopein. Tarkennus ja kuvaaminen käyvät todella nopeasti ja kuvanlaatu on mainio, joskin hämärässä kuvatessa saattaa kuviin tulla kellerrystä. Samsungin kamerasovellus korostaa kuvien väritoistoa hieman, mikä saattaa joillekin näyttäytyä epämiellyttävinä karkkiväreinä, mutta toisten silmään taas näyttävästi korostuneina sävyinä.
Kenelle: Edge+ soveltuu massasta poikkeavaa ja hienosti toimivaa Android-puhelinta kaipaavalle.
Hyvää: Wow-efekti, hyvä Android-kokemus, nopea kamera, siro muotoilu.
Huonoa: Edge-näytöllä ei järkevää käyttöä.
Sony Xperia Z5 Premium
Premium on, kuten nimestä voi päätellä, Sonyn Xperia Z5 -sarjan suurin ja kaunein. Erikoisuutena Premiumissa on huiman tarkka 4K-näyttö. Maailman ensimmäinen 4K-näyttö älypuhelimessa kuitenkin tuntuu lähinnä markkinointikikalta. Näyttö itsessään on todella tarkka, mutta jatkuva 4K-materiaalin pyörittäminen rasittaisi suoritinta ja kuluttaisi akkua kohtuuttomasti. Niinpä laite piirtää sisältöä näytölle pääosin tavallisemmalla Full HD -tarkkuudella. Normaalikäytössä tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä kuva joka tapauksessa näyttää paljaalle silmälle tarkalta.
Vaikka 4K-näyttö saattaa olla turha erikoisuus, on Xperia Z5 Premium silti mainio Android-puhelin. Materiaaleina Sony käyttää lasia ja alumiinia, ja muotoilu on yksinkertaista ja suoraviivaista. Ässänä hihassa Sonylla on puhelimen vesi- ja pölytiiviys. Sony ei suosittele uimista Xperia Z5:n kanssa, mutta esimerkiksi sade tai muu roiskevesi eivät tuota laitteelle ongelmia.
Sony toimittaa kameroita monille muille älypuhelinvalmistajille, mutta ei ole jättänyt itseään paitsioon. 23 megapikselin kennollaan Xperia Z5:n kamera on vertailun tarkin ja kuvanlaatu on pääsääntöisesti todella hyvä. Kamerasovellus ei kuitenkaan ole vertailun nopein eikä Sony hämäräkuvauksessa pärjää esimerkiksi Lumialle.
Kenelle: James Bondinkin käyttämä, yksinkertaisen tyylikäs ja laadukas Xperia sopii salaiselle agentille.
Hyvää: Pöly- ja vesitiiviys, hyvä kameran kuvanlaatu.
Huonoa: Huiman tarkalle näytölle ei oikeaa käyttöä.
Artikkeli julkaistu mobiili.fin luvalla.
Mikä olisi paras puhelin selfie-kuvaukseen? Tämä artikkeli helpottaa valintaasi.
Lue vertailu puhelinten käyttöjärjestelmistä.