Vinkit hyvien sarjojen ystäville: Nämä kannattaa katsoa

Tuntuuko, että kaikki sarjat on jo nähty? Ei hätää, kokosimme vinkit kiinnostaviin sarjoihin, joista varmasti löytyy jotain uutta jokaiselle.

Teksti: Leena Virtanen

Huumoria ja lohtuviihdettä

Vuokko Hovatta (Linda) ja Elsa Saisio (Vivian) näyttelevät siskoksia sarjassa Kevyttä yläpilveä.

Hulvatonta menoa Uudellamaalla

Suomalaisessa komediasarjassa siskokset joutuvat ristiriitoihin kotipaikkakunnallaan Nurmijärvellä. Linda (Vuokko Hovatta) on jäänyt hoitamaan vanhempien tilaa, kun Vivian (Elsa Saisio) on karannut rikkaisiin naimisiin Espanjaan. Mutta liitto ei kestänytkään ja tuhlaajasisko palaa kotiin lastensa kanssa.

Vivianilla on hurja hotellisuunnitelma, joka toteutuessaan myllertää kaikkien elämän ja Nurmijärven maiseman.

Lämminhenkinen ja vauhdikas komedia kotimaisen viihteen ystäville.

 Kevyttä yläpilveä, Elisa Viihde Viaplay

 

Modernin brittikomedian huippu

Kolmekymppinen lontoolaissinkku on ehtinyt mokailla pahasti elämässään ja lohduttautuu yleensä harrastamalla ahkerasti seksiä. Oma pikku kahvila menestyy heikosti ja perheenjäsenten kanssa on enimmäkseen yhtä tuskaa.

Phoebe Waller-Bridgen sarja on tämän hetken parasta brittikomediaa, vaikka siinä on myös surullinen pohjavire. Sarja perustuu Waller-Bridgen yhden naisen teatteriesitykseen, ja hän näyttelee pääosaa sarjassakin.

Suorasukaista ja taitavaa brittihuumoria sitä tarvitseville.

 Fleabag, Amazon Prime Video

 

Nuorten naisten sapattivuosi

Kotimaisessa komediasarjassa kaksi ystävätärtä huomaa saaneensa kyllikseen vähän kaikesta, ja he päättävät yhdessä repäistä. Tarkoitus on vuoden ajan vain sekoilla ja meditoida mielin määrin, mutta se ei onnistukaan ihan suunnitelmien mukaan.
Päärooleissa mainiot Lotta Kaihua ja Ella Lahdenmäki.
Kaikille irtiottoa harkinneille.

Paras vuosi ikinä, C More

 

Amerikkalainen Suomessa

Amerikkalainen Vantaa ”Van” Hamilton saapuu äitinsä kotikonnuille Suomeen ja joutuu oikopäätä armeijaan ja sitä tietä erikoisjoukkoihin. Samaan aikaan mukana tullut tyttöystävä päätyy asumaan erikoiseen kommuuniin. Huumoria ja toimintaa Rare Exportsin ja Big Gamen ohjaaja Jalmari Helanderilta.

Kotimaista action-komediaa amerikkalaisilla mausteilla.

Kalifornian kommando, Elisa Viihde Viaplay

 

Kalifornian Kommando on huumoria Rare Exportsin ja Big Gamen ohjaaja Jalmari Helanderilta

Ruokaa ja romantiikkaa

Espanjalaisen elokuvaohjaajan Isabel Coixetin romanttinen sarja kertoo miehen ja naisen kohtaamisesta, rakastumisesta ja suhteesta, joka alkaa onnellisten tähtien alla. Heitä yhdistää intohimoinen suhde ruokaan ja sarjassa vieraillaan aidoissa ravintoloissa Espanjassa, Ranskassa ja Japanissa.

Visuaalisesti yltäkylläisessä ja kauniissa sarjassa on paljon rakkautta, puhetta ja seksiäkin. Päärooleissa nähdään ihanat Laia Costa ja Guillermo Pfening.

Eurooppalaisen romantiikan kaipuuseen.

 Foodie Love, HBO Nordic

Teinit ja vanhemmat samaan kotikatsomoon

Yh-äiti vapautuu

Näyttelijä Kathryn Hahn on parhaassa vedossa komediasarjan yh-äitinä, jonka poika muuttaa omilleen ja äidille jää yhtäkkiä aikaa tutkailla itseään – ja nettipornoa. Samaan aikaan poika sössii orastavassa parisuhteessaan. Äiti vapautuu, mutta pojalla on vielä paljon opittavaa nuoren naisen sielunelämästä.

Ihmisläheistä amerikkalaiskomediaa parhaimmillaan, naisille ja miehille.

Mrs Fletcher, HBO Nordic

 

 Seksioppia nuorten näkökulmasta

Otis (Asa Butterfield) on ujo ja kömpelö teini, eikä ahdistusta auta yhtään se, että äiti (Gillian Anderson) on estoton ja suorasukainen seksuaaliterapeutti. Otiskin ryhtyy silti jakamaan neuvoja yhdessä erikoisen kaverinsa Maeven (Emma Mackey) kanssa.

Kakkoskaudella Otis pääsee jo tytön kanssa asiaan, mikä tekee elämän vielä mutkikkaammaksi.

Roisia brittihuumoria sekä nuorten että vanhempien huviksi.

Sex Education, Netflix

 

Nostalgian nälkään

Miami Vice oli 1980-luvun suosituin poliisisarja ja yksi legendaarisimmista televisiosarjoista. Miami Vicessa Don Johnson ja Philip Michael Thomas esittivät peitetehtävissä toimivaa poliisiparia, James ”Sonny” Crockettia ja Ricardo ”Rico” Tubbsia. Tyylikkäästi pukeutunut kaksikko on syöpynyt ikuisesti 80-luvulla eläneiden verkkokalvoille. Nyt on mahdollisuus luoda sukupolvien välinen yhteys katsomalla sarja yhdessä teinien kanssa.

Miami Vice, Elisa Viihde Viaplay

Todellisuus on julma

Kaiken takana on huumekauppaa

Roberto Savianon romaaniin perustuva sarja kuvaa kansainvälistä huumekauppaa julman todenmukaisesti. Sarjassa seurataan kokaiinilastin matkaa rahtilaivassa Meksikosta Italiaan. Globaalissa bisneksessä ei ihmishengellä ole paljon arvoa edes sukulaisten kesken.

Uuden ajan eeppinen sarja niille, joiden mielestä Wire on edelleen sarjoista paras.

Zero Zero Zero, HBO Nordic

 

Rikosdraama Delhin joukkoraiskauksesta

Viime päivinäkin on vielä uutisoitu koko maailmaa järkyttäneestä bussiraiskauksesta, joka tapahtui Delhissä 2012. Intialainen draamasarja seuraa rikoksen tutkintaa naispuolisen poliisipäällikön näkökulmasta.

Silmiäavaavaa ja laadukasta rikosdraamaa.

Delhi Crime, Netflix

 

Ortodoksijuutalaisen uusi elämä

Juutalainen Esty pakenee hasidi-juutalaisesta yhteisöstään New Yorkin Brooklynista ja saapuu Berliiniin, jossa hän aloittaa uuden vapaamman elämän. Menneisyys seuraa kuitenkin perässä.
Neliosainen sarja perustuu Deborah Feldmanin omaelämäkerralliseen teokseen. Toinen käsikirjoittajista Anna Winger tunnetaan myös Deutschland 83 -sarjasta.
Nykymaailman suuria ristiriitoja yhden kohtalon kautta.

Unorthodox, Netflix

Laki ja epäjärjestys

Ruotsalaista laatujännitystä

Evert Bäckström on ärsyttävän itsetietoinen murhatutkija ja julkkiskin. Jännityskirjailja Leif G. W. Perssonin luoma hahmo nähdään nyt tv-sarjassa, jossa pääosaa näyttelee Kjell Bergqvist.
Bäckström selvittää outoa mysteerikuolemaa, jonka jäljet johtavat Thaimaan tsunamiin.
Pohjoismaisen jännitysviihteen suurkuluttajille.

Bäckström, C More

 

Tositapaus Britanniasta

Murhatutkija Steve Fulcherin kirjaan perustuva minisarja kertoo tositapauksesta noin kymmenen vuotta sitten. Fulcher selvitti nuoren naisen katoamistapauksen, jonka taustalta paljastui muutakin, mutta hän teki muotovirheen, joka sotki kaiken.
Loistavia näyttelijäsuorituksia: Martin Freeman, Imelda Staunton, Siobhan Finneran.
True crime -viihdettä uudenlaisella otteella

Raastava tunnustus, Yle Areena (nähtävissä määräajan)

 

Ihmiskauppaa Ruotsissa

Suomalainen Mimosa Willamo nähdään keskeisessä roolissa ruotsalaissarjassa. Willamo näyttelee nuorta rikostarkastajaa, joka on mukana tutkimassa ihmiskaupparikoksia. Sarja perustuu kirjailijapari Roslund & Hellströmin teokseen.
Mukana on myös monta tuttua ruotsalaisnäyttelijää.
Raadollista rikollisuutta, taitavaa poliisityötä.

Box 21, Elisa VIihde Viaplay

 

Huippujuristit vauhdissa

Trumpin aikakausi on merkinnyt mullistuksia myös lakitoimistoissa. Good Wife -sarjan jatkoksi tehty spinoff tarttuu rohkeasti ja huumorillakin absurdiin aikaan huippujuristien näkökulmasta, päähenkilönä melkein kaiken nähnyt Diane (Christine Baranski).

Amerikkalaisten lakisarjojen puutetta poteville.

Good Fight, (uusi kausi 10. 4.) HBO Nordic

 

Koukuttavia rikosmysteereitä

Rikosetsivä Harry Ambrose (Bill Pullman) painii omien demoniensa kanssa ja ratkoo samalla pikkukaupungin outoja murhamysteereitä, jotka näyttävät ensin selviltä tapauksilta. Kullakin kolmella kaudella Ambrose uppoutuu eri tapauksiin.

Mysteeririkosten selvittäjille.

The Sinner, Netflix ja Yle Areena

 

Perheen pimeämpi puoli

 Jännitystä ja draamaa Lontoossa ja Tokiossa

Yksi tämän hetken ehdottomista huippusarjoista on syntynyt brittien ja japanilaisten yhteistyönä. Tokiolainen poliisi (Takehiro Hira) päätyy Lontooseen selvittämään murhaan, johon on kaikesta päätellen sekaantunut hänen veljensä (Yosuke Kubozuka).

Kiehtovaa elokuvallisuutta, runollisia viisauksia, upeita henkilöhahmoja sekä tietenkin jännitystä.

Giri/Haji, Netflix

Huone 301:n pääroolissa nähdään Jussi Vatanen.

Syyllisyyden riivaama

Mökkipaikkakunnalla sosiaalinen eriarvoisuus kärjistyy traagisessa tapauksessa, joka heittää varjonsa helsinkiläisen perheen elämään. Tapahtumia avataan vähitellen takaumissa, ja kaikki nousee uudelleen pintaan yhteisellä etelänlomalla.

Pääroolissa perheenisänä nähdään Jussi Vatanen.
Laadukasta kotimaista perhedraamaa ja jännitystä.

Huone 301, Elisa Viihde Viaplay

Entisiä aikoja

Loistavat ystävättäret Napolissa

Elena Ferranten huippusuositun Napoli-kirjasarjan italialainen tv-versio on kirjojen veroinen teos. Nuoret Gaia Girace ja Margherita Mazzucco ovat upeita löytöjä Lilan ja Elenan rooleihin. Sarja toimii, vaikka ei olisi lukenut ja siitä nauttivat myös ne, jotka ovat valmiiksi Ferranten faneja.

Hienoa ajankuvaa, italialaista elämäntapaa, ystävyyttä ja rakkautta.

My Brilliant Friend, HBO Nordic

 

The English Game

Downton Abbeyn luoja Julian Fellowes on taas palannut Englannin historiaan ja kertoo nyt jalkapallon alkuajoista, kun jalkapallo kehittyi yläluokan harrastuksesta ammattilaislajiksi 1800-luvun loppupuolella. Päähenkilö on tosielämän skottipelaaja, Fergus Suter (Kevin Guthrie).

Jos futiksen historia kiinnostaa tai rakastit Downton Abbeyä, pidät tästä.

The English Game, Netflix

Lue lisää

Elisa Viihde älytelevisiossa

Vuokraa elokuva netistä

Tutustu Elisa Viihteeseen