Kaupungin kaduilla iltamyöhään liikkuminen voi hermostuttaa. Puhelin toimii tarvittaessa myös henkilökohtaisena turvamiehenä. Tutustuimme turvallisuussovelluksiin.
Teksti: Osku Kannisto
Kun kuljet pimeällä kadulla, kaivatko puhelimen laukusta, jotta voit tarvittaessa soittaa nopeasti apua? Vai nostatko puhelimen korvalle ja teeskentelet juttelevasi luuriin? Puhelin voi toimia turvamiehenä muillakin tavoilla. Testasimme kolme turvallisuutta lisäävää sovellusta.
1. Kävelyä etäkaverin kanssa
Companion on suunniteltu yksin kävelevien turvaksi. Sovellusta on erittäin helppo käyttää. Se antaa mahdollisuuden reaaliaikaiseen yhteydenpitoon matkan varrella. Sovelluksen ideana on edetä valittuun määränpäähän navigointiohjelman tavoin. Ennen matkalle lähtöä kävelijä pyytää valituilta ystäviltään seuraajaa matkan ajaksi. Seuraajan ei tarvitse asentaa sovellusta omaan puhelimeen.
Kävelyreitti piirtyy aktiivisesti puhelimen ruudulle, joten koordinaatteja ja matkan etenemistä on helppo seurata. Pikanäppäimillä kävelijä voi lähettää hälytysviestin matkan seuraajille. Seuraaja saa viestin ongelmasta ja voi reagoida siihen. Kävelijä voi kuitata kaiken olevan hyvin tietyn ajan sisällä lähettämästään viestistä. Määränpäähän saavuttua sovellus kuittaa seuraajalle matkan päättyneen.
Android
2. Hälytin taskussa
Aina käden ulottuvilla oleva hälytin saattaa olla korvaamaton apu hyökkääjän iskiessä. Puhelimen täysi äänenvoimakkuus on pimeässä yössä yllättävän kova ja hälyttimen tai pillin ääni herättää varmasti huomiota. Hyökkääjän karkotuksen ohella melu houkuttelee apuvoimia paikalle.
Puhelimen hälytyssovellus käynnistyy joko ruutua koskettamalla tai ravistamalla puhelinta. Äänen ohella puhelimen salamavalo vilkkuu, joten auttajat löytävät pimeässä paikalla helpommin.
3. Hätätilanteiden linkkuveitsi
Panik – Personal Assault Alarm antaa monia keinoja matkan turvaamiseen. Sovellusta pidetään päällä matkan aikana, ja päänäytöltä saa käynnistettyä nopeasti eri toimintoja.
Puhelin toimii taskulamppuna tai hälyttimenä sormen painalluksella. Kerran kytkettyä hälytystä ei saa pois päältä ilman pin-koodia, joten puhelin jatkaa ääntelyä ja vilkkumista varkaan tai hyökkääjän kädessä, kunnes se palautetaan omistajalle. Sovellukseen voi määrittää hätänumeron, johon puhelin soittaa suoraan päävalikon SOS-pikanappia painaessa.
Maksullisessa versiossa voi aktivoida lisäksi tekstiviestit ja some-palvelut. Niiden avulla käyttäjä voi lähettää viestejä ja paikkatietonsa suoraan sovelluksesta.
Muista myös:
Hätäkeskus
Puhelimeen kannattaa asentaa myös 112-sovellus. Sen avulla viranomaisiin saa helposti yhteyden hädän hetkellä. Sovellus kertoo koordinaattisi, joten saat viranomaiset tai ambulanssin mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan, vaikka et tietäisi osoitetta.