Windows 10 julkaisi ison päivityksen – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Microsoft julkaisi huhtikuussa Creatorsin, laajemman päivityksen Windows 10 -käyttöjärjestelmään. Päivitys sisältää lukuisia parannuksia ja lisäominaisuuksia. Mikä päivityksen myötä muuttuu, mitä se tarkoittaa, ja mitä tulee huomioida? Omaguru kertoo.

Ensiksi: kuinka päivityksen voi saada? Päivitys tulee asentumaan automaattisesti muiden Windows-päivitysten ohella, mutta sen voi laittaa myös itse manuaalisesti asentumaan. Tämä onnistuu tietokoneelta löytyvän Windows Update -ohjelmiston kautta: valitse vain päivityksen kohdalla valinta ”Kyllä, näytä minulle, miten toimia.”

Creatorsin myötä käytettäväksi tulevia ominaisuuksia ovat Microsoft Edgen välilehtien parempi hallinta sekä mahdollisuus ostaa e-kirjoja. Käyttöjärjestelmän mukana tuleva tietoturva paranee, ja sen hallinnointi helpottuu. Skype-ohjelmistoa on myös kehitetty jälleen edelleen, ja yhteydenpito kavereihin on näin helpompaa.

Kompastuskivi päivityksessä saattaa kuitenkin olla tilan loppuminen koneen C-asemalta, koska varsinkin SSD-kovalevyjen kapasiteetit ovat melko pieniä. Microsoft ei ole ilmoittanut päivityksen kokoa, mutta käytännössä asemalla on hyvä olla noin 10 gigaa vapaata tilaa. Tilan vapauttamiseen voi käyttää esimerkiksi Windows10:stä löytyvää Järjestä uudelleen -ominaisuutta. Järjestä uudelleen -ohjelmisto löytyy, kun kirjoitat Käynnistä-valikon hakukenttään ominaisuuden nimen. Ohjelmisto vapauttaa väliaikaistiedostot koneelta sekä tyhjentää roskakorin.

Päivitykseen on hyvä varata myös aikaa. Päivityksen asentamisessa kuluu yleensä n. 30-60 minuuttia riippuen tietokoneen tehoista.

Windows 10 -käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen sen yksityisyysasetukset puhuttivat laajalti. Microsoft kerää nimittäin käyttäjistään tietoa, ja hyödyntää sitä kehittäessään käyttöjärjestelmää. Päivityksen yhteydessä kannattaa huomioida, että yksityisyysasetukset palautuvat päivityksen yhteydessä oletusasetuksiin. Yksityisyysasetukset kannattaa siis käydä uudelleen läpi päivityksen jälkeen kohdasta Tietosuoja. Asetuksista ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä uudessa päivityksessä datan kerääminen käyttäjästä on aiempaa läpinäkyvämpää ja asetukset helpommin ymmärrettäviä.

Omaguru suosittelee kääntymään asiantuntijan puoleen, mikäli ongelmia ilmenee, tai haluat kysyä päivityksestä jotakin.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo