Windows 10:n vuosipäivitys julkaistu – lue nämä vinkit

Microsoft julkaisi Windows 10:n vuosipäivityksen. Päivitys tuo mukanaan muutoksia ja parannuksia Windowsin toimivuuteen ja käyttöliittymään.

Päivitys on iso ja sen asennus voi kestää pari kolme tuntia. Ennen päivityksen tekemistä kannattaa huolehtia ainakin seuraavista asioista:

  • Varmuuskopioi tärkeimmät tiedostot muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle.
  • Huolehdi että koneessa on tietoturva, selaimet ja muut ohjelmat ajan tasalla.

 

Maailmalla on raportoitu, että päivitys on joissain tapauksissa epäonnistunut tietokoneeseen asennetun tietoturvaohjelmiston takia.

Jos haluat ottaa asiat varman päälle, tietoturva kannattaa poistaa ennen päivitystä kokonaan ja asentaa se uudelleen päivityksen jälkeen.

Se voi tuntua isolta vaivalta, mutta on paljon pienempi harmi kuin jos joutuu pieleen menneen päivityksen takia palauttamaan koneen järjestelmää aiempaan tilaan tai tekemään järeämpiä huoltotoimenpiteitä.

Jos ohjelmat eivät toimi…

Jos päivityksen jokin ohjelma tai oheislaite, esimerkiksi tulostin, lakkaa toimimasta oikein, todennäköinen syy siihen löytyy päivityksen tekemistä muutoksista Windows 10 -järjestelmän sisällä.

Tällöin ongelmallisen ohjelmiston poisto ja uudelleenasennus usein korjaa ongelman, koska uudelleenasennettuna se mukautuu päivitetyn järjestelmän mukaiseksi.

Vuosipäivitys myös lyhentää 30 päivästä 10 päivään Windows 10 -päivityksen ”katumisajan”, jonka puitteissa voi palauttaa järjestelmän vanhaan versioon.

Windows 10 -vuosipäivitys ei asennu kaikille käyttäjille kerralla, koska kyseessä on iso päivitys. Siksi se asennetaan vaiheittain käyttäjille pienemmissä erissä, alkaen uusimmista koneista. Voit käynnistää päivityksen käynnistää manuaalisesti itse, jos et halua odottaa automaattipäivitystä.

Jos haluat estää päivityksen…

Jos sinulla on Windows 10 Home, et voi estää päivitystä, vaan se asentuu automaattisesti tai käynnistäessäsi päivityksen manuaalisesti.

Jos käytössäsi on Windows 10 Pro, voit lykätä päivitystä muutamalla kuukaudella laittamalla Windowsin päivitysasetuksissa rastin ruutuun Lykkää päivityksiä. Kyseinen kohta löytyy valikosta Asetukset > Windows Update > Lisäasetukset.

Päivitys asentuu automaattisesti myös Windows 10 Pro -versioon, mutta vasta kun odotusaika on kulunut loppuun, jolloin ainakin suurin osa päivityksen mahdollisista ongelmista on saatu korjattua.

Jos haluat tarkempia tietoja, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Tutustu Elisan Omaguruun