#SANANVASTUU

Internet antoi luovuudelle työkalut, unohdetuille äänen, yksinäisille yhteyden ja sananvapaudelle siivet. Sen mahdollisuuksien äärellä ihminen kuitenkin muuttui. Siitä tuli ajattelematon, huonokäytöksinen ja vihainen. Aivan kuin verkko olisi toinen todellisuus, paikka jossa kaikki on sallittua. Tämä ei ole sananvapautta, tämä on kiusaamista, vihapuhetta ja ihmisten satuttamista. Nyt meidän jokaisen on aika kantaa vastuu sanoistamme, myös verkossa. 

KYSYIMME NUORILTA VERKKOKIUSAAMISESTA

Kysyimme suomalaisilta 15-17-vuotiailta nuorilta heidän kokemuksistaan verkkokiusaamisesta ja -häirinnästä. Tutkimuksen tulokset ovat hälyttäviä.

63 % nuorista on kokenut verkossa kiusaamista tai häirintää.

Yksikin häirintätapaus heikentää nuoren hyvinvointia aiheuttaen ahdistusta, vihaa ja häpeää.

MITÄ TEHDÄ, JOS NUORTA KIUSATAAN VERKOSSA?


Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti viisi vinkkiä vanhemmille, miten ehkäistä ja puuttua verkkokiusaamiseen.

1. Havahdu häiriköintiin

Ensimmäiseksi on havahduttava tosiasioihin, jotka todennäköisesti koskevat myös sinun nuortasi: Valtaosa nuorista on kokenut verkkohäirintää, jota nuoret pitävät isona ongelmana. Ongelma pysyy pitkälti nuorten keskuudessa, eikä siitä usein aikuisille kerrota. Vähäinenkin verkkohäirintä haavoittaa nuoren hyvinvointia. Nuori ei saa jäädä yksin, ei häiriköinnin kohde, eikä häiriköintiä tekevä.

2. Kiinnostu ja utele lämpimästi

Älä jää odottamaan nuoren omaa aloitetta, vaan kiinnostu hänen elämästään myös verkon puolella. Keitä nuoresi seuraa ja ketkä seuraavat häntä? Mitä hän kokee verkossa? Mitä hyvää ja mitä huolestuttavaa hänen omasta mielestään tapahtuu? Kiinnostu lämpimän uteliaasti, ei tunkeillen tai tuomaroiden. Anna nuoren opettaa sinua verkon maailmasta.

3. Rauhoita ja pysy rauhallisena

Toista on vaikea rauhoittaa, ellei ole itse rauhoittunut. Jos verkossa tulee esille kyseenalaisia asioita tai kommentteja, vedä hetki henkeä. Jos nuori on itse kauhuissaan tai täysin välinpitämätön, suhtaudu tunteeseen riittävän maltillisesti. Tunteeseen pääsee sisään vain silittämällä myötäkarvaan. Pyri tavoittamaan nuoren tunnetta reaktion takana, äläkä sorru luennoimaan faktoja.

4. Virheitä sattuu, mutta korjaaminen ratkaisee

Ihminen on ihminen verkossakin, mikä on hyvä muistaa sekä omien että toisten tekojen kohdalla. Virheitä ja nopeita reagointeja sattuu jokaiselle. Parhaimmillaan niitä ymmärtää katua. Hyvä syyllisyys ohjaa kohti viisaampaa toimintaa. Olennaisinta ei ole toimia virheettömästi, vaan osata korjata tarvittaessa. Pohdi nuoren kanssa: Onko syytä pyytää anteeksi vai tarpeen harjoitella verkkokannustusta?

5. Mallinna mielipiteiden ilmaisua

Nuori ei opi vain siitä, miten häntä kohdellaan, vaan myös siitä, miten aikuinen kohtelee itse itseään. Nuoret havainnoivat aikuisia tarkalla silmällä ja ottavat oppia sekä hyvästä että pahasta. Kiinnostu siis omastakin toiminnastasi. Millaista mallia näytät mielipiteissäsi? Maltatko pohtia toisen osapuolen näkökulmaa vai lataatko totuuksia omalta kannaltasi? Omaksu pohtiva mieli, joka miettii sitäkin, miten minun mielipiteeni toisiin vaikuttaa.

ASEMAN LAPSET RY

Asiantuntijakumppanina #sananvastuu-hankkeessa toimii Aseman Lapset ry. Heidän tavoitteena on lasten ja nuorten terveen kasvun sekä nuorten ja aikuisten luontevan vuorovaikutuksen tukeminen.

Tutustu Aseman Lapset ry:n toimintaan >