Teemu Koski

E-urheilusta nauttiva Teemu Koski oli vuosia yksi huippumyyjistä Elisan myymälässä - Nykyään hän vetää kansainvälisesti kasvavaa Elisa Esports-liiketoimintaa

Teemu Koskea elektroninen urheilu eli e-urheilu on kiehtonut aina, ja hän on pelannut videopelejä kilpailullisesti jo teinivuosista lähtien. Elisan myymälämyyjänä työskennellessään 3,5 vuotta sitten hän ei vain vielä uskonut, että kilpapelaamisen alalta voisi tarjoutua hänelle myös oikea ura. Loistava asenne sekä vapaus tehdä töitä oman vision eteen saavat kuitenkin yhdessä aikaan ihmeellisiä asioita.

Vielä 3,5 vuotta sitten Teemu oli yksi parhaista myyjistä Elisan myymälässä Raision Myllyssä, jossa hän oli työskennellyt jo 9 vuoden ajan.

”Olin vuosien kokemuksella myyntityössä erittäin hyvä. Hyvät myyjät myös tienaavat mukavasti, eikä minulla varsinaisesti ollut tarvetta vaihtaa pois mielekkäästä työstä. Olin silti kertonut kaipaavani työnkuvaani seuraavaa askelta”, muistelee Teemu.

Samaan aikaan vuonna 2017 Elisan Helsingin pääkonttorilla oltiin perustamassa työryhmää ja kokeiluhanketta, joiden tarkoituksena olisi selvittää, voisiko hyvän kasvupotentiaalin omaavasta e-urheilusta tulla Elisalle kannattavaa viihdepuolen liiketoimintaa. Teemu haluttiin pelaamisharrastuksensa myötä pyytää mukaan työryhmään.

Sitten yksi asia alkoi johtaa toiseen, ja tänä päivänä Teemu vetää kansainvälisille markkinoille skaalattavaa, e-urheilulähetysten, turnausten ja tapahtumien tuottamiseen keskittynyttä Elisa Esports-liiketoimintaa tittelinään Head of Elisa Esports.

Esportsista Elisan sisäinen startup-yritys ja e-urheilusta kannattavaa liiketoimintaa

Hankkeen käynnistämisen aikoihin e-urheilusta oli vuosien varrella kasvanut jopa lätkän ja futiksen suosittuudellaan syrjäyttänyt urheilulaji. Tänä päivänä useat futiksesta ja lätkästä kiinnostuneet seuraavat vain lajien isoimpia turnauksia, mutta e-urheilun harrastajat ja fanit seuraavat lajin otteluita viikoittain, elleivät jopa päivittäin. Alalla oli nähtävissä merkittävää kasvua ja potentiaalia myös liiketoiminnan näkökulmasta.

Aluksi Teemu työskenteli Esportsin kokeiluhankkeessa reilun vuoden ajan tarkoituksenaan sen jälkeen palata Myllyn myymälään myyntityöhön. Jo hankkeen alussa Elisa Esportsissa nähtiin kuitenkin siinä määrin potentiaalia, että sitä päätettiin jatkaa. Teemu vakinaistettiin pian kehityspäälliköksi ja Myllyn myymälän huippumyyjä jäi sille tielleen.

Esports alkoi toimia ikään kuin omana Elisan sisäisenä startup-yrityksenään. Sen jälkeen Teemu on onnistunut tekemään unelmistaan totta, kasvattamaan Esportsin liiketoimintaa ja näyttämään toteen osan sen potentiaalista.

”Vuoden 2020 syksystä lähtien olen toiminut täysipäiväisesti Head of Elisa Esports -tittelillä liiketoiminnan vetäjänä ja tehtäväni sisältää ison vastuun kasvattaa tästä yhä kannattavampi liiketoiminta”, Teemu kertoo.

Nykyisin Teemu johtaa koko Esports-operaatiota, johon kuuluu niin viestintä ja markkinointi kuin myynti ja tuotantokin. Tänä päivänä Elisa Esports selättää kasvukipujen keskellä kamppailevan e-urheilualan haasteita ja tähtää kansainväliseen kasvuun.

”Tästä kasvutarinasta olen jo nyt äärettömän ylpeä. Koska minulla on Elisalla ollut vapaus kehittää, luoda ja tehdä töitä visioni eteen, Elisa Esports on kolmessa vuodessa kasvanut uramahdollisuuksia tarjoavaksi, freelancereita työllistäväksi ja merkittävää arvoa Elisalle tuottavaksi liiketoiminnaksi”, hymyilee Teemu.

Asenne kantaa ja jos haluaa tarpeeksi, mitä vain voin saavuttaa

Miten onnistuu näin merkittävä ammatillinen kasvu, vieläpä näin lyhyessä ajassa? Tärkeimmäksi syyksi sille, että juuri Teemua alun perin pyydettiin mukaan hankkeeseen, hän veikkaa ainakin energistä ja positiivista asennettaan. Tässä tapauksessa myös pelaamistaustasta koitui ammatillista hyötyä.

”Olen periksi antamaton ja luonteeltani sellainen, että minulle on kova halu todistaa itselleni, mihin kaikkeen pystyn”, sanoo Teemu.

”Tärkein ja rakkain asia tällä matkalla itselleni on ollut oman osaamiseni kasvu. Itselläni ei esimerkiksi ollut aiempaa kokemusta liiketoiminnan kehittämisestä, mutta nykyään vedän silti kansainvälistä liiketoimintaa. Siitä koen ylpeyttä. Lisäksi uramahdollisuudet Esportissa kiinnostavat nykyään useita – myös niitä, jotka eivät ole itse pelanneet tai seuranneet e-urheilua”, Teemu kertoo.

Moni haluaa hakeutua uralle e-urheilun pariin, koska se on tulevaisuuden bisnes. Teemulta kysytäänkin usein, miten e-urheilusta voisi tehdä itselleen uran. Teemu on jo rekrytoinut osaajia tiimiinsä niin Suomen LAN-tapahtumista tutuista verkostoistaan, kuin myös perinteisien rekrytointikanavien kautta.

”Itse ajattelen, että jos haluaa tarpeeksi, voi mitä vain saavuttaa. Oma panostukseni, työmäärä ja kova halu kehittyä ovat tuoneet minut siihen pisteeseen, jossa nyt olen”, sanoo Teemu.

Eikä tämä mies aio pysähtyä. Jatkossa Elisa Esports jatkaa maailmanvalloitustaan. Kansainvälinen kasvu asettaa myös kasvavia vaateita sille, millaista osaamista Esports-tiimiin tarvitaan.

”Kun 10 vuotta sitten vielä pidettiin laneja jumppasaleissa, nyt pelataan isoilla areenoilla. Se vaatii valtavan infran ja tarkoittaa meidän osaltamme paitsi lähetysten ja turnausten järjestämistä, myös infran kyvykkyyden rakentamista, automatisointia ja paljon muuta. Tuotteen on näytettävä entistä hienommalta”, Teemu kuvailee.