Toimitusjohtajan katsaus Q3 2023

Veli-Matti Mattila

Hyvä tuloskunto jatkuu 

Elisan hyvä tuloskunto jatkui kolmannella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi 2 prosenttia edellisvuodesta ja oli 545 miljoonaa euroa. Käyttökate parani 2 prosenttia 199 miljoonaan euroon, ja osakekohtainen tulos oli 0,63 euroa. Elisan tulos parani edelleen palkkakustannusten noususta, inflaatiosta ja geopoliittisista haasteista huolimatta. 

Kolmannella neljänneksellä 5G-verkon käyttöönotto eteni suunnitellusti ja kattavuus Suomessa nousi yli 90 prosenttiin väestöstä. 3G-verkkoa ajetaan parhaillaan alas, ja siitä vapautuvaa taajuutta käytetään modernien verkkojen maantieteellisen kattavuuden vahvistamiseen. Elisa jatkoi myös kuituverkkonsa aktiivista kehittämistä asiakaskysynnän perusteella. 

Puolustusvoimat on myöntänyt Elisalle kansallisen yritysturvallisuustodistuksen turvaluokan 3 tietojen käsittelyyn. Se täydentää EU:n Elisalle myöntämää turvaluokan 2 yritysturvallisuustodistusta (Facility Security Clearance, FSC). Yritysturvallisuustodistukset ovat osoitus Elisan luotettavuudesta kumppanina.

Aloitimme yhteistyön mediayhtiö Sanoman Ruutu+ -palvelun kanssa ja sen myötä yhteistyömme Viaplayn kanssa päättyi. Elisa Viihteen alkuperäissarjat ovat nyt saatavilla vain Ruutu+ -palvelussa. 

Jatkoimme missiomme toteuttamista: digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Vastuullisuustavoitteemme kytkeytyvät myös rahoitukseen. Vauhditamme kestävää kasvua vastuullisen rahoituksen viitekehyksemme avulla sekä 300 miljoonan euron vihreällä joukkovelkakirjalainalla, jonka laskimme liikkeeseen syyskuussa Elisan 1,5 miljardin euron eurooppalaisen joukkovelkakirjalainaohjelman (EMTN) puitteissa. Sijoittajat arvostivat erityisesti Elisan sitoutumista pitkäaikaiseen kestävän kehityksen tavoitteisiin, sekä vakaaseen liiketoiminnalliseen ja taloudelliseen kehitykseen.

Elisa voitti Distributed Energy Storage Project of the Year -palkinnon vuoden 2023 Energy Storage Awards -kilpailussa Lontoossa. Elisan Distributed Energy Storage (DES) -ratkaisun hyödyntäminen Elisan omassa verkossa etenee hyvin, ja osallistumme Suomen sähkömarkkinaan päivittäin automaattisen taajuuden palautusreservin kautta. Elisa tarjoaa DES-ratkaisuaan teleoperaattoreille myös kansainvälisesti.

Elisan ainutlaatuinen strategia tuottaa kestävää tulosta ja kasvua. Kilpailukykymme perustuu tuottavuuden ja laadun jatkuvaan parantamiseen, vahvaan investointikykyymme sekä innovatiivisten digitaalisten palvelujemme tuomiin kasvumahdollisuuksiin maailmanlaajuisesti. Elisa on yhdessä koko henkilöstönsä kanssa sitoutunut tuottamaan lisäarvoa asiakkaillemme sekä luomaan positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan varmistaaksemme vakaan taloudellisen tuloksen osakkeenomistajille.

Veli-Matti Mattila
toimitusjohtaja