4K-kuva tuo urheilun todentuntuisesti kotikatsomoon: Mestis näkyy jo ultraterävänä

Suomen ensimmäiset laajemmat 4K-urheilulähetykset alkoivat 2018 , kun Mestistä pääsi katsomaan ultrateräväpiirtona. Ultrateräväpiirto tuo urheilulähetyksiin isolta ruudulta katsottuna uutta elämyksellisyyttä.

Teksti: Juho Paavola

Ultrateräväpiirto tekee tuloaan urheilulähetyksiin kovaa vauhtia. Tällä hetkellä 4K-urheilulähetyksiä tehdään Suomessa vain jääkiekossa. Maailmalla niitä tehdään jo enemmän ja siellä on tehty jopa 8K-lähetyksiä. Parhaillaan 4K-lähetyksiä voi katsoa Mestiksessä, jossa pudotuspelit alkavat 19. maaliskuuta.  Elisa Viihde on näyttänyt joulukuusta lähtien Mestis-kierrokselta ainakin yhden ottelun 4K-lähetyksenä.

Elisa Viihde aloitti ensimmäisenä Suomessa kotimaan urheilulähetykset 4K-tarkkuudella syksyllä 2018. Lähivuosina yhä useampi urheilulähetys nähdään aiempaa tarkempana 4K-kuvana.

4K-televisioiden suosio kasvaa

Käytännössä 4K tarkoittaa samaa  kuin UHD eli Ultra HD eli ultra high definition, joka taas on arkikielessä ultrateräväpiirto. Perinteinen HD kulkee nimellä teräväpiirto.

Katsojan näkökulmasta 4K merkitsee sitä, että kuva näkyy aiempaa yksityiskohtaisempana. Verrattuna aiempaan Full HD -kuvaan 4K-lähetyksessä kuvapisteitä on nelinkertainen määrä.

Ruutujen koot ovat kasvaneet ja kasvavat yhä kotikatsomoissa. 4K:n edut näkyvät sitä paremmin, mitä suuremmalta näytöltä ohjelmia katsellaan. Kun on 4K-näyttö, 80-tuumaisella voi katsoa ohjelmia yksityiskohdista tinkimättä. Pienissä televisioissa tarkkuudesta ei ole niin paljon hyötyä.

”Tällä hetkellä myytävistä televisioista jo yli puolet on 4K-malleja, ja osuus vain kasvaa”,  Elisan urheilu- ja maksu-tv-liiketoiminnasta vastaava Mika Lepistö sanoo.

4K lisää kuvan realistisuutta

4K-lähetys nostaa katselukokemuksen täysin uudelle tasolle. Yksityiskohdat näkyvät entistä tarkempina ja kuva näyttää entistä luonnonmukaisemmalta isollakin näytöllä.

Eroa voisi verrata vanhoihin VHS-kasetteihin – kuva näytti aikoinaan hyvältä, mutta nykyiseen toistotekniikkaan tottuneelle silmälle VHS-kasettien aarteet näyttäytyvät epäselvänä kuvana. Eron huomaa parhaiten yksityiskohdissa ja kaukana olevissa kohteissa. 4K:n tarkkuus lisää kuvan todenmukaisuutta ja syvyysvaikutelmaa. Tämä taas lisää urheiluohjelmien nautittavuutta.

4K-televisiolla saa tarkasta kuvasta kaiken irti

4K-lähetyksiä voi katsoa niin televisiosta, tietokoneen näytöltä kuin projektorilla. Katsominen onnistuu joko suoraan päätelaitteelta tai siirtämällä kuva ja ääni HDMI-kaapelin avulla 4K-näyttölaitteelle mistä tahansa kannettavasta laitteesta joka tukee 4K-videoita.

”4K-televisiolla hyvä vaihtoehto on katsoa lähetystä television oman selaimen kautta, jolloin johtojakaan ei tarvita.”

Jos on uutta televisiota hankkimassa, riittää, että televisiossa mainitaan 4K. Silloin se tukee 4K-lähetyksiä. Jos kodin televisio ei tue 4K-tarkkuutta, 4K-lähetykset näkyvät television parhaalla mahdollisella tarkkuudella. Toimiakseen sujuvasti lähetys vaatii noin 20 Mb/s tai nopeamman verkkoyhteyden.

4K-lähetykset sopivat e-urheiluun

4K-tekniikka on tulossa yhä useampiin urheilulähetyksiin jatkossa. Pian myös muut urheilukisat näkyvät Mestiksen tavoin aiempaa tarkempina.

”Hyvä esimerkki on maailmalla ja Suomessakin kovassa nosteessa oleva e-urheilu. Ammattipelaamisen ja peligrafiikan katseluun 4K sopii oikein hyvin.”

Samaan aikaan 4K:n kanssa myös moninkertaiset nopeudet mahdollistava, mobiili 5G-verkko kasvaa vauhdilla. Urheilun koelähetykset 5G-verkon avulla ovat jo suunnitteilla.

”5G mahdollistaa 4K-lähetykset, esimerkiksi jalkapallon Ykkösen pelit, pieniltäkin paikkakunnilta, joilla nopeaa kuituverkkoa ei ole. Näin pystymme tarjoamaan huippusisältöjä asiakkaillemme nykyistäkin enemmän”, kertoo Mika Lepistö.

Katso Mestiksen pudotuspelit