Aivojumppaa digitaalisesti

Aivojumppa pitää mielen vetreänä – ja mobiilisovellukset tekevät harjoittelusta helppoa.

Teksti: Osku Kannisto

1. Sanaristikot

Sanaristikko toimii mainiosti myös digitaalisesti. Suomenkielisiä, pienelle ruudulle sopivia sanaristikoita löytyy ilmaiseksi suoraan nettiselaimella osoitteesta www.sanaristikot.net. Ristikkojen täyttö onnistuu ilman sovellusten asentamista tietokoneella ja tabletilla, mutta puhelimessa vihjeet jäävät turhan pieniksi. Jo paperiversio tuntuu mukavammalta, ristikot voi tallentaa ja tulostaa. Lisää ristikoita tulee lähes päivittäin.

Sanaristikot

2. Sudoku

Sudokut kehittävät loogista päättelyä ja ovat sopivan pieniä myös puhelimen ruudulle. Numeroiden 1-9 asettelu ruutuihin sopivasti tarjoaa eri tason haasteita valitun vaikeusasteen mukaan. Selaimella sudokua voi kokeilla vaikka osoitteessa www.websudoku.com.

Sudokuja on mukavampi täyttää tabletilla ja puhelimella erillisellä, joskin englanninkielisellä, sovelluksella, kuten Sudoku by genina.com. Sovellus tarjoaa vinkkejä ja opetusta sudokujen täyttöön, jos tuntee päätyneensä umpikujaan.

Android

Apple

3. Numeropäättelyä

Nopeaa päättelyä ja kevyttä aivojumppaa puhelimen ruudulle tarjoaa Threes!. Ideana on yhdistellä samoja numeroita siirtelemällä rivejä 4×4-ruudukossa eri suuntiin sormella vetämällä. Pelin oppii nopeasti ja pelaamiseen ei kulu aikaa. Threes! sopii mainiosti hyödylliseksi ajankuluksi esimerkiksi bussimatkoille, odotteluhetkiin tai vaan pikapähkinäksi keskellä kiireistä päivää.

Android

Apple

4. Pasianssi

Microsoft on tehnyt tutuista pasiansseistaan suomenkieliset mobiiliversiot, joita on ilo pelata tabletilla ja jopa isoruutuisella puhelimella. Tuttujen Klondiken ja Freecellin ohella valikoimasta löytyy Spider, Pyramid ja TriPeaks.

Pelaaja voi valita pelin vaikeustason vaikka niin, että pasianssi on aina ratkaistavissa. Lisämausteen peleihin tuovat erilaiset päivähaasteet, palkinnot ja tilastot, jotka opettavat ja kertovat pelaajan aktiivisuudesta.

Android

Apple

5. Värityskirja

Keskittymiskykyä voi harjoitella värityskirjojen avulla. Tabletilla viivapiirrosten väritys muuttuu tarkaksi ja vaatii sormikoordinaatiota. Tehtäviä varten ei tarvitse aina ottaa esille kyniä ja halutessaan väritystä voi vaihtaa vapaasti kesken tehtävän, jos aiemmat valinnat eivät miellytä. Kuvia voi suurentaa sormilla, jotta pieniinkin kohteisiin saa haluamansa värit tarkasti. Väritys toimii parhaiten tabletin isolta kosketusnäytöltä.

Android

Apple

6. Muistitreeniä

Muistiliiton Aivoterveydeksi!-sovellus on hyvä tietopaketti siitä, miten aivot toimivat ja miten niitä kannattaa hoitaa ravinnon, liikunnan ja aivojumpan avulla. Sovelluksesta löytyy pikkupelejä, joilla voi huolehtia päivittäisestä aivotreenistä. Peleistä mielenkiintoisin on Väripeli, jossa värien nimiä näytetään erivärisillä kirjaimilla. Sen ohella löytyy vaikeuttaan kasvattava muistipeli sekä sudoku. Pelit toimivat tabletilla ja puhelimella. Sovellus on saatavilla vain Applen iPhonelle ja iPadille.

Apple