Näin teet oman animaation helposti

Animaation tekeminen on nykyään helppoa. Tarvitaan vain kännykkä tai tabletti ja tarkoitukseen sopivat sovellukset. Tutustu näihin animaatiosovelluksiin!

Teksti: Osku Kannisto

Animaation tekeminen alkaa hyvästä ideasta. Kuvaukseen ja editointiin riittää älypuhelin tai tabletti. Sopiva animointisovellus kannattaa valita sen mukaan, aikooko tehdä piirretyn, kuvatun vai ohjelmoidun animaation.

Puhelimella voi tehdä erilaisia animaatioita: Piirrosanimaation voi luoda hyödyntämällä valmiita hahmoja tai piirtämällä kaiken itse. Stop motion -animaatiot kuvataan puhelimen kameralla ruutu kerrallaan. Animaation voi luoda myös ohjelmoimalla. Ohjelmoiden tehtyyn animointiin tarvitaan tabletti.

Animaation tekemisen harjoittelu kannattaa aloittaa lyhyillä, muutaman kymmenen sekunnin animaatioilla. Monissa animointiohjelmissa puheen ja äänet saa tallennettua valmiiseen videoon jälkeenpäin, joten kaiken ei tarvitse olla heti valmista.

Animoinnin alkuun pääsee puhelimella, mutta tabletin isompi ruutu helpottaa piirtämisen ja kohteiden liikuttelun tarkkuutta. Piirtämistä puolestaan auttaa tabletille ja puhelimelle soveltuva kosketuskynä. Ohjelmoiden tehtyyn animointiin tarvitaan tabletti.

1. Koosta animaatio valmiita elementtejä tuunaamalla

Animaatioiden harjoittelu on helppoa valmiilla pohjilla ja hahmoilla. Toontastic 3D soveltuu aloittelijoille, jopa alle kouluikäisille, mainiosti. Sovellus on englanninkielinen, mutta käytön oppii helposti kokeilemallakin.
Animaatiot luodaan valitsemalla tarinan pituus, tausta ja hahmot. Ne voi valita 3D-mallinnetuista vaihtoehdoista tai piirtää itse. Kohtaukset luodaan liikuttamalla hahmoja ja puhumalla reaaliajassa rec-näppäimen painamisen jälkeen. Taustamusiikin saa valita kohtauksiin äänityksen jälkeen.

Ilmainen

Android
iOS

2. Piirrä oma animaatio

Kevyt vaihtoehto omien piirrosanimaatioiden luomiseen on Flipaclip. Animaatiot luodaan kuva kerrallaan, liikevaihe kerrallaan – aivan kuten piirroselokuvia on aina tehty. Animaatio ja liikkeen illuusio syntyvät, kun liikkeitä kuvaavat still-kuvat seuraavat toinen toisiaan animaatiota esitettäessä. Aivan nuorimmille ohjelmaa ei voi suositella, koska se vaatii piirustustaitoa.

Animaation teon voi aloittaa valmistaustalla, jonka päälle hahmot piirretään. Kun ruutu on valmis, lisätään seuraava ruutu. Sovellus auttaa animaation teossa näyttämällä edellisen kuvan piirroksen haamuna taustalla. Tästä on hyötyä, kun haluaa saada hahmot liikkumaan sulavasti videossa.

Lopputuloksena saadaan muutaman sekunnin video, jonka toi tallentaa. Videon pituuteen voi vaikuttaa säätämällä toistonopeutta eli fps-lukua (frames per second) eli sitä, kuinka monta ruutua sekunnissa näytetään. Sovelluksen sisäisillä ostoilla pääsee eroon mainoksista ja saa erilaisia lisäominaisuuksia.

Ilmainen, sisäiset ostokset 1,09 – 5,40 €

Android
iOS

3. Tee pysäytyskuva-animaatio

Stop motion eli pysäytyskuva-animaatiot herättävät henkiin liikkumattomat esineet kuten vaikkapa lelut. Suosittuja stop motion -leluanimaatioita ovat esimerkiksi lego-animaatiot. Stop motion -videot vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Ne sopivat hyvin yläkouluikäisille ja vanhemmille.

Videot koostetaan yksittäisistä kuvista/ruuduista, joita toistetaan haluttuun tahtiin piirrosanimaation tapaan. Videoiden teko onnistuu puhelimella ja tabletilla.
Periaate stop motion -animaatioissa on sama kuin yleensäkin animaatioelokuvissa: nyt vain liikutetaan hahmoja hiukan kerrallaan ja otetaan kuvia esimerkiksi sekunnin tai kymmenen sekunnin välein. Lopputulos toistetaan moninkertaisella nopeudella. Stop motion -animaatiossa kuvat räpsitään manuaalisesti yksi kerrallaan ilman ajastusta.
Ennen aloitusta puhelin kannattaa tukea paikalleen. Alkuun otetaan lähtökuva, josta hahmoja lähdetään liikuttamaan ottaen uusia kuvia jatkuvasti. Kohteita liikutellaan maltillisesti eri kuvien välissä, jotta ne eivät liiku liian nopeasti videossa. Tarinaan voi lopuksi lisätä äänet esimerkiksi puheen.
Taitojen kasvaessa puhelintakin voi liikutella kuvatessa, jolloin animaatio näyttää entistä paremmalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pienet liikkeet ovat paras lähtökohta näyttävälle lopputulokselle!

Katso Stop Motion Studiolla tehty esimerkkivideo: Autoretkelle mökille

Ilmainen

Android
iOS

4. Ohjelmoi oma animaatio

Ohjelmointi avaa uusia mahdollisuuksia animaation tekoon, ja samalla oppii ohjelmoinnin periaatteita. Elisan digikouluissa käytetty, tableteille tehty Tynker-ohjelma on erinomainen työkalu animaatioidenkin tekemiselle. Tynkerin komennot ovat englanniksi. Kaikkia komentoja ei tarvitse ymmärtää, mutta pieni englannintuntemus on hyvä lähtökohta. Hyvä alaikäraja käytölle on noin kymmenen vuotta. Myös vanhemmat saavat Tynkeristä iloa.

Valmiiden taustojen ja hahmojen ohella voi itse piirtää ja editoida ohjelman omia valmishahmoja. Animaatiohahmoilla on erilaisia liikkeitä valmiina komentosarjoina, ja ne voivat keskustella keskenään puhekuplien välityksellä. Äänivalikoima on suppea, mutta Tynkerin muutamilla valmiilla efekteillä ja taustamusiikilla saa ihmeitä aikaan.
Liikkeelle lähdetään tuomalla tausta ja hahmot Create character -valikon kautta. Animaatioliikkeiden valikoima riippuu valitusta hahmosta. Hahmoja liikutellaan koordinaattien ja liikekomentojen avulla koodaamalla. Ohjelmointi mahdollistaa täydellisen kontrollin ja muokattavuuden jälkeenpäin.

Lisäohjeita animaation ohjelmointiin Tynkerillä saat täältä.

(toimii vain tableteilla)
Android
iOS

 

Lue myös:

Mitä hyötyä on ohjelmoinnin opettelemisesta?

Äidit ja tyttäret tekivät musiikkia koodauskoulussa