Kysymys: Sähköpostilaatikkoni on jatkuvasti täynnä ja vähän väliä käy niin, etten pysty vastaanottamaan uusia viestejä. Mikä avuksi?
Vastaus: Sähköpostin täyttymiseen vaikuttavat monet asiat. Lähetettyjen viestien määrä ja laatu, laatikon koko sekä muut vastaavat seikat voivat vaikuttaa sähköpostin täyttymiseen.
Ainakin kotimaisten teleoperaattorien kuluttajapalveluina tarjoamat sähköpostilaatikot ovat kooltaan noin 200 megatavua. Tällöin tyypillisen digikameran oletusasetuksilla otettuja, 3 – 5 megatavun valokuvia ei tarvitse paljoakaan lähetellä, niin laatikko alkaa jo täyttyä. Useat kansainväliset palveluntarjoajat tarjoavat ilmaiseksi isompiakin laatikoita, mutta varaavat käyttöehdoissa oikeuden hyödyntää mitä tahansa, mitä käyttäjä lähettää.
Sähköpostiohjelma avuksi
Yksi tapa, jolla postilaatikon saa kuriin, on käyttää sähköpostiohjelmaa. Sähköpostiohjelmaan voi tehdä asetukset kahdella tapaa. IMAP-protokollaa käytettäessä kaikki viestit säilyvät laatikossa ja viestejä voi lukea usealla laitteella samaan aikaan. POP-protokolla puolestaan toimii niin, että ohjelma tyhjentää laatikon ja tallentaa viestit tietokoneelle aina, kun uudet viestit on tarkistettu. Uusia viestejä voi tällöin lukea myös muilla laitteilla IMAP-asetuksia käyttäen tai kirjautumalla sähköpostiin netistä, mutta kun POP-protokollalla tarkistetaan viestit, ne katoavat muista laitteista.
Jos postilaatikko tehdään ohjelmaan POP-protokollalla, ei laatikko ikinä täyty, kunhan sitä luetaan säännöllisesti. Varmuuskopioista pitää kuitenkin huolehtia. Jos postilaatikko tehdään IMAP-protokollalla, voidaan laatikosta siirtää viestejä tietokoneelle niin, että tilaa vapautuu, vaikka suurin osa viesteistä on edelleen postilaatikossa.
Yksi varteenotettava vaihtoehto monille on tehdä pääasiallisessa käytössä olevalle tietokoneelle sähköpostiohjelmaan asetukset POP-protokollalla ja tablettiin, älypuhelimeen ja toissijaisiin tietokoneisiin IMAP-protokollalla, jolloin saadaan molempien tapojen parhaat puolet käyttöön.
Apua sopivimman sähköpostiohjelman valintaan ja eri laitteiden asetusten kuntoon laittamiseen kannattaa kysyä asiantuntijalta.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen