Kaikki oikeudet HPY-osuustodistusten vaihtamiseksi Elisan osakkeiksi tai rahatalletuksen nostamiseksi ovat vanhentuneet.Talletuksen viimeinen nostopäivä oli 15.8.2016, jota ennen omistajilla oli 10 vuotta aikaa nostaa tehty rahatalletus. Osakevaihdot vanhenivat jo tätä aiemmin.
On hyvä huomioida, että sulautumisen yhteydessä paperisia osuustodistuksia ei kerätty pois, vaan ne jäivät omistajilleen. Kaikki osuustodistukset ovat nykyisin mitättömiä.
Historiaa ja tietoa talletuksesta
Helsingin Puhelinyhdistys (HPY) muuttui Osuuskunta HPY:ksi vuonna 1998. Osuuskunnan jäsenille oli annettu jäsenyydestä osuustodistus. Yhtiömuodon muutosten ja arvo-osuusjärjestelmään siirtymisen jälkeen Osuuskunnan jäsenyys muuttui Elisa Oyj:n omistamiseksi ja osuustodistusten tilalle tuli osakkeita.
Saadakseen Elisa Oyj:n osakkeet omistajalla tuli olla arvo-osuustili. Koska kaikilla omistajilla ei ollut arvo-osuustiliä, myytiin siirtämättömät osakkeet lain ja Elisa Oyj:n yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti. Myynnistä saadut rahat talletettiin nykyiseen Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon vuonna 2006. Talletuksen viimeinen nostopäivä oli 15.8.2016, jota ennen omistajilla oli 10 vuotta aikaa nostaa tehty rahatalletus. Elisa lähetti osakkeenomistajille asiaa koskevat infokirjeet vuosina 2005, 2006 ja 2016.
Onko löytyneellä osuustodistuksella arvoa? Missä Elisan osakkeeni ovat?
Osuustodistuksia ei kerätty pois, kun jäsenyys vaihtui Elisa Oyj:n osakkeiksi. Jos osuustodistus löytyy, voit tarkastaa arvo-osuustiliotteeltasi tai tiedustella arvo-osuustilisi hoitajalta (tyypillisesti tili on pankissa), onko sinulla Elisan osakkeita.
Löytyneellä osuustodistuksella ei ole enää arvoa.
Olemassa olevia osakkeita ja osakkeiden historiaa (ostot, myynnit) voit tiedustella arvo-osuustilisi hoitajalta (tyypillisesti pankista).
Mikä on omistukseni hankintahinta?
Miten lasketaan Elisan osakkeiden hankintahinta verotuksessa?
Mikäli omistat Elisa Oyj:n osakkeita siitä syystä, että olet saanut HPY:n osuustodistusta vastaan Elisan osakkeita, on hankintapäivä joko
a) osuustodistuksen etulehdellä oleva päivämäärä, jolloin olet hankkinut osuustodistuksen tai
b) osuustodistuksen välilehdellä olevan siirtomerkinnän päivämäärä.
Olipa päivämäärä kumpi tahansa näistä, niin hankintahetki on ollut yli 10 vuotta sitten ja verotuksessa voi käyttää 40 %:n hankintameno-olettamaa.