Erilaiset huijauslinkit ja virusviestit leviävät Facebookissa helposti. Näin vältät virukset ja huijaukset Facebookissa.
Teksti: Elina Jäntti
1. Varo haitallisia linkkejä ja epäilyttäviä videoviestejä
Facebookissa leviää aika ajoin erilaisia huijauslinkkejä, jotka näyttävät päällisin puolin ihan tavanomaisilta päivityksiltä tai artikkelijaoilta. Facebookin Messengerissä on hiljattain levinnyt myös kaverin nimellä ja hymiöllä ryyditettyjä videolinkkejä, jotka pahimmillaan levittävät käyttäjän koneelle haittaohjelmia tai kalastelevat luottokorttitietoja.
“Jos huijauslinkin klikkaa auki, se pyytää usein asentamaan sivullesi Facebook-sovelluksen. Huomaamattasi annat sovellukselle oikeudet tehdä muutoksia Facebook-tilillesi, eli esimerkiksi jakaa linkkejä feedissä tai lähetellä yksityisviestejä kavereillesi. Tämän jälkeen oma Facebook-feedisi alkaa saastua ja ystäväsi alkavat saada sinulta outoja viestejä, jotka vastaavasti pyrkivät saastuttamaan myös heidän tilinsä”, kuvailee tietoturva-asiantuntija Anssi Korpilaakso F-Securelta.
2. Tunnista tarjoukset, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta
Facebookissa leviää myös käyttäjän puhtaaseen huijaamiseen perustuvia tarjouksia ja lupauksia. Moni on törmännyt esimerkiksi mainokseen, jonka auki klikkaamalla käyttäjälle luvataan uusi iPhone-puhelin eurolla tai ilmainen katseluoikeus HBO:n kanaviin.
“Nämä tarjoukset saattavat näyttää aivan aidoilta ja voivat olla suomenkielisiä. Usein huijaus menee niin, että käyttäjä täyttää verkkolomakkeelle tietonsa ja sitoutuu tietämättään maksamaan esimerkiksi kuukausiveloituksen, eikä saa vastineeksi mitään. Tällaisilla tarjouksilla kalastellaan myös luottokorttitietoja”, Anssi Korpilaakso sanoo.
Huijauksen tunnistaa yleensä siitä, että tarjous on vähän liian hyvä ollakseen totta.
3. Älä kirjaudu Facebookiin vääristä paikoista
Myös sähköpostiin tai tekstiviestinä voi ilmaantua huijausviestejä, jotka kalastelevat Facebook-käyttäjien tunnuksia. Huijausviesteissä käyttäjää kehotetaan kirjautumaan Facebook-sivulle, mutta todellisuudessa käyttäjä kirjautuu väärennettyyn palveluun ja menettää Facebook-tunnuksensa. Näitä voi olla vaikea tunnistaa.
“Yleisohje on, että älä kirjaudu käyttämääsi palveluun sähköpostissa tai viestissä tulleen linkin kautta, vaan kirjoita itse selaimeen kyseisen palvelun osoite”, Anssi Korpilaakso neuvoo.
Kun tunnukset on menetetty, omalle tilille voi alkaa ilmaantua outoja päivityksiä tai Messenger voi alkaa lähetellä kavereille haittalinkkejä sisältäviä viestejä.
4. Varoita Facebook-kavereita ja suojaa koneesi
Jos epäilet, että Facebook-tilisi on saastunut, muuta ensimmäisenä salasanasi. Sen voit tehdä tilisi asetukset-sivulta. Tee myös tietokoneesi virustutkalla tarkistusajo ongelman korjaamiseksi ja päivitä verkkoselaimesi uusimpaan versioon. Poista epäilyttävät selaimen lisäosat (browser add-on) verkkoselaimestasi. Facebookin sivuilla on linkkejä eri selainten valmistajien sivuille, joissa annetaan ohjeet lisäsosien poistamiseksi .
Klikkaa profiilisivusi kohtaa “näytä toimintaloki (activity log)”. Näin pääset tarkastamaan tilisi viime aikojen tapahtumat ja voit poistaa kaikki päivitykset ja tykkäykset, joita et ole tehnyt tarkoituksella. Tarkasta myös kaikki profiiliisi yhteydessä olevat ohjelmat tilisi yksityisyysasetuksista kohdasta sovellukset ja varmista, että saastunut sovellus ei ole yhdistetty tiliisi. Poista kaikki Facebook-sovellukset, joita et käytä.
Lisäksi kannattaa kirjoittaa statuspäivitys, jossa varoitat kavereitasi, että olet klikannut huonoa linkkiä ja saanut Facebook-viruksen. Kerro kavereillesi, että heidän ei pidä klikata mitään tilisi jakamia linkkejä. Älä jaa linkkejä vähään aikaan, jotta kaverisi eivät joudu miettimään, mitkä linkit ovat hyviä ja mitkä huonoja.
5. Älä klikkaa mitä tahansa
Huijauslinkkien haitat ovat erilaisia: väärennetyn linkin tai videon klikkaaminen ei välttämättä aiheuta käyttäjälle muuta kuin ylimääräistä spämmiä eli esimerkiksi mainoksia, jotka alkavat pyöriä selaimessa. Ne kuitenkin keräävät verkkorikollisille taloudellista hyötyä. Haitallisimmillaan huijauslinkki saastuttaa oman Facebook-tilin lisäksi kavereiden tilejä. Usein linkkien takana voi olla myös koneita pahasti saastuttavia haittaohjelmia. Nykypäivänä haittaohjelmat voivat tulla myös mobiililaitteeseen.
“Jos saat Messengerissä kaverilta esimerkiksi linkin johonkin videoon ja viestissä on englanniksi ”watch this cool video”, mieti kaksi kertaa, ennen kuin klikkaat linkkiä auki. Kysy ensin kaverilta, onko viesti oikeasti häneltä”, Anssi Korpilaakso neuvoo.
Perussääntö on, että aina kannattaa miettiä, mitä Facebookissa klikkaa. Välttämättä ammattilainenkaan ei huomaa linkin tai viestin ulkoasusta, onko kyseessä huijaus. Jos päivitys tai viesti hiemankin epäilyttää, sitä ei kannata klikata auki.
Terve järki on aina paikallaan some-sovellusten käytössä, sillä uusia huijauskeinoja keksitään niin kauan kuin huijareita maailmassa piisaa. Perusvarovaisuudella pärjää kuitenkin yleensä ilman ongelmia. Vältät virukset ja huijaukset Facebookissa ennen kaikkea terveen varovaisuuden avulla.
Elisa Tietoturva ja Elisa Mobiiliturva auttavat suojautumaan verkon vaaroilta.
Lue myös:
Nämä tietoturvauhat koskettavat sinua
Kuka seuraa sinua verkossa? Tällaisia jälkiä jätät itsestäsi