Onko salasanasi turvallinen?

Yhtä ja samaa salasanaa ei kannata käyttää useaan eri palveluun. Näin yhden salasanan paljastuminen tai unohtaminen ei vaaranna muiden palvelujen käyttöä.

Omien perheenjäsenten tai lemmikkien nimet ovat erittäin huonoja salasanoja, koska yleensä salasanaa arvuutteleva aloittaa niistä.

Unohdetun salasanan vaihtaminen onnistuu nykyään vähällä vaivalla useimmissa palveluissa, kunhan käyttäjätietosi ovat ajan tasalla ja tietoihisi on liitetty vaihtoehtoinen sähköpostiosoite salasanan uusimista tai palauttamista varten.

Kaikissa eri palveluissa käytettävien tunnusten ja salasanojen muistaminen ulkoa voi olla hankalaa, mutta salasanojen kirjoittaminen paperille ei ole aina tietoturvallista.

Myös salasanojen tallentaminen nettiselaimen muistiin vaarantaa tietoturvasi varsinkin, jos tietokoneella on muitakin käyttäjiä tai se joutuu vääriin käsiin.

Salasanojen hallintaan on olemassa tietoturvallisia sovelluksia, joihin voit tallentaa kaikki käyttämäsi tunnukset ja salasanat. Tällaista sovellusta käyttäessäsi sinun tarvitsee muistaa ulkoa vain salasanasi kyseiseen sovellukseen.

Turvallinen salasana täyttää seuraavat kriteerit:

Muistat salasanan itse

Salasanaasi on vaikea arvata

Sen pituus on vähintään 8 merkkiä, mielellään enemmänkin

Se sisältää isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun