Mitä 5G tarkoittaa?

5G on uuden sukupolven mobiiliverkko, joka mullistaa tapamme käyttää ja hyödyntää mobiiliverkkoa ja mobiililaitteita.

  • 5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G, eli videot, elokuvat ja muut suuret tiedostot ovat käytössäsi todella nopeasti
  • 5G:ssä viive on minimaalinen, jonka ansiosta esimerkiksi pelaaminen 5G-verkossa on aivan uudenlainen kokemus. Myös etäohjattavien laitteiden käyttö helpottuu ja tulee ylipäätään mahdolliseksi.
  • 5G-verkon luotettavuus on nykyisiä verkkoja selvästi parempi, jolloin palveluiden ja sovellusten käyttö on katkotonta

Kysyimme suomalaisilta mitä he haluavat 5G:ltä.
Lue mitä he vastasivat

Mihin tarvitsemme 5G:tä?

Tiesitkö, että suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa? Datan määrä on kasvanut huimaa vauhtia, samoin kuin tarpeemme yhä nopeammalle verkolle. Mobiilidatan alkuaikoina vuonna 2000 käyttämämme nopeus oli vielä 9,6 kbit/s, kun nykyään 100 Mbit/s on arkipäivää, nopeudet ovat siis yli 10 000-kertaistuneet! Erilaiset uudet sovellukset ja palvelut vaativat lisää nopeutta myös jatkossa. Haluamme, että nopea verkko on saatavilla koko ajan, missä ikinä olemmekin. Tämän 5G mahdollistaa. Tulevaisuudessa 500 Mbit/s nopeudet ovat normaalia arkea, ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s tasoa.

Milloin 5G tulee?

5G on jo täällä! 5G-verkkoja rakennetaan kovaa vauhtia ja erilaisia 5G-palveluita ja sovelluksia niin kuluttajien kuin yritysten käyttöön suunnitellaan monella suunnalla. Elisa on avannut 5G-verkkoja jo Tampereelle, Helsinkiin, Jyväskylään ja Turkuun. Uusia 5G-verkkoja avaamme vuoden 2019 aikana. Ensimmäiset 5G-päätelaitteet, reitittimet ja puhelimet, ilmestyvät vuoden 2019 aikana. Yleisemmin ne tulevat Elisan asiakkaiden saataville vuoden 2020 aikana. 

Supernopeudet yhä useammalle

5G on huippunopea, mutta vielä tärkeämpää tavallisen käyttäjän näkökulmasta on se, että 5G kymmenkertaistaa myös mobiiliverkon kapasiteetin, eli sen, kuinka paljon dataa verkossa siirtyy. Yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä useampia käyttäjiä esimerkiksi 4K-tasoisten videoiden katselussa. Tulevaisuudessa onkin helpompi ja miellyttävämpi katsella todella hyvätasoista tv-ohjelmaa ja videoita 5G-verkossa.