5G on parempi

Mobiiliverkkojen kehityksessä 5G on iso edistysaskel.

  • 5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G
  • Yhteyksien viiveet ovat 5G-verkossa huomattavasti 4G-verkkoa pienemmät
  • 5G-verkon luotettavuus on nykyisiä verkkoja selvästi parempi

Milloin 5G on käytettävissä?

Elisa sai itselleen tarvittavat 5G-taajuudet taajuushuutokaupassa ja taajuudet ovat käytössä 1.1.2019 alkaen. Tätä silmällä pitäen, Elisa on jo rakentanut 5G-verkkoja useammalle paikkakunnalle ja lisäksi olemme päivittäneet olemassa olevaa mobiiliverkkoamme 5G-valmiuksilla. Asiakkaillemme 5G konkretisoituu kunhan päätelaitteet saapuvat ja yleistyvät. Ensimmäisiä päätelaitteita odotetaan vuoden 2019 aikana ja laajemmin vuoden 2020 aikana. 

Nopeuden kehittyminen

Mobiilin tiedonsiirron nopeus on kehittynyt suhteellisen lyhyessä ajassa valtavasti. Vuonna 2000 mobiilidatan nopeus oli vielä 9,6 kbit/s kun nykyisellään nopeus on parhaimmillaan lähellä 1 Gbit/s:ssa. 5G tuo tähän vielä yhden loikan. Mobiililaajakaistan tiedonsiirron nopeudet kymmenkertaistuvat nykyisestä 5G-verkon ansiosta. Siten esimerkiksi tulevaisuudessa 500Mbit/s:n nopeudet ovat normaalia arkea ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s:n tasoa. 5G mahdollistaa siis ultranopean mobiililaajakaistan, jossa nopeus riittää käytännössä kaikkeen.

Supernopeudet yhä useammalle

5G on uusi huippunopea mobiilidatayhteys. Kuluttajan näkökulmasta uusia huippunopeuksia tärkeämpää on se, että 5G kymmenkertaistaa myös mobiiliverkon tiedonsiirron kapasiteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä useampia käyttäjiä esimerkiksi 4K-videoiden katselussa. Kuluttajien onkin tulevaisuudessa yhä helpompi ja miellyttävämpi katsella todella hyvätasoista tv-ohjelmaa ja videoita mobiiliyhteyksillä 5G-verkossa.

Elisa 5G:n vaiheet

Elokuu, 2016

Suomen ensimmäinen 5G-demo.

Huhtikuu, 2017

Maailman ensimmäinen 5G-teknologian testaus 3,5 GHz taajuudella. 

Elokuu, 2017

Suomen ensimmäinen 5G-valmiudet omaava verkko Tampereelle.

Kesäkuu, 2018

Suomen ensimmäinen valtakunnallinen massiivinen IoT-valmius.

Huhtikuu, 2018

Maailman ensimmäinen 5G-puhelu Tampereen ja Tallinnan välillä.

Tammikuu, 2019

5G-taajuudet käyttöön. 5G-verkko Turkuun ja Jyväskylään.