Miksi kannettava sammuu itsestään ja kuumenee?

Kannettavani ylikuumenee ja sammuu itsestään. Mikä neuvoksi?

Tietokoneissa on suojaominaisuudet, jotka estävät koneen fyysiset viat. Tietokone sammuu, mikäli prosessorin tai näytönohjaimen lämpö nousee liian korkeaksi.

Tietokoneiden tuulettimet ovat pölymagneetteja ja näin ollen pyöriminen hidastuu tai pahimmassa tapauksessa pysähtyy kokonaan.

Tuulettimen reiät ovat yleensä kannettavan sivuissa tai takana. Mikäli pelkkä imuri ei riitä pölyn poistamiseen, myydään kaupoissa paineilmaa purkeissa. Paineilmalla saadaan pöly liikkeelle, jonka jälkeen imurilla voi imeä irronneen pölyn.

Epämääräisten äänten kuuluminen tuulettimista johtuu yleensä tuulettimen laakereista. Vioittunut tuuletin kannattaa vaihtaa pikimmiten.

Anna akun tyhjentyä

Kannettavien tietokoneiden akut lämpenevät rasituksessa ja latauksessa. Akun käyttöikä pitenee, jos akun päästää välillä tyhjentymään.

Kannettaviin on myös myynnissä erilaisia lämpöä eristäviä alustoja ja joissakin alustoissa on tuulettimet. Alustojen hinta vaihtelee laadusta ja materiaalista riippuen.

Tietokoneen komponenttien lämpötilat ja tuulettimien pyörimisnopeudet voi tarkistaa laitteen Biosista. Se kannattaa päivittää ongelmatapauksissa.

On olemassa myös monia ilmaisia ohjelmistoja, joilla voidaan monitoroida laitteen lämpötiloja koneen ollessa käytössä.

Mikäli ongelma on alkanut Windows 10 -päivityksen jälkeen, varmista, että Bios ja Windows Update ovat ajan tasalla. Kannattaa tarkistaa valmistajan sivulta laitteiden uusimmat ajurit.

Mikäli Bios-päivitys tai tietokoneen monitorointi ei ole tuttua, kannattaa pyytää apua asiantuntijalta.

 

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisan Omaguruun