Miksi läppäri sammuu itsestään ja kuumenee?

Läppäri sammuu itsestään ja myös ylikuumenee helposti. Mikä neuvoksi?

Tietokoneissa on suojaominaisuudet, jotka estävät koneen fyysiset viat. Läppäri sammuu itsestään, mikäli prosessorin tai näytönohjaimen lämpö nousee liian korkeaksi. Tietokoneiden tuulettimet ovat pölymagneetteja ja näin ollen pyöriminen hidastuu tai pahimmassa tapauksessa pysähtyy kokonaan. Tämä aiheuttaa ylikuumenemista.

Tuulettimen reiät ovat yleensä läppärin sivuissa tai takana. Mikäli pelkkä imuri ei riitä pölyn poistamiseen, myydään kaupoissa paineilmaa purkeissa. Paineilmalla saadaan pöly liikkeelle, jonka jälkeen imurilla voi imeä irronneen pölyn.

Epämääräisten äänten kuuluminen tuulettimista johtuu yleensä tuulettimen laakereista. Vioittunut tuuletin kannattaa vaihtaa pikimmiten.

Anna akun tyhjentyä

Jos läppäri sammuu itsestään, voi vika olla myös akussa. Kannettavien tietokoneiden akut lämpenevät rasituksessa ja latauksessa. Akun käyttöikä pitenee, jos akun päästää välillä tyhjentymään. Läppäreihin on myös myynnissä erilaisia lämpöä eristäviä alustoja ja joissakin alustoissa on tuulettimet. Alustojen hinta vaihtelee laadusta ja materiaalista riippuen.

Tietokoneen komponenttien lämpötilat ja tuulettimien pyörimisnopeudet voi tarkistaa laitteen Biosista. Se kannattaa päivittää ongelmatapauksissa. On olemassa myös monia ilmaisia ohjelmistoja, joilla voidaan monitoroida laitteen lämpötiloja koneen ollessa käytössä.

Mikäli Bios-päivitys tai tietokoneen monitorointi ei ole tuttua, kannattaa pyytää apua asiantuntijalta.

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue myös:

Miksi langaton verkko pätkii?

Kiinteä vai mobiili – minkä nettiyhteyden valitsen?

Miten voin parantaa nettiyhteyttä mökillä?