Kiinteä vai mobiili – minkä nettiyhteyden valitsen?

Sopivan nettiyhteyden valinta

Kysymys: Olen muuttamassa. Nettiyhteyden valinta tuntuu haastavalta ja olenkin yrittänyt miettiä, minkälainen nettiyhteys minulle sopisi parhaiten. Mitä nettiyhteyden valinnassa kannattaisi ottaa huomioon?

Vastaus: Laajakaistayhteyttä valittaessa on tärkeää miettiä omien tarpeiden pohjalta, missä kaikkialla sitä tarvitsee. Mobiiliyhteydessä ja kiinteässä laajakaistassa on omat hyvät puolensa.

Kiinteä nettiyhteys kulkee nimensä mukaisesti aina johtoverkkoa pitkin ja se on yleensä luotettavampi kuin mobiiliyhteys. Yhteyden nopeus määräytyy osoitteeseesi saatavilla olevista tekniikoista.

Mobiiliyhteydessä tarvitset aina operaattorin SIM-kortin. Ennen suosiossa olleet nettitikut rajoittivat käyttöä vain yhdelle laitteelle, nykyisin mobiilireitittimillä saadaan yhteys jaettua yhtä vaivattomasti useammalle laitteelle kuin kiinteissäkin yhteyksissä.

Mobiiliyhteyksissä nettipelaaminen on myös mahdollista, mutta tekniikan rajoitteet saattavat aiheuttaa ongelmia. Sopivan nettiyhteyden valinta on aina tilanteestasi riippuvainen.

Valitse kiinteä laajakaista, mikäli

  • Tarvitset nettiä vain kotona
  • Teet etätöitä kotoa käsin ja tarvitset luotettavan ja nopean yhteyden
  • Katsot internetistä paljon elokuvia, sarjoja tai televisiota
  • Pelaat paljon verkossa tietokoneilla tai pelikonsoleilla

Valitse mobiililaajakaista, mikäli

  • Tarvitset nettiyhteyttä jatkuvasti mukana
  • Mökkeilet paljon
  • Käytät nettiä satunnaisesti

Mikäli tarvitset molempien yhteystyyppien hyvät puolet, kysy operaattoriltasi yhdistelmätarjousta. Jos sopivan nettiyhteyden valinta tuntuu edelleen haastavalta, voit myös kysyä asiantuntijoilta neuvoa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Kalle Nieminen.

Tutustu Elisan Omaguruun.

Lue myös:

Miten voin parantaa nettiyhteyttä mökillä?

Mitä tarkoittaa rajoitettu nettiyhteys?

5G Kotinetti toi nopean nettiyhteyden ja toimivan sisäverkon täyskivitaloon