Mitä tarkoittaa rajoitettu nettiyhteys?

Kysymys: Mitä tarkoittaa rajoitettu nettiyhteys?

Välillä tietokoneeni ilmoittaa rajoitetusta yhteydestä enkä pääse nettiin. Verkkoyhteyden kohdalla näkyy vain keltainen varoituskolmio. Mitä edes tarkoittaa rajoitettu nettiyhteys?

Omaguru vastaa:

Tietokoneen ilmoittama rajoitettu yhteys tarkoittaa, että koneella on toimiva yhteys seuraavaan verkkolaitteeseen (esimerkiksi laajakaistamodeemi tai mobiilireititin), mutta koko yhteysketju ulkoiseen internetiin ei toimi.

Jos vaikka otat ADSL-modeemin puhelinjohdon seinästä ja koneesi on yhdistetty modeemiin, ilmestyy verkkoyhteyskuvakkeen päälle keltainen varoituskolmio ja saat ilmoituksen rajoitetusta yhteydestä. Liikenne kulkee modeemin ja koneen välillä, mutta ei modeemista eteenpäin, koska johto on irti.

Rajoitettu nettiyhteys voi johtua myös siitä, jos asetukset tietokoneesi ja modeemin tai reitittimen välillä ovat ristiriidassa keskenään. Erityisesti langattomat verkkoyhteydet oireilevat herkästi. Tällöin on syytä tarkistaa verkkopäätteen asetukset ja muokata ne sopiviksi. Monien laitteiden oletusasetukset on tehty hyvin geneerisiksi, mutta tietyt tietokoneet ja älypuhelimet saattavat vaatia asetusten muuttamista. Myös koneen verkkoyhteysohjaimien ja muiden olennaisten ohjelmistojen päivitys on suotavaa.

Jos tarvitset tarkempaa neuvontaa, suosittelen olemaan yhteydessä asiantuntijaan.

 Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.

Lue myös:

Kiinteä vai mobiili – minkä nettiyhteyden valitsen?

Tarvitseeko tietokoneeni Javaa?

Miten parannan nettiyhteyttä mökillä?