Tökkiikö kodin langaton verkko? Korjaa nämä 4 asiaa

Eikö kodin wifi toimi? Selvitimme ongelmien yleisimmät syyt ja ratkaisut.

Teksti: Osku Kannisto

 

Kodin langattoman verkon pätkimiseen auttaa usein yksinkertainen toimenpide: vaihdetaan boksin paikkaa. Tässä 4 yleisintä syytä wifi-ongelmiin ja helpot keinot korjata ongelmat:

Syy nro 1: Langaton verkkolaite on piilotettu kaappiin

Kodin langattoman verkon ongelmien suurin syy on yleensä langattoman tukiaseman tai laajakaistamodeemin väärä paikka. Laitteet sijoitetaan edelleen matalalle pistokkeiden luo lähelle seiniä – aivan kuten on tehty aiemmin lankaverkon modeemeillakin.

Toimi näin: 

Langaton tukiasema tulisi sijoittaa kuten sprinkleri tai palohälytin: keskelle kattoa. Tällöin sen signaalit pystyvät esteettömästi tavoittamaan kaikki puhelimet, tabletit ja tietokoneet samassa huoneessa ja muualla asunnossa.

Kattoasennus on epäkäytännöllistä, mutta ota ainakin langaton lähetin pois kaapista tai alahyllyltä. Sijoita se avohyllyn tai pöydän päälle lähelle oviaukkoa niin, että käytettävillä laitteilla on siihen suora näköyhteys.

Jos tämä ei riittävästi paranna tilannetta, on mahdollista hankkia myös toinen tai jopa useampi langaton tukiasema ja sijoittaa ne mahdollisimman suotuisiin paikkoihin.

Syy nro 2: Käytössä on vanha langaton reititin

Kun käytössä on uusia puhelimia, tabletteja ja muita laitteita, myös kodin langattoman reitittimen tai tukiaseman tulee tukea uusia nopeuksia. Uusien laitteiden kanssa ei kannata enää käyttää vanhoja langattomia verkkoja (802.11b- tai 802.11g -tekniikat). Ne ovat auttamattoman hitaita ja häviävät siirtonopeuksissa nopeille liikkuville laajakaistoille. Lue lisää verkkotekniikoista jutun lopusta.

Testaa nopeus näin
Langattoman verkon nopeutta voi testata puhelimella, tabletilla ja tietokoneella helposti Speedtest-nimisellä palvelulla. Speedtest-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi puhelimeen sovelluskaupasta. Tietokoneella se toimii parhaiten Chrome-selaimelle osoitteesta: www.speedtest.net. Kannattaa huomioida, että yhteyden nopeutta rajoittaa kotiin valitun laajakaistaliittymän maksiminopeus. Tätä ei ole mahdollista ylittää.

Toimi näin: 

Päästä vanha laite suosiolla eläkkeelle ja hanki tilalle vähintään 802.11n-tasoinen reititin. Vielä viisaampaa on hankkia 802.11ac-tekniikalla varustettu langaton reititin, jonka kautta kotiverkko pääsee täyteen nopeuteensa. Ero vanhojen verkkojen siirtonopeuteen on moninkertainen. Näillä laitteilla pärjää helposti seuraavat viisi vuotta tai pidempään.

 

 

wlansilta

 

datasähkömuunnin

Syy nro 3: Verkolla katettava alue on suuri

Isoissa asunnoissa ja varsinkin monikerroksissa taloissa langaton verkko ei yllä joka puolelle kotia.

Toimi näin:

Ongelman voi ratkaista hankkimalla wlan-sillan tai datasähkömuuntimen. Wlan-silta luo langattoman yhteyden jatkamaan lankaverkkoa eli toimimaan langattoman johdon tavoin. Datasähkömuunnin puolestaan käyttää kodin valmista sähköverkkoa välittämään dataa pistorasiasta toiseen. Ratkaisulla langaton verkko saadaan esimerkiksi asunnon toiseen kerrokseen, vaikka itse laajakaistamodeemi on eri kerroksessa.

Wlan-silta ja datasähkömuunnin koostuvat kahdesta eri laitteesta. Toinen niistä kytketään verkkoliitännän kautta suoraan laajakaistamodeemiin. Toiseen kytketään tässä tapauksessa erikseen hankittu langaton tukiasema. Tukiasemaan luodaan näin oma langaton verkko toiminnassa olevan langattoman verkon rinnalle. Tämä onnistuu joko esiasetetun tunnuksen ja salasanan avulla (tiedot tarrassa laitteen kyljessä) tai kytkeytymällä tukiasemaan tietokoneella (ohjeet laitteen käyttöohjeessa).

Kolmas vaihtoehto langattoman verkon laajennukseen ovat langattomat toistimet (repeater), kuten tämä ja nämä. Ne välittävät langatonta signaalia eteenpäin molempiin suuntiin. Toistimilla langattoman verkon kantamaa voidaan parantaa merkittävästi isoissa kodeissa. Koska ne toimivat täysin langattomasti, sijoituspaikat voi valita vapaasti. Yleensä varmin vaihtoehto on valita langaton reititin ja toistin samalta valmistajalta. Useita langattomia reitittimiä ja tukiasemia voi käyttää myös toistimina, kuten esimerkiksi Applen langattomia AirPort-laitteita.

 Syy nro 4: Naapurin verkot häiritsevät

Kerrostalossa ja tiheään asutuissa taajamissa naapuruston langattomat verkot häiritsevät usein toisiaan. Suurin ongelma tulee vastaan tilanteissa, joissa verkot käyttävät samoja kanavia eli taajuuksia.

Tee näin: 

Oman verkon kanavia voi muuttaa langattoman reitittimen tai tukiaseman asetuksista, ja tästä voi saada selkeää apua siirtonopeuksiin.

Langattoman verkon asetusten muuttaminen vaatii ymmärrystä langattoman reitittimen asetuksista sekä sopivat ohjelmat analysointia varten. Jos langattoman verkon tarkempi toiminta kiinnostaa eikä asetusten muuttaminen pelota, kannattaa kokeilla seuraavia vinkkejä:

Uudemmat kodin langattomat verkot toimivat 5 gigahertsin taajuusalueella vanhojen verkkojen 2,4 gigahertsin taajuuden sijaan. 5 gigahertsin taajuus mahdollistaa suuremmat tiedonsiirtonopeudet mutta signaalin kantavuus talon rakenteiden läpi on vanhaa 2,4 gigahertsin verkkoa huonompi.

Uusissa langattomissa reitittimissä on mahdollista luoda erikseen 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n verkot omille verkkotunnuksilleen (ssid). Kahdella eri taajuuden verkolla voit kokeilla, miten ne käytännössä toimivat ympäri asuntoa.

Langattomien verkkojen skannaukseen tarvitsee tietokoneelle tai mobiililaitteelle asennettavan ohjelman. Yksi erinomainen Windows-tietokoneissa  ja Android-laitteissa toimiva skanneri on inSSIDer. Sen avulla saa hyvän yleisnäkymän havaituista langattomista verkoista, niiden voimakkuudet ja käytetyt kanavat. Ohjelmaa soveltuu erinomaisesti myös langattoman verkon toimivuuden testaukseen eri puolilla asuntoa. Ohjelman käyttö on täysin laillista.

Millainen langaton verkko sinulla on?

Langattomat verkot toimivat eri nopeuksilla ja tekniikoilla. Vuosien varrella nopeus ja taajuudet ovat muuttuneet. Alla olevasta listasta voit tarkistaa, millä teoreettisella nopeudella ja taajuudella koteihin tarkoitetut langattomat verkot toimivat. Kannattaa tarkistaa, mitä tekniikkaa käytössäsi oleva langaton reititin käyttää ja päivittää se suosiolla uudempaan, jos sen on 802.11g tai hitaampi. Tekniikka on yleensä mainittu laitteen kyljessä. Tässä eri tekniikat pähkinänkuoressa:
  • 802.11 nopeus 1-2 Mbps, taajuus 2,4 GHz (näitä ei käytännössä ole enää käytössä)
  • 802.11a nopeus 54 Mbps, taajuus 5 GHz (ei kovin yleinen, vanha)
  • 802.11b nopeus 11 Mbps, taajuus 2,4 GHz (ensimmäinen kodeissa yleistynyt versio, nyt jo vanhentunut)
  • 802.11g nopeus 11 ja 54 Mbps, taajuus 2,4 GHz (hyvin paljon käytössä edelleen, yhteensopiva 802.11b-tekniikan kanssa)
  • 802.11n nopeus 54-600 Mbps, taajuus 2,4 ja 5 GHz (käytännössä kaikki modernit laitteet tukevat tätä tekniikkaa, haastaa jo perinteisen lankaverkon nopeudellaan)
  • 802.11ac nopeus 433 – 3000 Mbps, taajuus 5 GHz (tuki löytyy useimmista uusista puhelimista, pärjää käytännössä nopeallekin lankaverkolle)

Lue myös: Miksi kännykälle ja tietokoneelle kannattaa tehdä kevätsiivous?