Miksi langaton verkko pätkii?

Kysymys: Miksi langaton verkko pätkii tietokoneen ja reitittimen välillä, vaikka etäisyyttä niiden välillä on vain muutama metri?

Vastaus: Langattomat (WLAN / Wi-Fi) yhteydet toimivat tietyllä radiokanavalla. Varsinkin kerrostalossa samalle kanavalle tulee helposti useita lähellä olevia reitittimiä, mistä saattaa johtua, että langaton verkko pätkii.

Langattoman verkon kanavaa voi vaihtaa reitittimen tai reitittimenä toimivan laajakaistamodeemin hallinta-asetuksista. Asetuksiin pääsee joko laitteen oman paikallishallinnan kautta (katso laitteen mukana tulleet ohjeet) tai verkossa sijaitsevalta hallintasivulta (ohjeet omalta operaattorilta). Parhaiten toimivan – eli vapaimman tai häiriöttömimmän – kanavan löytää helpoiten kokeilemalla ensin alimpia ja ylimpiä kanavia.

Useat uudemmat reitittimet skannaavat automaattisesti lähialueella käytössä olevia taajuuksia ja pyrkivät asettumaan vapaille taajuuksille. Tällainen automaattinen kanavanvaihto saattaa joissakin tapauksissa aiheuttaa langattoman yhteyden pätkimistä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa asettaa reitittimen asetuksista käyttöön jokin tietty kanava ja poistaa automaattinen kanavanvaihto käytöstä.

Jos langaton verkko pätkii, saattaa olla syynä myös esim. salausprotokollien tai -asetusten osittainen yhteensopimattomuus reitittimen ja tietokoneen välillä tai muu ohjelmistollinen ongelma jommassakummassa laitteessa. Reitittimen langattomassa lähettimessä tai tietokoneen langattoman verkon sovittimessa voi myös olla laitevikaa. Tällaisten mahdollisuuksien selvittämisessä kannattaa käyttää asiantuntija-apua.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni.

Lue myös:

Näin luot kotiin langattoman verkon

Näin saat kodin laajakaistayhteyden toimimaan sujuvasti

Mikä avuksi, kun Windows-tietokone ei päivity?