Mikä on VPN ja miksi sitä kannattaa käyttää?

Virtuaalinen erillisverkko eli VPN on tehokas työkalu, joka suojaa yksityisyyttäsi internetissä ja tarjoaa turvallisen tavan käyttää verkkoa. Tässä artikkelissa kerromme, miten VPN toimii ja miksi sen käyttäminen kannattaa.

Miten VPN-yhteys toimii?

VPN-yhteys mahdollistaa yksityisen netinkäytön, jolloin tietosi eivät ole netissä esillä muille. Miten tämä käytännössä sitten tapahtuu? Kun käytät virtuaalista erillisverkkoa, laitteesi ei yhdisty suoraan internetiin, vaan VPN-palvelimen ja laitteesi välille muodostuu erillinen, suojattu yhteys. Tällöin internet-liikenne kulkee ensin VPN-palvelimen kautta, jolloin verkkosivustot ja muut palvelut näkevät vain kyseisen palvelimen IP-osoitteen, eivätkä suoraan omaa IP-osoitettasi. Tämän ansiosta voit käyttää internetiä anonyymisti ja suojata tietojasi siten, että muut eivät voi nähdä esimerkiksi sijaintiasi tai mitä teet netissä.

Sen lisäksi, että virtuaalinen erillisverkko piilottaa IP-osoitteesi, salaa se myös verkkoliikenteesi, jolloin ulkopuoliset eivät pääse käsiksi tietoihisi. Tämä on erityisen tärkeää, kun käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja, joiden käyttämisessä saattaa piillä vaara niiden ollessa alttiita hakkereiden hyökkäyksille. VPN sisältää myös haitallisten verkkosivustojen eston. Tämä ominaisuus suojaa sinua vaarallisilta sivustoilta, jotka voivat sisältää haitallista sisältöä tai varastaa henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttien numeroita ja salasanoja.

Miksi käyttää VPN:ää?

Virtuaalinen erillisverkko tarjoaa monia etuja, ja sen käyttö kannattaa esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Yksityisyyden suojaaminen: VPN piilottaa IP-osoitteesi ja estää muita seuraamasta netin käyttöäsi.
  • Turvallisuus julkisissa Wi-Fi-verkoissa: Julkiset Wi-Fi-verkot voivat olla riskialttiita – VPN:n avulla pidät tietosi suojassa verkkorikollisilta.
  • Haitallisten verkkosivustojen estäminen: Virtuaalinen erillisverkko pitää huolen, että käyttämäsi verkkosivustot ovat turvallisia, ja saat aina ilmoituksen, kun se on estänyt haitallisen sivuston.
  • Matkustamiseen liittyvät hyödyt: Kun olet suunnittelemassa matkaa maahan, jossa netin käyttöä rajoitetaan (esim. Kiina), kannattaa sinun hankkia VPN, sillä sen avulla voit kiertää erinäiset maantieteelliset rajoitukset ja käyttää tuttuja sovelluksia sekä sisältöjä olinpaikastasi huolimatta. Ulkomaan reissuilla monet käyttävät myös paljon julkisia Wi-Fi-verkkoja, jonka takia VPN on hyödyllinen matkakumppani siitäkin syystä, että se varmistaa laitteesi ja tietojesi turvallisuuden julkisissa verkoissa.

Mitä huomioida VPN-palveluntarjoajaa valitessa?

VPN-palvelun valinnassa yksi olennainen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on palveluntarjoajan kotimaa. Tämä on tärkeää siitä syystä, että tiettyjen maiden palveluntarjoajat saattavat luovuttaa asiakkaidensa tietoja ulkopuolisille, kuten esimerkiksi kyseisen maan tiedustelupalvelulle. Tästä syystä kotimainen palveluntarjoaja on aina varma ja luotettava valinta.

Kotimainen Elisa Tietoturva torjuu niin virukset kuin haittaohjelmatkin, ja siihen sisältyy myös muun muassa VPN-yhteys – kaikki tarvittava turvalliseen digielämään löytyy siis yhdestä paketista. Mikäli mietit virtuaalisen erillisverkon hankintaa, kannattaa sinun käydä tutustumassa Elisa Tietoturvaan tarkemmin Elisan verkkosivujen kautta.

Entäpä sitten ilmaiset VPN-palvelut – miksi ostaisin maksullisen palvelun, kun tarjolla on myös maksuttomia vaihtoehtoja? VPN-palvelun ylläpitämiseen sisältyy kuluja, ja jo pelkästään palvelimien ylläpito on kallista toimintaa. Ilmaisten toimijoidenkin on rahoitettava toimintaansa jotenkin, ja yksi tapa tähän on myydä käyttäjien tietoja eteenpäin esimerkiksi mainostajille – joissain tapauksissa jopa rikollisille. Toisin sanoen ilmainen VPN voi olla jopa tietoturvariski. Koska VPN-palveluntarjoajalle välittyy kaikki tieto netinkäytöstäsi, kannattaa palveluntarjoajan valinnassa siis käyttää tarkkaa harkintaa.

Lue myös:

Tarkista, onko tietovuoto osunut kohdallesi

Mihin tietoturvaa tarvitaan? Tietoturva on muutakin kuin virustorjuntaa

3 hyvää syytä hankkia mobiilivarmenne