Merimiehen työ rahtilaivalla voi tietää kuukausien poissaoloa kotoa. Koti-ikävää ja ihmissuhteita hoidetaan videopuheluilla ja Merimieskirkon myymillä prepaid-liittymillä. Prepaid-liittymät auttavat pysymään kiinni läheisten arjessa.
Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Juha Metso
Pieni hytti rahtilaivalla on siisti mutta karu. Sängyn lisäksi siellä on yöpöytä ja musiikkisoitin. Yöpöydällä on kuva nuoresta, hymyilevästä nuoresta naisesta. Nainen on filippiiniläisen Gener Miralles´n, 24, tyttöystävä, jota hän ei näe kuin puolen vuoden välein. Teini-iästä asti yhdessä ollut pari on tottunut erossa oloon, sillä Gener on ollut merillä 16-vuotiaasta. Kaipuu on silti kova. Sen näkee nuoren konemestarin silmistä, kun hän puhuu ikävästä, jota hoidetaan videopuheluilla.
Laivan oleskelutilassa kännykän ruutuun ilmestyy pieni tyttö maailman toiselta puolelta. Äiti, Diana Duran, 36, tiedustelee kuulumisia. 3-vuotias tytär Sofia kysyy, millainen huone äidillä on ja voisiko hän tulla käymään. Tyttären kanssa jutteleminen onnistuu vain messenger-videon kautta, sillä filippiiniläinen Diane työskentelee niin kutsuttuna messityttönä laivalla.
Diana tekee kuusi kuukautta töitä putkeen Finnlinesin Finnpulp-rahtilaivalla. Hän pitää keittiön puhtaana, kattaa pöydät ja siivoaa matkustajien hytit. Filippiineillä, Laspiñas Cityssä Dianan kaksi lasta, 6-vuotias James ja Dianan 3-vuotias silmäterä asuvat yksinhuoltajaäidin oman äidin huomassa. Töitä on tehtävä, jotta lapset ja heitä hoitava isoäiti saavat rahaa.
Rahtilaiva Finnpulpin miehistöstä suurin osa on filippiiniläisiä. Kun suomalainen merimies seilaa neljä viikkoa ja lomailee sitten, filippiiniläinen tekee kuuden kuukauden sopimuksella töitä ja lomailee sen jälkeen kolme kuukautta. Ulkomaisilla laivoilla pesti voi olla jopa 8–11 kuukautta yhteen menoon.
Ensimmäinen konemestari John Gonzales, 38, nyökyttelee. Hän on ollut merillä 14 vuotta ja kotona häntä odottavat 12- ja 7-vuotiaat lapset Ryle ja Ranya sekä vaimo. John on työskennellyt laivassa koko lasten elämän, eivätkä he tiedä muuta olevankaan.
Messengerin videopuhelut ovat henkireikä
Ulkomaalaiset merimiehet ovat suomalaisilla rahtilaivoilla kuuden kuukauden jaksoissa. Sen jälkeen on kolme kuukautta vapaata. Siitäkin osa menee uuden pestin hankkimiseen. Finnpulpilla suurin osa merimiehistä on Filippiineiltä. Osa heistä, kuten John ja Gener, ovat saaneet viiden vuoden insinöörikoulutuksensa laivanomistajien maksamana. Työt oman kotimaan ulkopuolella ovat heille melkeinpä välttämättömyys, sillä usein elätettävänä on enemmänkin sukua.
“Esikoisen saatuani olin töissä matkustajalaivoilla, mutta kuopuksen syntymän jälkeen vietin kolme vuotta kotona. Lapsia on aina ikävä ja vaikka laivalle oli jännittävää taas lähteä, on se myös haikeaa. Vaikka näemme viikoittain messengerissä lasten kanssa, kun palaan tytär vierastaa aluksi”, Diana kertoo. Puhelut kotiin ovat arkisia, mikä on Dianan mielestä hyvä. Puhutaan koulusta ja mitä on päivän aikana tehty. Pysytään toisen elämässä kiinni.
Merimieskirkko on tärkeä tuki merimiehille, joiden koko elämä pyörii laivalla, kun he ovat työjaksolla. Maissa ei juurikaan ehdi käydä ja vapaa-aikakin vietetään käytännössä laivalla, sillä varsinaisia työaikoja ei ole. Jos kone tarvitsee huoltoa yöllä, silloin ollaan töissä.
Merimieskirkon laiva- ja satamakuraattori Pekka Wilska tuntee merimiesten elämän ja ikävän. Hän viettää välillä heidän kanssaan jaksoja myös laivalla ja pitää huolta, että heillä on olkapää ja kuuntelija tarvittaessa. Hän myös järjestää merimiehille myyntiin laivaan Elisan prepaid-liittymät ja käteisellä ostettavat lataussetelit.
“Ennen oli puhelinkortit ja pystyi soittamaan ainoastaan laivan puhelimella. Se oli hankalaa. Tietokoneella viestien kirjoittaminen on myös hidasta, eikä kuvayhteyttä saa”, Wilska kertoo.
Hänen mukaansa prepaid-liittymät ovat antaneet aivan uudenlaisen henkireiän merimiehille, jotka voivat nähdä rakkaansa ja keskustella näiden kanssa videopuhelun välityksellä. Näin esimerkiksi vanhempi ei pääse unohtumaan, vaikka lapsi ei näkisi häntä kuukausiin.
Matkan varrella on ollut liikuttaviakin puheluita, kuten se kerta, kun isä näki vastasyntyneen ensimmäistä kertaa messenger-videolla. Wilska sai todistaa senkin. Toisinaan puhelut ovat surullisia, kuten se, jossa Gener sai yllättäen kuulla koiransa kuolleen.
“Perheeni juhlii vastikään synttäreitäni kanssani videon välityksellä. Heillä oli kakku ja kaikki. Sain olla mukana, vaikka en päässyt kakkua maistamaan”, John kertoo.
Vapaa-aikansa kolmikko viettää laivalla muun muassa karaokea laulaen, laivabändissä musisoiden, elokuvia katsoen ja lukien.
“Diana on hyvä laulamaan ja soittamaan, kehuu Gener, joka soittaa itse rumpuja. Sanojen vakuudeksi Diane ottaakin kitaran ja alkaa laulaa: Just give me a reason.
Merimieskirkko välittää Elisan prepaid-liittymät merimiehille
Suomen Merimieskirkko ry. myy yhteistyössä Elisan kanssa edullisia prepaid-liittymiä laivoilla, joista on vaikea muuten pitää yhteyttä kotiin. Elisa Saunalahti Prepaid -liittymiin voi ostaa lisäaikaa lipukkeilla, sillä luottokortteja merimiehillä ei ole. Ne ovat edullinen tapa pitää yhteyttä kaikkialla EU:n alueella.
Merimieskirkko on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tekee työtä merenkulkijoiden ja ulkomailla asuvien suomalaisten hyväksi jo vuodesta 1875. Sen talous perustuu omaan varainhankintaan sekä yksityisten ihmisten ja yhteisöjen tukeen ja lahjoituksiin. Suurimman osan tuloista Merimieskirkko hankkii omalla varainhankinnalla: palvelujemme ja tuotteittemme myynnillä, myyjäistapahtumilla, tempauksilla ja kampanjoilla sekä sijoitustoiminnalla.
Mahdollisuus yhteydenpitoon läheisten kanssa on tärkeää, sillä noin 90 prosenttia maailman kaupasta kulkee meriteitse ja yhä useampi jättää perheensä tehdäkseen töitä merillä.
Lue myös:
Pidetään yhtä: Pelaaminen on isän ja tyttären laatuaikaa