Hyvä tietoturvaohjelmistokaan ei täysin suojaa tietokonetta tietoturvauhilta, myös käyttäjän toimet ja valinnat vaikuttavat. Suurin tietoturvauhka onkin usein käyttäjä itse. Omaguru listasi tapoja, joilla virukset ja haittaohjelmat yleensä yrittävät ujuttautua tietokoneelle.
Sosiaalinen media
Erityisesti Facebookin kautta leviää jatkuvasti viruksia ja haittaohjelmia. Esimerkiksi tuttavasi voi jakaa erikoisen linkin, jota klikkaamalla saat itsellesikin kyseisen haittaohjelman.
Mainokset
Vilkkuvia mainoksia vilisevillä sivustoilla voidaan mainita, että olet voittanut jotain tai saat jonkun tunnetun tuotteen, vaikkapa älypuhelimen, epäilyttävän edulliseen hintaan.
Ei kannata avata mitään, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, sillä tällaisessa mainoksessa piilee usein tietokoneen tietoturvauhka. Mainoslinkkien takaa voi avautua sivu, jolla on haitallista koodia. Koodi voi ujuttaa haittaohjelman tietokoneelle.
Sähköposti ja pikaviestimet
Myös sähköpostien ja pikaviestimien liitteissä piilee vaaroja. Hyvä muistisääntö on, ettei kannata avata liitetiedostoja tuntemattomilta lähettäjiltä tulleista viesteistä.
Joku voi tuttavan nimissäkin lähettää postia epäilyttävän liitetiedoston kera. Tällöin kannattaa kysyä tuttavalta, onko tämä lähettänyt sähköpostiliitteen.
Yleisiä ovat myös sähköpostiin tai viestinä tulevat ilmoitukset erilaisista ”voittosummista” ja ”perinnöistä”. Näissä virusten ja haittaohjelmien lisäksi yritetään huijata vastaanottaja maksamaan jokin summa ”käsittelyrahaa”.
Ponnahdusikkunat
Ponnahdusikkunat ovat usein vain harmittomia mainoksia, mutta nekin voivat olla tietokoneen tietoturvauhka. Ponnahdusikkunoiden joukossa voi olla mukana sellaisia, jotka avautuessaan asentavat koneelle viruksen tai haittaohjelman. Nykyselaimissa voi estää ponnahdusikkunat.
Mikäli ponnahdusikkunoita pomppii eteen, voi olla, että tietokoneessa on jo haittaohjelma tai virus.
Entä jos kone jo saastui?
Tietokone voi tuntua hitaammalta kuin yleensä. Kaikki normaalista poikkeavat ilmoitukset tai virheilmoitukset kannattaa ottaa tosissaan, koska tällöin tietokoneella saattaa olla jo virus, haittaohjelma tai useampia viruksia ja haittaohjelmia. Yhden päästessä koneelle niitä tulee usein myös useampia.
Tietokoneen käyttöä ei kannata jatkaa normaalisti ennen tutkimista ja puhdistamista. Monet haittaohjelmat pyrkivät urkkimaan esimerkiksi käyttäjän verkkopankin kirjautumistietoja.
Myös älypuhelimet ja tabletit, varsinkin Android-käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet, ovat alttiita viruksille ja haittaohjelmille, joten kannattaa olla tarkkana ja pitää tietoturvaohjelmisto ajan tasalla.
Mikäli tarvitset apua laitteesi tarkistamisessa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Tutustu myös Elisan kattaviin tietoturvapalveluihin.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen
Lue myös:
Nämä tietoturvauhat koskettavat sinua