Aktiivisessa käytössä älypuhelimen akku saattaa hyytyä nopeasti. Näillä vinkeillä akun käyttöajan pidentäminen onnistuu varmasti.
Teksti: Olli-Pekka Komonen
1. Käytä virransäästötoimintoja
Puhelimista löytyy usein automaattinen virransäästötila, joka asettaa kerralla monta toimintoa säästöliekille. iOS-laitteissa virransäästön voi kytkeä asetuksista kohdasta Akku > Alhaisen virran tila. Sillä estetään ohjelmien automaattiset päivitykset, sähköpostien jatkuva hakeminen ja koko iPhone ajetaan niin sanotusti ”pienemmillä kierroksilla”. Puhelimen peruskäyttöä se ei juuri haittaa.
Android-puhelimista löytyy yleensä virransäästötilan pikakuvake ilmoituskeskuksesta. Joissakin puhelimissa on useita eri tavalla akkua säästäviä tiloja.
2. Säädä näytön kirkkaus sopivaksi
Yksi suurimmista akkusyöpöistä on kaikissa mobiililaitteissa näyttö. Mitä kirkkaampi näyttö, sitä enemmän se syö akkua. Näytön kirkkautta ja automaattisen sammuttamisen nopeutta voi säätää Androidilla ilmoituspaneelissa ja iOS-laitteissa ohjauskeskuksessa.
3. Tee sovelluspäivitykset puhelimen latautuessa
Ohjelmien päivitykset voivat haukata satoja megatavuja, ja niiden lataaminen mobiiliyhteydellä syö äkkiä mehut akusta. Sovellusten päivitykset kannattaakin tehdä, kun puhelin on virtalähteeseen kytketty.
Usein puhelimissa on valmis esto päivityksien lataamiselle mobiiliverkoissa. Jos estoa ei ole, Android-puhelimissa sovelluspäivitykset säädetään Google Play -kaupan asetuksissa valitsemalla Automaattiset sovelluspäivitykset > Päivitä sovellukset automaattisesti vain Wi-Fi-yhteyden kautta.
4. Rajoita ilmoituksia
Yksittäinen ilmoitus ei syö akkua kuin hitusen. Jokainen ilmoitus herättää puhelimen kuitenkin hetkeksi. Jos ilmoituksia tulee jatkuvasti, akku on kovilla. Esimerkiksi Samsungin Android-puhelimissa on käytössä Estotila, jossa voi määritellä ominaisuuksia käyttöön tai pois käytöstä tiettyinä aikoina. Työpäivän ajaksi voi valita vain sähköpostin huomautukset, ja töiden jälkeen taas sosiaalisen median ilmoitukset. iOS-puolella säätöjä voi käydä tekemässä kohdasta Asetukset > Ilmoitukset. Ilmoitukset voi halutessaan myös napsauttaa pois käytöstä kokonaan.
5. Hae sähköpostit vain tarvittaessa
Jatkuvasti tarkistettava postilaatikko syö akkua, joten sähköpostiasetuksista hakutiheys kannattaa virittää hieman harvemmaksi. Automaattisen postintarkistuksen voi myös sulkea ja laittaa puhelimen noutamaan postit ainoastaan, kun sähköpostiohjelma avataan.
6. Poista turhat paikannukset
Moni sovellus haluaa ylläpitää paikannusta, vaikkei tietoa tarvitsekaan. Paikannus on kuitenkin akunsyöjä. iOS-järjestelmässä paikannusasetuksia voi säätää kohdasta Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut. Sijaintipalvelujen alla löytyvistä järjestelmäpalveluista voi huoletta napsutella pois paikannuksen ohjelmilta, jotka sitä eivät tarvitse sekä Sijaintipohjaiset iAdit, ilmoitukset, Spotlight-ehdotukset, Usein käydyt paikat ja Suositut ohjelmat lähelläni.
Android-käyttöjärjestelmässä paikannuksen voi kieltää kaikilta laittamalla Asetuksissa Sijainti[palvelut] Off-asentoon. Mikäli käytössä on uusi Android-versio, samasta valikosta saa esiin viimeksi paikkatietoa kyselleet sovellukset, joilta voi yksittäin kieltää paikkatiedon urkkimisen.
7. Karsi ylimääräiset sovellukset
Mikäli jokin sovellus käyttää paljon akkua, mutta itse sovelluksella ei ole juurikaan käyttöä, se kannattaa poistaa. Muutenkin puhelin kannattaa säännöllisesti putsata turhista sovelluksista. Ne paitsi kuluttavat akkua, vievät myös muistitilaa. Monet sosiaalisen median sovellukset haukkaavat yllättävän paljon akkua. Jos esimerkiksi Facebookia käyttää harvoin, sitä voi käyttää selaimellakin ja poistaa akkua syövän sovelluksen.
8. Kytke akkusyöpöt ominaisuudet pois päältä
Bluetooth on näppärä tapa liittää lisälaitteita, ja NFC-toiminnolla voi nykyisin vaikkapa maksaa kaupassa. Jos kummallakaan ei ole käyttöä, voi ne ottaa pois käytöstä helposti puhelimen asetuksista. Erityisen paljon akkua haukkaa hotspot-toiminnon käyttö, eli puhelimen pitäminen wlan-tukiasemana. Sitä kannattaa käyttää vain, kun wlanin jakamiselle on aito tarve. Värinähälytys vie myös enemmän virtaa kuin soittoäänen käyttäminen.
9. Valitse fiksu näytönsäästökuva
Animoituja taustakuvia kannattaa välttää, sillä kaikki liike vaatii näytöltä lisäenergiaa.
10. Tutki mikä syö akkua
Täysin yleispätevää varoitusta pahimpiin akkusyöppöihin on mahdoton antaa, sillä eri puhelimilla ne ovat erilaisia. iOS-laitteissa akkusyöppöjä voi tutkia kohdassa Asetukset > Yleiset > Akku. Androidissa vastaavaa tietoa saa puolestaan Järjestelmänhallinnan Akku-valikosta.
11. Viritä puhelin Taskerilla
Mikäli hakkeriluonnetta löytyy, voi omaa puhelinta virittää akkuhirmuksi Tasker-nimisen sovelluksen avulla. Sen avulla on helppo säätää eri yhteyksiä päälle ja pois puhelimen sijainnin tai kellonajan mukaan. Esimerkiksi mobiilidatan voi kytkeä pois ja Wi-Fin päälle sen mukaan, onko puhelin kotona vai ulkosalla.
12. Ota matkaan varavirtalaite
Varavirtalaite on oiva apu, jos esimerkiksi reissussa ei ole mahdollisuuksia ladata akkua helposti muutoin.
Vinkkejä antoivat Elisa Omaguru -asiantuntija Esko Halttunen ja Product Manager Mikko Pukkila, Elisa Oyj
Lue myös: