Puhelimen lataaminen: Näin teet sen oikein ja turvallisesti

Puhelimen lataaminen on nykyisten mobiililaitteiden aikakaudella jokapäiväistä. Puhelimen lataamiseen ja akun säästämiseen liittyy kuitenkin paljon harhaluuloja, jotka on syytä päivittää. Näillä vinkeillä lataat puhelimen akun fiksusti ja akun kunnosta huolehtien.

Teksti: Tapio Berschewsky

Puhelimen akun lataaminen on nykyelektroniikan suurin riesa ja valitettavasti senkin voi tehdä väärin. Näillä vinkeillä voit päivittää akkutietoutesi ja saada puhelimen, tabletin, kannettavan tietokoneen tai vaikka lennokin akut kestämään kauemmin.

Vinkit kannattaa lukea erityisen tarkkaan myös siksi, että 90-luvun wanhat opit eivät enää päde. Nykyiset litiumioniakut nimittäin poikkeavat niin tekniikaltaan kuin käyttöominaisuuksiltaan vanhoista metallihydridiakuista.

Puhelimen lataaminen ja turvallinen käyttö

1. Vältä kuumuutta

Lämpö on akkujen suurin vihollinen riippumatta siitä onko sen lähde itse laitteessa vai sen ulkopuolella. Suurin osa valmistajista suosittelee akkua käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä siis puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa painettuna kehon lämpöä vasten. Älä myöskään jätä puhelinta suoraan auringonvaloon.

Huomaa, että myös lataus lämmittää akkua voimakkaasti, joten erityisen suojaavat lämmön haihtumista estävät kuoret voi olla syytä irrottaa latauksen ajaksi. Varmista, että puhelin ei ole ladattaessa ahtaassa paikassa tai esimerkiksi peiton tai vaatteen alla.

2. Lataa puhelinta mieluummin usein kuin kerralla täyteen

Moni meistä lataa puhelimen akun jättämällä puhelimen koko yöksi piuhan päähän, jotta se olisi aamulla täydessä iskussa. Akku voi kuitenkin paremmin, kun se pysyy noin 40–80 prosentin varauksessa. Muutama lyhyt lataus päivässä on siis akun käyttöiän kannalta parempi, mikäli se vain elämänrytmiin sopii. Uusissa laitteissa on asetus, joka ei päästä akkua latautumaan yli 80 prosentin.

Tämä on erityisen oleellista huomioida, jos kuulut niihin, joilta puhelin tipahtaa kädestä juuri ennen nukahtamista ja löytyy aamulla tyynyn alta. Vällyjen väliin unohtunut laturissa oleva laite muhii yöllä turhan kuumissa olosuhteissa tuntikausia.

3. Sammuta puhelin välillä

Puhelimen akulle tekee hyvää, jos sen käyttö lopetetaan ajoittain hetkeksi. Mobiililaitteen kohdalla tämä tarkoittaa koko laitteen sammuttamista. Voit harkita puhelimen laittamista pois päältä yön ajaksi.

Mikäli tämä ei tule kyseeseen, paina silti virtanappia kerran viikossa ja nauti edes kahvikupin ajan elämästä ilman somehälytyksiä ja muuta piippausta.

Puhelimen lataaminen turvallisesti

4. Voit unohtaa puhelimen lataukseen turvallisesti

Vahvan uskomuksen mukaan puhelimen unohtaminen kiinni laturiin on haitallista. Todellisuudessa laitteiden oma latauselektroniikka huolehtii latauksen katkaisemisesta hyvin tarkasti, sillä litiumioniakut eivät siedä yhtään ylilatausta.

Vaikka maailmalla on uutisoitu puhelimen tai laturin syttymistapauksia, ne ovat lähes aina johtuneet halvan tarvikelaturin tai -akun käytöstä. Näitä onkin siis syytä välttää. Koska poikkeus kuitenkin joskus vahvistaa säännön, puhelinta ei kannata jättää pitkäksi ajaksi vartioimatta lataukseen, edes yhdeksi yöksi.

Lisäksi nykyakut kestävät pidempään, jos niitä ei ladata aivan täyteen.

5. Voit käyttää mobiililaitetta sen latautuessa

Puhelimen käyttäminen latauksen aikaan ei myöskään ole vaarallista, eikä se lisää puhelimen tai laturin räjähtämisen riskiä. Yhtäaikainen lataaminen ja raskas pelaaminen voivat kuitenkin kuumentaa puhelinta turhan paljon, mitä on syytä välttää.

Puhelimen rauhoittaminen lataamisen ajaksi voi olla hyödyllistä myös siksi, että käytönaikaisen ylimääräisen virrankulutuksen puuttuessa akun saa nopeammin täyteen. Luurin sammuttaminenkaan latauksen ajaksi ei siis ole huono idea, varsinkin jos olet vain hetken pistorasian äärellä.

Laturin valinta

6. Suosi puhelimen omaa laturia

Vaikka kaikki nykyiset mobiililaitteet saavat latausvirtansa usb-latureista, kaikki laturit eivät ole samanlaisia.

Tablettien laturit ovat tyypillisesti huomattavasti älypuhelinten omia latureita tehokkaampia. Esimerkiksi Applen iPadien suuret laturit antavat yli kaksinkertaisen tehon puhelimen omaan laturiin nähden, mikä periaatteessa voisi tarkoittaa nopeampaa latautumista.

Puhelimen oma elektroniikka säätelee kuitenkin latauksen jännitettä ja virtaa tarkasti, mikä suojelee laitteen akkua liian nopealta lataukselta. Teholaturin käyttö ei siis välttämättä lataa puhelinta yhtään nopeammin.

Laitteen oman laturin käyttö on suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi näkemällä vauhdilla. Ja ilman paloriskiä.

7. Käytä pikalatausta harkiten

Viime vuosina ovat yleistyneet pikalaturit, joiden mainostetaan lataavan tyhjästä jopa 80 prosenttiin vain puolessa tunnissa.

Erityisesti Android-puhelimissa yleistynyt Quick Charge -tekniikka säätää latausjännitettä ja siten latausnopeutta puhelimen ja sopivan laturin yhteispelillä. Tämä nopeuttaa erityisesti juuri latauksen alkua. Temppu toimii vain tätä tukevilla uusilla puhelimilla ja latureilla.

Toinen poikkeus löytyy Applen leiristä, sillä iPhone 6:sta lähtien iPadin laturilla on saanut puhelimen täyteen noin 20 prosenttia nopeammin.

Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä siihen, että puhelimen lataaminen saattaa viedä vähän aikaa.

8. Valitse riittävän tehokas autolaturi

Jos autossa on tarve ladata useita laitteita yhtä aikaa, autolaturi kannattaa valita tarkasti. Vaikka useimmissa autolatureissa on nykyään kaksi usb-porttia, halpamallien antama latausvirta riittää normaalisti vain yhden laitteen sujuvaan lataamiseen.

Halpalaturien tapauksessa kahden puhelimen tai erityisesti puhelimen ja tabletin yhtäaikainen lataaminen voi johtaa siihen, että navigaattorina käytettävän puhelimen lataustaso alkaa hiljalleen laskea. Laadukkaat autolaturit pystyvät lataamaan samaan aikaan vaikka kahta tablettia.

Puhelimen ja akun kierrätys ja varastointi

9. Hävitä laitteen akku asianmukaisesti

Pienelektroniikkaa tai akkuja ei saa koskaan heittää tavalliseen roskikseen, eikä ikivanhan puhelimen jemmaaminen pöytälaatikon perälle ole sekään turvallista. Jos laitteen akku on irrotettava ja olet vaihtamassa uuteen, toimita vanha elektroniikkaliikkeen kierrätyspisteeseen.

Muista teipata irrallisen akun navat peittoon ennen kierrätyspisteeseen laittamista. Oikosulkuun joutuva akku voi muuten aiheuttaa ongelman kierrätyspisteellä.

Jos koko älylaite hävitetään, sen sisältö on ensin syytä varmuuskopioida talteen ja sitten tyhjentää muisti palauttamalla laite tehdasasetuksiin. 

10. Älä päästä akkua tyhjenemään varastossa

Akku ei saisi koskaan purkautua täysin tyhjäksi. Älylaitteet menevät tämän vuoksi pois päältä, kun niissä on vielä vähän virtaa jäljellä. Se estää akkua vioittumasta ennen uutta latausta.

Jos aiot laittaa akkukäyttöisen lelun pitkäaikaiseen säilytykseen, saattaa se ajan kanssa purkaa varaustaan liikaa. Tällöin akun maksimivaraus kärsii ja se saattaa jopa muuttua vaaralliseksi käyttää. Pidemmäksi aikaa syrjään jäävän laitteen akku kannattaa ladata noin 80 prosenttiin ennen varastointia. Muista myös täydentää varausta aika ajoin.

Laite tai erillisakut on syytä varastoida valolta suojaan kuivaan ja viileään paikkaan. Vaikka lämpötilan laskeminen vähentää hieman akkujen itsepurkautumista erityisen kylmiä lämpötiloja ja erityisesti pakkasta on syytä välttää.

Artikkelin on tarkastanut Elisa Omaguru -asiantuntija Johannes Kuronen.

Lue myös:

Puhelimen kierrättäminen on ympäristöteko

Toimi näin, kun vaihdat puhelinta

Näin saat pidettyä taukoa somesta