Tiedätkö miten toimia uuden puhelimen kanssa? Kaikki tärkeät tiedot ja kuvat siirtyvät sulavasti puhelimesta toiseen, kun varautuu ajoissa ja oikein.
Teksti: Hanna Kangasniemi
1. Kun SIM-kortti säilyy ja vain puhelin vaihtuu
Yksinkertaisimmillaan yhteystiedot voi siirtää SIM-kortilla uuteen puhelimeen, jos kortti pysyy samana. Muita sisältöjä, kuten tekstiviestejä tai kuvia, ei SIM-kortilla siirry.
Jos SIM-kortti vaihtuu, tiedot saa siirrettyä operaattoreilta löytyvällä adapterilla vanhalta SIM-kortilta uudelle tai kopioimalla tiedot ensin vanhan puhelimen muistiin ja sieltä uudelle SIM-kortille. Jos puhelimessa on erillinen muistikortti, tietoja saattaa olla osin myös muistikortilla.
2. Kun vain kuvat ja videot pitää siirtää
Moni kuvaa kännykällä nykyään enemmän kuin kameralla mutta unohtaa siirtää kuvia talteen. Jos kännykkä katoaa, kuvat katoavat myös. Kuvat kannattaakin siirtää kännykältä säännöllisesti säilytettäväksi joko pilvipalveluun tai kovalevylle kaapelin avulla.
Kuvat varmuustallentava pilvipalvelu tallentaa automaattisesti kuvat ja videot sekä muut halutut sisällöt puhelimesta aina kun muutoksia tapahtuu.
Kun kuvat poistaa laitteelta, ne säilyvät pilvipalvelussa, josta ne voi halutessaan ensin poistaa roskakoriin ja lopullisesti roskakorin tyhjentämällä. Esimerkiksi Elisa Pivilinna Plus -palvelu ei automaattisesti palauta mitään tietoja tai kuvia laitteeseen, vaan palauttaminen tapahtuu ainoastaan käyttäjän omalla valinnalla.
Pilvipalvelusta voi siirtää kuvia helposti esimerkiksi kuvapalveluihin ja teettää kuvista vaikka kuvakirjoja tai paperikuvia.
3. Kun puhelin vaihtuu, mutta käyttöjärjestelmä pysyy samana
Kun siirrytään iOS-, Windows- ja Android-laitteesta toiseen saman käyttöjärjestelmän laitteeseen, yhteystietojen, kuvien ja jopa tekstiviestien kopioiminen on helppoa. Kaikilla käyttöjärjestelmillä on omat verkkopalvelunsa (iCloud, OneDrive, Googlen pilvipalvelut), jossa tiedot pysyvät ajantasaisina ja siirtyvät sen sähköpostiosoitteen mukana, jolla puhelimella ollaan alun perin kirjauduttu.
Yhteystiedot saattavat kuitenkin karata käsistä, jos vanha puhelin on ollut työsuhdepuhelin ja yhteystiedot ovat synkronoituneet esimerkiksi työpaikan Microsoft Exchange -tilille, eikä siihen kytketty sähköpostitili ole enää käytössä. Työsuhdepuhelimesta toiseen tai uuteen omaan puhelimeen siirtyessä kannattaakin käyttää yhteystietojen tallettamiseen omaa ohjelmaa, kuten esimerkiksi Backupter.
4. Kun haluaa vain yhteystietojen varmuustallennuksen
Jos haluaa itse varmuustallentaa vain yhteystietonsa, Backupter-sovellus voi olla ratkaisu. Sen avulla kännykän yhteystiedot voi tallentaa ja synkronoida manuaalisesti aina, kun itse haluaa. Tiedot päivittyvät aina, kun ohjelman avaa, ja ohjelmassa voi valita, mille kaikille laitteille tiedot synkronoituvat. Backupterilla tietoja voi siirtää iOS-, Windows- ja Android-laitteiden välillä ja palauttaa myös silloin, jos laite katoaa. Sovellus on maksuton kahden laitteen välillä.
5. Kun haluaa kaikkien tietojen varmuustallentuvan jatkuvasti
Jos haluaa, että puhelimessa tai tabletilla olevat valokuvat, videot ja yhteystiedot ovat koko ajan varmuuskopioituina ja palautettavissa, tallentava pilvipalvelu on paras vaihtoehto, eikä se ole puhelimen käyttöjärjestelmistä riippuvainen. Palvelussa voi itse valita, mitä tietoja tallettaa ja synkronoi ja mihin laitteisiin mitäkin. Tili on henkilökohtainen, mutta siihen voi liittää useampia laitteita.
Jos kännykkä viedään, kaikki tiedot saadaan palautettua uuteen laitteeseen saman tien ja kadonneen laitteen voi huoletta etätyhjentää.
6. WhatsApp-viestien varmuuskopiointi
Myös WhatsAppin viestit voi palauttaa uuteen puhelimeen, jos on ajoissa valinnut WhatsAppin asetuksista automaattisen tallennuksen ja käyttöjärjestelmän varmuustallennuksen (esim. iCloud iOSilla). Ohjeet viestihistorian säilyttämiseen eri käyttöjärjestelmille löytyvät täältä.
7. Varaa aikaa puhelimen personointiin
Saman käyttöjärjestelmän sisällä pilveen tallennetun puhelimen tiedot saattaa saada siirrettyä täydellisesti asetuksineen, mutta jos haluat esimerkiksi sovellusten ilmoituskäytäntöihin ja päivityksiin tietyt asetukset, ne kannattaa ainakin tarkistaa. Samoin sähköpostitilit salasanoineen täytyy tuoda puhelimeen käsityönä.
8. Jos haluat päästä todella helpolla…
Varaa esimerkiksi Omaguru oppaaksesi tai tilaa koko tietojen siirtotyö maksua vastaan.