Miksi puhelin ei toimi mökillä?

Kesällä monet suomalaiset suuntaavat mökeille ja muille haja-asutusalueille viettämään aikaa luonnon rauhassa. Tällöinkin toimiva mobiiliyhteys on monelle tärkeä asia, minkä takia esimerkiksi huono kuuluvuus puhelimessa saattaa ärsyttää – varsinkin jos naapurilla ei vaikuttaisi olevan samaa ongelmaa. Miksi toiset puhelimet siis toimivat mökillä paremmin kuin toiset? Tässä artikkelissa avaamme syitä tämän ilmiön taustalla sekä annamme vinkkejä parhaan yhteyden varmistamiseksi.

Puhelimen kuuluvuus riippuu monesta eri tekijästä

Sekä puhelut että data liikkuvat langattomasti ilmateitse, ja kännyköiden toiminta perustuukin radioaaltoihin. Tukiasemasta lähdettyään radioaallot lähtevät etsimään puhelinta, mutta toisinaan ne törmäävät ensin esimerkiksi tuuheaan metsikköön, kallioon tai rakennuksen seinään. Radioaaltojen kulku saattaa siis olla hyvinkin poukkoilevaa, minkä takia naapurimökin pihassa kuuluvuus voi olla hyvä, kun taas oman laiturin nokassa kännykkä ei tunnu toimivan laisinkaan. Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi ulkoantennin asentaminen voi auttaa parantamaan verkon kuuluvuutta – tähän ja muihin nettiyhteyden parantamiseen liittyviin vinkkeihin voit tutustua tarkemmin Elisan verkkosivuilla.

Eteen voi myös tulla tilanne, jossa samalla mökillä oleillessa oma puhelin ei tunnu toimivan yhtä hyvin kuin muiden. Tähän liittyen on hyvä tietää, että yksi keskeinen tekijä kännykän kuuluvuudessa haja-asutusalueilla on puhelimen tuki erilaisille taajuuksille. Tukiasemat lähettävät signaaleja eri taajuuksilla, ja haja-asutusalueilla, kuten esimerkiksi monilla pienemmillä mökkipaikkakunnilla, tavallista matalampi 700 megahertsin (MHz) taajuus on erityisen tärkeä – sillä mitä matalampi taajuus, sen parempi kuuluvuus. Valitettavasti kaikki puhelimet eivät pysty hyödyntämään tätä matalampaa taajuutta, mikä selittää sen, miksi jotkut puhelimet toimivat haja-asutusalueilla toisia paremmin.

Paranna kuuluvuutta sopivilla laitteilla

Kuten todettu, riippuu mobiiliyhteyden laatu kaiken kaikkiaan monista eri tekijöistä, kuten sijainnista, taajuusalueista ja käytettävistä laitteista. Mitä laitteisiin tulee, monet uudemmat puhelinmallit, kuten esimerkiksi Samsung Galaxy S24, OnePlus 12 -sarja ja Honor Magic 6 Pro, osaavat hyödyntää myös haja-asutusalueilla kuuluvaa matalampaa 700 megahertsin taajuutta, kun taas vanhemmat mallit eivät usein sitä tue – tämä voikin olla yksi syy siihen, miksi puhelin ei toimi mökillä. Elisan verkkosivuilta löydät ajantasaisen listauksen laitteista, jotka toimivat haja-asutusalueilla testatusti parhaiten ja mahdollistavat vakaamman yhteyden myös mökkireissuilla.

Sellaiset puhelimet, jotka pystyvät hyödyntämään myös haja-asutusalueilla parhaiten kuuluvia matalampia taajuuksia, ovat varma valinta mökkeilijälle.

Ilkka Pohtola, Director, Elisa

 

Tarvitsetko apua yhteyksien parantamisessa?

Kun suunnittelet kesän mökkireissua, kannattaa siis samalla varmistaa, että käytössäsi on puhelin, joka tukee myös haja-asutusalueilla kuuluvia matalia taajuuksia. Näin varmistat, että yhteytesi toimii syrjäisemmilläkin alueilla. Mikäli yhteysongelmat vaivaavat, voit myös aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai varata sinulle sopivan soittoajan. Lisäksi Verkkoapurin kautta voit muun muassa itse tarkistaa verkkojen tämänhetkisen toimivuuden.

Lue myös:

Itsenäinen 5G on täällä – tarjolla vakaampi ja viiveettömämpi netti

Mobiililaajakaista ja etäohjaus helpottavat mökkiläisen elämää

Tunnetko nettiyhteyteen liittyvät kirjainlyhenteet, kuten LTE ja H?