Itsenäinen 5G on täällä – tarjolla vakaampi ja viiveettömämpi netti

Elisan liittymävalikoiman uusin tulokas 5G+ hyödyntää itsenäistä 5G-verkkoa, joka tarjoaa entistä vakaamman ja viiveettömämmän nettiyhteyden. Itsenäinen 5G-verkko toimii nimensä mukaisesti itsenäisesti, eikä tarvitse toimiakseen vanhempaa teknologiaa. Näin se on myös aiempaa energiatehokkaampi.

5G-verkon seuraava tekninen kehitysaskel on itsenäinen 5G-verkko, joka ei tarvitse toimiakseen vanhempaa teknologiaa. Elisa tuo nyt itsenäisen verkon hyödyt asiakkaidensa saataville tarjoamillaan uusilla 5G+-liittymillä. Mutta mitä hyötyjä tästä uudesta teknologiasta oikein on?

Itsenäinen 5G on entistä vakaampi

Nykyinen 5G toimii osittain vanhemman 4G-verkon päällä ja 5G-verkko hyödyntääkin 4G-verkkoa osassa toiminnoistaan. Nämä vaihdokset eri verkkojen välillä ovat teknisesti monimutkaisia ja saattavat aiheuttaa viivettä netin käytössä.

Uusi itsenäinen 5G ei tarvitse toimiakseen 4G-verkkoa. Siksi yhteys pysyy jatkuvasti kokonaan 5G-verkossa, eikä vaihdoksia verkkojen välillä enää tapahdu. Itsenäinen 5G-verkko jopa puolittaa nettiyhteydessä olevan viiveen ja tekee yhteydestä aiempaa vakaamman. Näin 5G-verkon kaikki hyödyt saadaan paremmin käyttöön.

Koska 5G-yhteys on jo ennestään melko viiveetön, ei peruskäyttäjä välttämättä huomaa suurta eroa peruskäytössä. Kuitenkin esimerkiksi mobiilipelaamisessa pienikin viive saattaa olla pelitapahtumien kannalta kohtalokas. Siksi etenkin pelaajat kiittävät uuden 5G+:n tarjoamasta vakaasta ja viiveettömästä yhteydestä. 

Energiatehokkaampi verkko ja parempi akunkesto

Itsenäisen 5G:n hyötyihin kuuluu myös parantunut akunkesto. Koska uusi verkko on entistä vakaampi, eikä vaihtoja 4G:n ja 5G:n välillä tapahdu, kuluttaa itsenäisen 5G:n käyttö vähemmän puhelimen akkua kuin ei-itsenäisen verkon käyttö. Voi siis olla, että puhelimen akkua täytyy jatkossa ladata aiempaa harvemmin. Tämä tosin riippuu siitä, miten suuri osa akusta kuluu verkon käyttöön verrattuna muuhun puhelimen käyttöön.

Itsenäisen 5G-verkon energiatehokkuus koskee myös koko verkon ylläpitoa. Uusi verkkoteknologia on tähän asti ollut aina edellistä energiatehokkaampaa ja näin on myös tässä tapauksessa. Uusi itsenäinen 5G-verkko kuluttaa vähemmän energiaa siirrettyä datamäärää kohden kuin vaikkapa ei-itsenäinen 5G tai 4G. Siksi uusi verkko on energiankäytön kannalta vastuullinen valinta.

Puhelinvalmistajat päivittävät puhelimiaan sopiviksi uuteen verkkoon

Jotta itsenäinen 5G-verkko olisi ulottuvillasi ja saisit sen hyödyt käyttöösi, tarvitset puhelimen, joka pystyy käyttämään itsenäistä 5G-verkkoa. Löydät täältä jatkuvasti päivittyvän listan itsenäisessä 5G-verkossa toimivista puhelimista.

Vaikka oma puhelimesi ei vielä löytyisikään listalta, ei syytä huoleen. Suurin osa laitevalmistajista päivittää nyt ainakin uusimpia puhelinmallejaan sopiviksi itsenäiseen 5G-verkkoon. Puhelimen vaihtaminen ei ole siis välttämättä tarpeen, vaikka haluaisitkin hyödyntää entistä vakaampaa 5G:tä. Uudempien luurien osalta riittää, että pidät puhelimesi ohjelmistopäivitykset ajan tasalla. Vanhimpiin puhelinmalleihin yhteensopivuutta ei välttämättä ole tulossa.

Elisan uusi 5G+-liittymä hyödyntää aina parasta saatavilla olevaa yhteyttä. 5G-alueella saat käyttöösi itsenäisen verkon hyödyt, mutta liittymä vaihtaa sujuvasti myös 4G-verkkoon, jos olet alueella, jossa 5G ei ole käytössä. Katso lisätiedot Elisan verkkojen kattavuudesta.

Tutustu Elisan 5G+-liittymiin.

Lue myös:

Siirtyminen 5G-verkkoon parantaa myös 4G:n toimintaa

5G-mobiilireititin mahdollisti etätyön Lapissa

5G Kotinetti toi nopean nettiyhteyden ja toimivan sisäverkon täyskivitaloon

Elisan 5G-paikkakunnat