5G Kotinetti toi nopean nettiyhteyden ja toimivan sisäverkon täyskivitaloon

Naantalissa asuva Aallon perhe tilasi 5G Kotinetin ja sai kymmenen kertaa aiempaa nopeamman nettiyhteyden lisäksi täyden palvelun asennuspalvelun. Nopea netti kotiin mahdollisti vaativien asiantuntijatöiden tekemisen etänä täyskivitalossa. Myös langattoman verkon kuuluvuus saatiin kerralla kuntoon.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Jussi Vierimaa

Aallon nelihenkinen perhe asuu Naantalissa Immasen rauhallisella omakotialueella. Kaksikerroksisessa täyskivitalossa asuu Piia, 41, ja Aki Aallon, 38, lisäksi heidän 4-vuotias poikansa ja 8-vuotias tyttärensä. Kehittyvä asuinalue miellyttää paljon ulkoilevaa ja luonnossa liikkumista arvostavaa perhettä. Varsinkin korona-aikana asuinympäristön merkitys on korostunut etätyötä tekevälle Piia Aallolle. 

Piia Aalto tekee töitä kotona 5G Kotinetin turvin
Piia Aalto tekee etätöitä milloin olohuoneessa, milloin keittiössä. 5G Kotinetin ja mesh-laitteiden avulla verkko kantaa kaikkialle kotona.

Heikko verkkoyhteys haittasi etätöiden tekoa

Etätyöt olivatkin yksi syy, miksi perhe kiinnostui nopeamman ja vakaamman verkkoyhteyden hankkimisesta. Reilun 10 vuoden ikäisessä talossa oli kuparikaapelia pitkin kulkeva laajakaista, mutta se ei antanut kuin noin 20–30 Mbit/s latausnopeuden. Lisäksi täyskivitalon väliseinät haittasivat kodin langattoman verkon kuuluvuutta.

“Teen paikkariippumatonta asiantuntijatyötä organisaatiokonsulttina ja asiakaskokemusjohtajana. Työni asiakkaiden kanssa vaatii laadukasta ja vakaata videokuvayhteyttä. Työskentelemme erilaisissa digitaalisissa työympäristöissä. Teamsin ja Zoomin lisäksi käytämme esimerkiksi fasilitoinneissa digitaalisia työkaluja, joiden on toimittava viiveettä reaaliajassa”, Piia Aalto kertoo.

Piia Aallon työssä on myös voitava ladata ja vastaanottaa isojakin tiedostoja niin, ettei siihen kulu kohtuuttomasti aikaa.

Yrittäjänä töitä tekevä Aki Aalto työskentelee vaihtelevina aikoina kotoa käsin mutta huomasi verkon kuormittuvan varsinkin, jos koko perhe käytti nettiä yhtaikaa.

“Jos tein alkuillasta töitä kotona Piian kanssa ja lapset katsoivat vaikkapa piirrettyjä suoratoistopalvelusta, kaistaa ei tahtonut riittää kaikille”, Aki Aalto kertoo.

“Äiti tämä ohjelma ei aukea”, oli usein kuultu valitus lasten suusta, kun lastenohjelma jäi latautumaan television ruudulle.

5G Kotinetti ulkoyksikkö
5G Kotinetin ulkoyksikölle katsottiin kuuluvuuden kannalta paras paikka mittaamalla.

Kymmenen pisteen palveluasentajat

Aallon perheessä mietittiin vaihtoehtoja hitaalle verkkoyhteydelle, mutta valokuitu tuntui kalliilta ja työläältä ratkaisulta. Aki Aalto kertoo olleensa kiinnostunut 5G:stä siitä asti, kun se otettiin käyttöön.

“Hankin heti 5G-puhelimen ja -liittymän, kun se oli mahdollista.”

5G Kotinetti tuli puheeksi, kun hän asioi Elisan myymälässä. Myymälässä oli paikalla palveluasentaja Jussi Mattila, joka kertoi seikkaperäisesti, miten 5G Kotinetti asennetaan ja toimii. Samalla selvisi, että Aallon kodin lähellä oli sopivasti tukiasemakin.

“Sain tutustua jo myymälässä laitteisiin: ulkoreitittimeen ja mesh-laitteisiin. Asentaja antoi samalla vastaukset kaikkiin tarpeellisiin kysymyksiini. Tältä pohjalta tilaus oli hyvä tehdä ja pian laitteet olivatkin postin noutopisteessä ja sovimme asennuskäynnin”, Aki Aalto kertoo.

Piia Aalto kiittelee Palveluasentajat-palvelusta jäänyttä hyvää asiakaskokemusta:

“Elisan asentajan työ oli luottamusta herättävää. Mitään ei asennettu ennen kuin olimme yhdessä todentaneet mittauksin, että nopeudet olisivat luvatun kaltaisia. Meillä oli siis täysi mahdollisuus vielä perua asennus, jos nopeudet olisivat olleet riittämättömät. Lisäksi asentaja näytti jopa laitekohtaisesti, miten verkko otetaan käyttöön ja millaiset nopeudet laitteelle saadaan. Hän huolehti myös, että kaikissa huoneissa oli hyvä kuuluvuus, myös lastenhuoneissa tulevaisuuden varalta. Ammattimainen ja huolellinen palvelu oli kirsikka kakun päälle.”

Palveluasentaja etsi ulkoyksikölle talon seinästä optimaalisen paikan ja itse asennus hoitui nopeasti. Jo samana päivänä perhe sai nauttia kymmenkertaisista nopeuksista entiseen verrattuna.

“Olemme päässeet parhaimmillaan yli 400 mbit/s nopeuksiin. Silti hinta ei ole juurikaan noussut siitä, mitä maksoimme vanhasta hitaasta yhteydestä”, Aki Aalto kertoo tyytyväisenä.

Mesh-laitteet takaavat hyvän sisäverkon

Piia Aalto ilahduttaa myös se, että mesh-laitteet takaavat sen, että talon kivisistä väliseinistä huolimatta langattoman yhteyden kuuluvuus on hyvä kaikkialla kaksikerroksessa talossa. Hän vaihtaa etätyöpistettä usein päivittäin, mutta verkkoyhteys on nyt aivan yhtä hyvä niin keittiössä, olohuoneessa kuin työhuoneessakin. 

“Nopeus on ollut hieno juttu. Käytän kodin ulkopuolella työskennellessäni 4G mobiilireititintä ja sen tarjoama nopeus on huomattavasti hitaampi”, Piia Aalto sanoo.

Aallon perhe voi nykyään olla yhtaikaa verkossa huolehtimatta siitä, että lasten tv-ohjelmat hidastaisivat vaikkapa tiedostojen latautumista.

Elisa 5G Kotinetti riittää koko perheelle
Nyt Aallon perheessä riittää kaistaa niin työntekoon kuin vaikka piirrettyjen katsomiseen.

“Verkko on vakaa ja kuuluvuus erinomainen. Tytärkin voi kuunnella musiikkia verkosta jopa kylpyhuoneeessa. Televisiossakin on nykyään parempi kuva kuin ennen”, Piia Aalto sanoo.

Tutustu Elisan 5G Kotinettiin ja Palveluasentajiin

 

Lue myös:

5G-mobiilireititin mahdollisti etätyön Lapissa

5G Kotinetti teki etätyöstä sujuvaa

4 syytä valita mobiililaajakaista