5G Kotinetti teki etätyöstä sujuvaa

Rupposen perheessä on tehty vuosi etätöitä. Aiemmin arjen sujuvuutta hidasti huono verkkoyhteys, mutta 5G Kotinetti omakotitaloon ratkaisi etätyön yhteysongelmat. 

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Meeri Utti

“Olen viimeiset viisi vuotta tavoitellut tätä tilannetta, jossa voisin kotoa käsin hoitaa verkossa työtäni niin, että se sujuu ongelmitta. Nyt kun verkko toimii, se on todella vapauttavaa”, sanoo Pasi Rupponen, 48, joka työskentelee digitaalisen insinööritoimiston konsulttina.

Rupponen asuu vaimonsa, 12-vuotiaan tyttärensä ja 9-vuotiaan poikansa kanssa Helsingin Myllypurossa. Jo ennen pandemiaa töitä tehtiin osin kotoa käsin, mutta korona muutti etätyön jatkuvaksi. Etätöiden lisäksi verkkoa tarvitsevat myös kodin muut laitteet.

5G ja etälukitus
Rupposet asuvat omakotitalossa, jossa muun muassa ovikello kameroineen on verkossa.

“Meillä on varmaan 10–15 laitetta verkossa. Perinteistä antennia meillä ei edes ole, vaan televisiota katsomme verkon kautta. Kodin turvajärjestelmän lisäksi ovikello kameroineen ja lukitus toimivat verkkoyhteydellä. Kun poika jäi kerran pariksi tunniksi ulos ilman avaimia, hankimme etäohjattavan lukituksen”, Rupponen luettelee.

Kun verkon käyttö lisääntyi korona-aikana moninkertaiseksi niin kotona kuin etätöihin niin ikään siirtyneessä naapurustossakin, 4G-mobiilireitittimen tarjoama verkko ei enää riittänyt. 

5G Kotinetti
Elisan 5G Kotinetin ulkoyksikkö on maitopurkin kokoinen.

Nopeudet kymmenkertaistuivat 5G-yhteyden ansiosta

Pasi Rupponen oli jo pitkään tutkinut mahdollisuuksia parempiin verkkoyhteyksiin. 80-luvun omakoti- ja rivitaloalueella ei ollut mahdollisuutta valokuituun. Paremman puutteessa 4G:n tueksi hankittiin kuparikaapeliyhteys, mutta vakaudestaan huolimatta se ei tarjonnut nopeutta kuin 30 mbit/s.

“5G on ollut sen tulosta asti toiveeni ja olen seurannut operaattoreiden 5G-tilannetta tarkkaan. Kun huomasin, että Elisan 5G:n peittoalue kasvaa hyvin ja oli saavuttanut meidätkin, kyselin mahdollisuutta 5G Kotinetin saamiseksi meille. Asia otettiin heti hoitoon ja pian selvisi, että täällä päästäisiin sillä hyvin jo 300 mbit/s nopeuteen. Se oli sillä selvä”, Rupponen kertoo.

Itse asennus oli helppoa. Ulkoreititin ja sisäkuuluvuuden koko taloon takaavat mesh-laitteet tulivat postipakettina ja sovittiin asennusaika. Kaksi asentajaa mittasi ulkoreitittimelle parhaan sijainnin, asensi sen ja mesh-laitteet paikoilleen. Rupposelle jäi tehtäväksi ladata vain sovellus kännykkään ja ottaa verkko käyttöön.

“Se oli todella helppoa ja sovelluksen asensin käden käänteessä. Pian mesh-laitteet jo keskustelivatkin talossa rivakasti”, hän kertoo.

Kaksikerroksisessa talossa on nyt toimiva wifi kaikkialla. Nopeudet ovat olleet Rupposen mittauksilla 400–450 mbit/s sisään ja 30 mbit/s ulos. 

“Nopeudet olivat aiemmin noin 50–60 mbit/s sisään ja 5 mbit/s ulos. 5G Kotinetillä nopeudet riittäisivät jopa nykyistä vaativamapaan käyttöön ja ovat tarpeeksi vakaat. 5G Kotinetti toi meidän verkkoyhteydet nykyaikaan. Korona-aika viimeistään on näyttänyt, että verkon on toimittava vakaasti ja nopeasti myös kotona.”

Nelihenkinen perhe käyttää nyt dataa verkossa huolettomasti

Elisa 5G Kotinetti käytössä
Pasi Rupposen etätyöpiste on tarkkaan mietitty kokonaisuus.

Pasi Rupponen tekee verkossa koulutuksia, joihin hän tarvitsee hyvälaatuista ja pieniviiveistä verkkoyhteyttä liikkuvalle kuvalle ja äänelle.

“Etänä tehtävissä koulutuksissa ja suunnittelutilaisuuksia on tärkeää saada laadukas viedokuva- ja ääniyhteys ihmisiin. Lisäksi hyödynnämme ideointiin ja suunnitteluun virtuaalisia valkotauluja, joissa käytetään muun muassa digitaalisia liimalappuja. Osallistujien on nähtävä reaaliaikaisesti, mitä työpajassa tehdään”, Rupponen kertoo.

Kaistaa Rupponen tarvitsee myös isojen tiedostojen liikutteluun. Koulutusmateriaalit saattavat olla 150–200 MB:n kokoisia ja ohjelma- sekä pelipäivitykset jopa 30 GB. Materiaalipaketit latautuvat nyt minuuteissa, kun aiemmin aikaa saattoi mennä kymmeniä minuutteja.

Rupposen työhuoneessa on studio, josta käsin kelpaa kouluttaa. Useamman näytön, järjestelmäkameran, webkameran, ammattitason mikrofonin ja audio interfacen kokonaisuus on kuin Millenium Falconin ohjaamo Star Warsissa. 

Myös ammattikorkeakoulussa opinto-ohjaajana toimiva vaimo on Rupposen mukaan videokuva-ääniyhteydessä päivittäin. Lapset ovat olleet välillä etäkoulussa, joten parhaimmillaan etäyhteydessä on päivän töitään hoitanut koko nelihenkinen perhe.

Verkossa pelaaminen nousi uudelle tasolle 5G:n myötä

5G Kotinetti ja verkkopelaaminen
Verkossa pelaaminen on isän ja pojan yhteinen harrastus.

Iltaisin kodin langattomassa verkossa sujahtelevat suoratoistopalveluiden ohjelmat, Apple Musicista kuunneltu musiikki ja lasten videotapaamiset kavereiden kanssa. Oman verkkoliikenteensä tuo myös Rupposen ja hänen poikansa pelaamisharrastus.

“Rentoudun iltaisin pelaamalla nopeatempoisia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, kuten PUBGia (PlayerUnknown’s Battlegrounds). Vaikka niissä ei dataa paljon liiku, vasteajat ja latenssi ovat olennaisia pelissä onnistumisen kannalta. Jos on viivettä, saatat yhteyskuprun takia tipahtaa kokonaan matkasta”, Rupponen selittää.

Hänen poikansa pelaa Fortnitea verkon yli ja on myös tyytyväinen 5G:n tuomaan sujuvuuteen. Enää ei peli lagaa eikä tule timeouteja, juniorin sanoin: “Ei lägi enää pahasti.”

Tutustu Elisan 5G Kotinettiin

Kurkkaa Elisan etätyövinkit

 

Lue myös:

5G-mobiilireititin mahdollisti etätyön Lapissa

5G Kotinetti toi nopean nettiyhteyden ja toimivan sisäverkon täyskivitaloon

Tökkiikö kodin langaton verkko? Korjaa nämä 4 asiaa